Hymyilevä mies

(Suomi 2016)

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Pääosissa: Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Oona Airola

Hymyilevä mies (2016)

Juho Kuosmasen ohjaamaHymyilevä mieson käännetty englanniksi nimellä The Happiest Day in the Life of Olli Mäki eli Olli Mäen elämän onnellisin päivä. Käännösnimi on minusta jopa osuvampi kuin alkuperäinen.

Elokuva kertoo tositapahtumiin pohjautuen kokkolalaisesta nyrkkeilijästä Olli Mäestä (Jarkko Lahti), joka valmistautuu elämänsä suurimpaan päivään. Kyseessä on perjantai 17.8.1962, jolloin Mäki kohtasi Helsingin Olympiastadionilla järjestetyssä MM-ottelussa yhdysvaltalaisen Daveyn Mooren. Wikipedian tietojen mukaan Mäki vs. Moore -ottelu on edelleen suurin Suomessa järjestetty nyrkkeilytapahtuma (23 463 katsojaa).

Valmistautuminen otteluun sujuu kohtuullisen hyvin, mutta Mäellä on myös muuta mielessä. Hän on rakastunut. Tästä syntyy jännite, joka luo Olli Mäen suuresta päivästä aivan ainutlaatuisen.

Mustavalkoinen Hymyilevä mies on mielenkiintoinen ajankuva, joka seuraa nyrkkeilijän valmistautumista tärkeään mittelöön ja kaikkea sitä sirkusta, joka MM-ottelua ympäröi. On myös mukava nähdä Helsinki puettuna menneisyyden kaapuun. Itseäni sävähdytti esimerkiksi Töölön ratikkahallien edustalla kuvattu kohtaus, koska näkymä on omasta arjesta niin tuttu.

Näyttelijöistä Eero Milonoff tekee vakuuttavaa työtä Olli Mäen managerina. Myös Jarkko Lahden ja Raijaa näyttelevän Oona Airolan kohtaukset ovat sopivan latautuneita. Hymyilevä mies ei ole Suomen Rocky (1976) tai Kuin raivo härkä (1980), vaan kaunis elokuva unelmista ja rakkaudesta.

Elokuva palkittiin parhaana vuoden 2016 Cannes’n elokuvajuhlien Un certain regard -sarjassa. En valitettavasti ehtinyt käydä katsomassa elokuvaa teatterissa, vaan vuokrasin sen kotisohvalla katsottavaksi. On mahtavaa, että Suomessa tehdään hienoja ja erilaisia pitkiä fiktioelokuvia.

Ja sitten vielä nämä lopputekstit:

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.