Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

(Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Ruotsi 2013)

Ohjaus: Felix Herngren
Pääosissa: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)

Ihmiset elävät nykyään pitempään kuin ennen ja elinajanodote pitenee koko ajan. Omana elinaikani vastasyntyneiden poikien elinajanodote Suomessa on pidentynyt yli 9 vuodella ja tyttöjen yli 6 vuodella. Vuonna 2014 vastasyntyneiden elinajanodote oli pojilla yli 78 ja tytöillä liki 84 vuotta (Findikaattori). Yhä useampi elää yli 100-vuotiaaksi.

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on Felix Herngrenin ohjaama elokuva, joka perustuu Jonas Jonassonin samannimiseen ruotsalaiseen menestysromaaniin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Piratförlaget 2009). Tarina kertoo palvelutalossa asuvasta Allan Karlssonista (Robert Gustafsson), joka täyttää 100 vuotta. Ennen kuin paikallislehden toimittaja ja muu juhlaväki ehtivät kärrätä kakkua Allanin huoneeseen, tämä lähtee omalle seikkailulleen ikkunasta. Takaumien avulla keritään kokoon miehen koko satavuotinen taival, joka limittyy moniin maailmanhistoriallisiin tapahtumiin.

Sadassa vuodessa ehtii tapahtua paljon ja on kiehtova ajatus, että yksi ihminen voisi osallistua useisiin historian kulkua muuttaviin tapahtumiin. Elokuva ja Jonassonin kirja satavuotiaasta perustuu juuri tähän kutkuttavaa asetelmaan. Elementit ovat aika lailla samoja kuin Winston Groomin Forrest Gump (1986) -kirjassa, jonka filmatisoinnin Robert Zemeckis ohjasi vuonna 1994: yhden hyväntahtoisen henkilön tarinan avulla kuvataan historian käännekohtia.

Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi on laadukkaasti tehty ruotsalainen veijarikomedia ja road movie, joka viihdyttää ja naurattaa. Etenkin Allanin perässä roikkuvat rikolliset ovat huvittavia hahmoja. Myös Ruotsin poliisi saa oman osansa nauruista. Jos kehitys elinajanodotteen suhteen jatkuu samanlaisena, voi olla, että näemme satavuotiaiden seikkailuja valkokankaalla useamminkin.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.