Isäni Toni Erdmann

(Saksa, Itävalta, Romania 2016)

Ohjaus: Maren Ade
Pääosissa: Peter Simonischek, Sandra Hülle, Michael Wittenborn

Toni Erdmann (2016)
Toni Erdmann (2016)

Perjantaina 19.8.2016 alkoi 27. Espoo Ciné -elokuvafestivaali. Olin katsomassa tapahtuman avajaiselokuvan Maren Aden ohjaaman Toni Erdmannin. Elokuva on palkittu mm. Berliinin ja Cannes’n elokuvajuhlilla. Eivät olleet palkintoraadeissa väärässä. Tätä kannatti ehdottomasti lähteä katsomaan!

Elokuva kertoo isän (Peter Simonischek) ja tyttären (Sandra Hülle) suhteesta ja kommentoi samalla osuvasti puhelimien ja Skype-yhteyksien kyllästämää elämäämme. Tytär työskentelee Bukarestissa konsulttina öljy-yhtiölle ja isä päättää lähteä Saksasta yllätysvierailulle tyttärensä luo. Seurauksena on joukko huvittavia ja vaivaannuttavia kohtaamisia, jotka johtavat vakavampiinkin pohdintoihin elämästä.

Toni Erdmann on hauska saksalainen komedia ja ihmissuhdedraama. Elokuva siirtyy onnistuneesti tunnelmasta toiseen ja pystyy säilyttämään kiinnostavuutensa loppuun asti. Paikoitellen saa nauraa vedet silmissä.

Leffa panee myös ajattelemaan. Elämä ei ehkä sittenkään ole pelkkää tehtävien suorittamista (getting things done). Merkityksellisiä hetkiä on vaikea ymmärtää silloin, kun ne tapahtuvat. Niiden arvon tajuaa vasta myöhemmin. On tyydyttävä muistoihin. Tästä elokuvasta jää hyvä muisto. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Espoo Ciné

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.