Frozen: huurteinen seikkailu

(Frozen, USA 2013)

Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Ääninäyttelijät: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff (englanti); Saara Aalto, Katja Sirkiä, Axl Smith (suomi)

Frozen (2013)
Frozen (2013)

Istuin jokin aika sitten lounaalla kollegojen kanssa, kun työkaveri kysyi, olinko nähnyt hyviä leffoja viime aikoina. Jäin kakistelemaan, koska olen ehtinyt katsoa niin vähän elokuvia viime kuukausina. 007 Spectren (2015) katsoin äskettäin uudelleen, mutta mitä muuta hyvää olen nähnyt? Jälkeenpäin tajusin, mitä olisi pitänyt vastata: Frozen.

Frozen: huurteinen seikkailu on Disneyn tuottama ja Chris Buckin ja Jennifer Leen ohjaama koko perheen animaatioelokuva, joka pohjautuu H.C. Andersenin satuun Lumikuningatar (1845). Frozenin taustavoimista (executive producer) löytyy myös Pixar-tuotannoista (mm. Toy Story ja Autot) tuttu John Lasseter.

Frozen-elokuva julkaistiin vuonna 2013, mutta se on edelleen erittäin ajankohtainen ja suosittu lasten keskuudessa – teemasynttäreitä vietetään varmasti joka viikonloppu jossain päin Suomea. Minulla on kaksi alle kouluikäistä lasta ja varsinkin tytär fanittaa Frozenia intensiivisesti. Hän kysyi mm. miksei meillä ole Frozenin sinistä autoa. (Mitäköhän nykyisen auton Frozen-teippaus maksaisi?)

Olen nähnyt leffan nyt arviolta viisi kertaa, enkä ole vielä kyllästynyt. Syynä ovat elokuvan monikerroksisuus, musiikki ja laadukas toteutus. Frozen kertoo Arendelin kuningasperheen sisaruksista Elsasta ja Annasta. Elsalla on taikavoimia, joilla hän pystyy jäädyttämään ympäristönsä. Pikkutyttönä Elsa saattoi loihtia kuninkaanlinnan saliin talvimaan, jossa sisarukset leikkivät. Taikavoimilla on kuitenkin myös vaaralliset puolensa, mikä johtaa Elsan eristäytymiseen jo nuorena.

Päätarina alkaa, kun Elsa (Katja Sirkiä) tulee täysi-ikäiseksi ja hänet kruunataan kuningattareksi. Kruunajaispäivänä kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Eloisa sisar Anna (Saara Aalto) pyrkii korjaamaan tilanteen. Alkaa seikkailu, johon kietoutuvat myös jääkuski Kristoff (Axl Smith), hänen poronsa Sven sekä lumiukko Olaf (Tero Koponen).

Elokuvan naiskuva on virkistävän erilainen verrattuna moniin perinteisiin prinsessatarinoihin. Kuningatar Elsa ja erityisesti prinsessa Anna ovat aktiivisia toimijoita eivätkä rohkeiden prinssien autettavia hienohelmoja. (Lue myös Paula Norosen kolumni Helsingin Sanomissa 24.12.2015.)

Elokuvan huumori toimii sekä lapsille että aikuisille. Varsinkin kesästä haaveileva lumiukko Olaf jaksaa naurattaa – osaksi varmaan Tero Koposen hyvän roolisuorituksen ansiosta. Suomenkielinen toteutus on muutoinkin onnistunut. Tärkeä osa Frozen-kokemusta on musiikki ja laulut, jotka nivoutuvat onnistuneesti tarinaan.

Koko illan animaatioelokuvan lisäksi on ilmestynyt kahdeksan minuutin Frozen – kuumetta (2015). Suunnitteilla on myös jatko-osa elokuvaan ja musikaali Broadwaylle (HS 10.2.2016).

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.