(V For Vendetta, USA 2006)
Ohjaus: James McTeigue
Pääosissa: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt
Sain Alan Mooren ja David Lloydin sarjakuvan V niin kuin verikosto lainaksi ystävältä juuri ennen elokuvan katsomista maanantaina. En vielä voi verrata teoksia keskenään, koska en ole ehtinyt alkuperäisteosta lukea, mutta elokuva minua miellytti. Tarinassa on hyvin ajankohtaisia teemoja kuten terrorismi, hallituksen kykenemättömyys kuunnella kansalaisia ja median kasvava valta. Elokuva on myös toteutettu hienosti.
V:n tarina sijoittuu kuvitteelliseen Englantiin noin 1990-2000-luvuille. Hallitus on korruptoitunut ja maata johtaa diktaattorin ottein liittokansleri Adam Sutler (John Hurt). Toisaalla Guy Fawkes -naamioon pukeutuva vapaustaistelija V (Hugo Weaving) suunnittelee räjäyttävänsä Lontoossa merkittäviä vallan merkkejä. Tämän asetelman pyörteisiin ajautuu Evey (Natalie Portman).
Tiedän, että monet suhtautuvat hyvin varauksellisesti sarjakuvien filmatisointeihin, varsinkin jos ne tehdään huonosti. En ole oikea henkilö arvioimaan tämän elokuvan ansioita ja puutteita, mutta todettakoon kuitenkin, että Alan Moore on sanoutunut täydellisesti irti tästä projektista. Edes hänen nimeään ei saanut mainita elokuvan alkuteksteissä.
Elokuvan ystävälle V on hyvää viihdettä, jossa on myös pohdittavaa. Kovin syvälliseksi elokuvaa ei voi sanoa, mutta se sopii työpäivän jälkeiseen väsyneeseen pohdintaan. Toisaalta kuvitteellisen brittikansan katsominen ja yhtymäkohtien löytäminen omasta elämästä saattaa ajoittain säikäyttää enemmän kuin päähenkilöön kohdistuva yllättävä hyökkäys kameran sivusta. Elokuva saa pohtimaan varsinkin median roolia ja valtaa yhteiskunnassa.
Elokuvan tekijäkunnasta löytyy mielenkiintoisia tyyppejä. Wachowskin veljekset (Andy ja Larry Wachowski) ovat työstäneet käsikirjoitusta ja istuneet tuottajan penkeillä. Veljekset tunnetaan parhaiten Matrix-elokuvista. Tuottajana on myös tunnettu toimintaleffaguru Joel Silver (Tappava ase, Die Hard jne.). Näyttelijöistä minut vakuutti kaikkien muiden ohella Natalie Portman, jonka tulevia töitä odotan mielenkiinnolla. Portman esiintyi aiemmin George Lucasin Star Wars I-III -elokuvissa Padména. Hieno näyttelijä. IMDb-linkki
Elokuvan omat sivut
V for Vendetta..Tätä elokuvaa odotin mielenkiinnolla.Sarjakuvan lukeneena tiesin hieman mitä odottaa, mutta pelkäsin samalla pahinta muistellen edellistä Mooren sarjakuvan filmatisointia From Hell, joka on esimerkkitapaus Hollywoodin kyvystä tuhota miten loistava tarina tahansa.
Rehellisyyden nimissä on kuitenkin myönnettävä että tällä kertaa tarinan lähtökohdat eivät olleet samaa luokkaa.Siinä missä V for Vendetta oli yksi Mooren ensimmäisistä yrityksistä pitää kasassa pidempää tarinaa, oli From hell taas loppuunsa asti hiottu kirjallinen mestariteos.Yllättävää sinänsä onkin että V for vendetta on huomattavasti onnistuneempi filmatisointi kuin From Hell.
Filmin tekijät ovat tällä kertaa onnistuneet paikkaamaan alkuperäisen tarinan kömpelyydet tai ainakin pahimmat niistä.Tosin ne oivallukset jotka tekivät sarjakuvasta toimivan oli myöskin suurilta osin poistettu.Tarinasta oli luonnollisesti poistettu myös kaikki särmä.Olen kuitenkin tyytyväinen etteivät elokuvantekijät sortuneet houkutuksiin lisätä tarinaan romantiikkaa päähenkilöiden välillä, jo siitä pisteet kotiin.
Kumpikaan teoksista ei ole täydellinen, mutta molemmat kestävät itsenäisen tarkastelun.Näyttelijöiden suoritukset ovat elokuvassa erinomaisia ja etenkin Stephen Fry on tapansa mukaan loistava.Tosin shown mielestäni varastaa Hugo Weaving ja maski kasvoilla se on jo aikamoinen suoritus (Ergo mitä useammin elokuvassa näkyvät Hugo Weavingin kasvot sitä huonompi se on, esimerkkinä Matrix ja sen jatko-osat).Mieluusti olisin nähnyt sarjakuvassa käytetyn tapahtumien järjestyksen toteutuvan elokuvassakin, mutta kaikkea ei voi saada.Täytynee tyytyä siihen ettei elokuvassa sentään missään vaiheessa poistettu päähenkilön naamaria, se kun olisi vienyt pohjan koko jutulta.
even with a shaved head, ms portman still looks stunning :)..