Tie Guantanamoon

(The Road To Guantanamo, USA 2006)

Ohjaus: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Pääosissa: Riz Ahmed, Farhad Harun, Arfan Usman, Shahid Iqbal

Tulin tovi sitten Tie Guantanamoon -elokuvan ennakkonäytöksestä, jonka järjestivät Voima ja Amnesty Maximissa Helsingissä. Kokemus oli vavahduttava, mutta teatterista poistuttaessa myös hieman arveluttava. Osin dokumentaarinen ja osin fiktiivinen elokuva kuvaa kolmen brittimuslimin tien Tiptonista Englannista USA:n vankileirille Guantanamo Bayhin. Kysymys joka jää mietityttämään on, miksi äidin kullanmurut ajautuivat vahingossa Afganistaniin taistelutantereelle.

Elokuvan aihe on tärkeä ja sen soisi pohdituttavan monia, eritoten amerikkalaisia äänestäjiä. Tarinan kerronta on kuitenkin melko yksipuolista ja vankileirille ajautuneiden miesten tarina jää jotenkin avonaiseksi. Miksi miehet pyörivät ympäri Afganistania? Miten eksytään vahingossa keskelle taistelijoiden leiriä Afganistanin korvessa? Kyllä kai se mahdollista on, mutta arveluttavaa silti.

Miesten vangitsemisesta alkava tarina onkin sitten asia erikseen. Elokuva kuvaa ilmeisen aidosti minkälaista vangin elämä oli USA:n vankileirillä Kuubassa. Ja herkkua se ei ollut. Vankien alistaminen sai mitä ihmeellisempiä muotoja. Kuten lehdistä on voinut lukea ja nähdä, on mielikuvituksen rajana ollut vain väkivaltaviihteen turruttamien amerikkalaissotilaiden kekseliäisyys. Harva taisi tietää Geneven sopimuksista.

Tie Guantanamoon ei kuitenkaan pyri vakuuttamaan yleisöään olemalla pelkästään synkkä ja ahdistava elokuva, vaan tarinaan sopii myös naurua. Kun amerikkalainen kuulustelija tivaa brittinuorelta pitkän pahoinpitelyn jälkeen, missä Osama bin Laden on, ymmärtää katsoja, että nyt ei naureta amerikkalaisten kanssa vaan amerikkalaisille. Kysymykseen voisi saada vastauksen yhtä hyvin texasilaiselta maanviljelijältä.

Elokuva on katsomisen arvoinen. Se ei kerro hirveästi mitään uutta, mutta luo visuaalisen esityksen siitä mitä Guantanamossa tapahtui. Positiivista on myös se, ettei kerronta ole alleviivaavaa. Inhimillisiä piirteitä suodaan pariin otteeseen myös amerikkalaisille. IMDb-linkki

Guantanamossa on edelleen noin 500 vankia ilman syytettä tai tietoa vapautumisesta. Katso Amnesty.org

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.