Recount – ratkaisevat äänet

(USA 2008)

Ohjaus: Jay Roach
Pääosissa: Kevin Spacey, Laura Dern, Denis Leary

Recount (2008)

Henkilövaalit ovat yksinkertainen juttu. Voittaja on se, joka saa eniten ääniä. Jay Roachin ohjaama ja HBO:n tuottama tv-elokuva Recount todistaa toisin. Elokuva kertoo Yhdysvaltain 43. presidentin valinnasta vuonna 2000. Vastakkain olivat George W. Bush ja Al Gore, joista edellinen julistettiin lopulta voittajaksi. Tasaisen vaalin loppuhuipennus käytiin Floridan osavaltiossa, jossa ääniä laskettiin uudelleen koneellisesti ja käsipelillä.

Näyttelijäkaarti on vakuuttava: Kevin Spacey, Laura Dern, Denis Leary, Tom Wilkinson, John Hurt ja Ed Begley Jr. Varsinkin Tom Wilkinson ministeri James Bakerin roolissa on häkellyttävän vahva. Wilkinson on selkeästi arvostettujen näyttelijöiden listalla, koska hyviä rooleja tuntuu olevan usein tarjolla. Kun tarvitaan uskottavaa asiantuntijaa – kieroa tai rehellistä – Tom Wilkinson on varma valinta.

Recount kuvaa presidentivaalien ”jatkoja” molempien poliittisten puolueiden näkökulmasta, mutta on odotetusti kallellaan demokraattien leiriin, tai kuka ties totuuden leiriin. Vakavimman häviön vaaliepäselvyyksissä koki varmasti Yhdysvaltain demokraattinen järjestelmä, jonka oikeamielisyys joutui maailmalla koetukselle sekä vaalituloksen että sitä seuranneiden kahdeksan vuoden takia.

Menneet ovat kuitenkin menneitä ja W:lle on valittu seuraaja. Katseet ovat nyt tulevaisuudessa. Kannattaakin lukea Talouselämässä julkaistu henkilöhaastattelu hakkeri Harri Hurstista, jolla on mielenkiintoisia näkökulmia sähköiseen äänestämiseen, josta saatiin esimakua myös Suomessa. Demokratia on herkkä asia. Kuka voi väittää, että poliittinen historia olisi tylsää? IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.