Star Wars: The Force Awakens

(USA 2015)

Ohjaus: J.J. Abrams
Pääosissa: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher

Star Wars: The Force Awakens (2015)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Uusimman Star Wars -elokuvan lisänimi voisi hyvin olla ”Lian paluu”. Alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan (1977) ja sen kahden jatko-osan (episodit 4-6) erityispiirteenä muihin avaruusseikkailuihin verrattuna oli, että teknologia ja avaruusalukset olivat ajan ja käytön kuluttamia.

Vuosina 1999-2005 Tähtien sodan isä George Lucas ohjasi ensimmäisen jatkotrilogian (episodit 1-3), joiden maailma oli digitaalinen ja kliininen. Tämä maailma on nyt jäänyt taakse ja J.J. Abramsin ohjaamassa uudessa ja järjestyksessä 7. elokuvassa alukset ovat jälleen likaisia ja päähenkilöiden kädet niin sanotusti savessa. Elokuvasaagaan on palautettu inhimillisyys ja lämpö.

Star Wars: The Force Awakens sijoittuu aikaan 30 vuotta myöhemmin Jedin paluu -elokuvan (episodi 6) tarinan päättymisestä. Kuoleman tähti II on tuhottu, mutta taistelu jatkuu. Imperiumin raunioista on noussut uusi pimeän voimia edustava Ensimmäinen ritarikunta, jonka tavoitteena on tuhota viimeinen jedi Luke Skywalker.

Elokuvassa ovat Luke Skywalker -hahmon (Mark Hamill) ohella mukana myös tutut Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca (Peter Mayhew), Leia Organa (Carrie Fisher) sekä droidit C-3PO (Anthony Daniels) ja R2-D2. Vaikka vanhojen tuttujen hahmojen näkeminen valkokankaalla on sykähdyttävää, elokuvaa kannattelevat sittenkin uudet mielenkiintoiset hahmot: Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac) ja Kylo Ren (Adam Driver).

Suomalaisiakin on ollut mukana elokuvanteossa: koripalloilija Joonas Suotamo tuuraa Peter Mayhew’ta Chewbaccana, Sara Forsberg loi elokuvaan avaruusolioiden kielen ja Veera Ovaska toimi toisena kamera-assistenttina. Hyvä Suomi!

Star Wars on niin kiinteä osa länsimaista pop-kulttuuria, että uudelle elokuvalle on pakostakin ladattu paljon ennakko-odotuksia ja toiveita. Itsellänikin niitä oli, mutta usko J.J. Abramsin luotsaamaan projektiin oli kohtuullisen vahva. Star Wars: The Force Awakens täyttää odotukset – och lite till. Elokuva  aiheuttaa myös kutkuttavaa odotusta jatkosta. Ja niinhän studiopomot Disneyllä ovat tämän suunnitelleetkin.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.