A Quiet Passion

(Britannia 2016)

Ohjaus: Terence Davies
Pääosissa: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Keith Carradine

A Quiet Passion (2016)

Elokuva alkaa vaikuttavasti kohtauksella Mount Holyoken naisten seminaarista. Opettajatar kysyy, haluavatko nuoret tulla Jumalan luo ja pelastua. Hän jakaa oppilaita uskoviin ja uskossaan epävarmoihin oppilaisiin. Vasemmalle ne, jotka uskovat pelastuvansa. Oikealle ne, jotka eivät vielä ole varmoja pelastuksestaan.

Yksi jää paikoilleen keskelle huonetta. Hän ei suostu solahtamaan valmiisiin muotteihin tai miesten käsityksiin naisen paikasta yhteiskunnassa. Nuori nainen on Emily Dickinson.

Terence Daviesin ohjaama ja käsikirjoittama A Quiet Passion on harkitun visuaalinen, runollinen ja näytelmällinen elokuva amerikkalaisen runoilijan Emily Dickinsonin (1830–1886) elämästä. Dickinson jätti opiskelut naisten seminaarissa kesken, palasi asumaan lapsuudenkotiinsa ja eristäytyi lopulta lähes kokonaan. Elinaikanaan hän julkaisi vain seitsemän runoa, mutta kuoleman jälkeen arvonnousu on ollut kova. 

Daviesin elokuvassa tunteita ilmaistaan teatraalisesti ja kamera panoroi tilaa useampaan otteeseen. Tyyliseikat korostuvat paikoitellen sisällön kustannuksella, mutta kokonaisuus säilyy eheänä. Pääosaa esittää Sinkkuelämää-sarjasta tuttu Cynthia Nixon, Emilyn sisarta Jennifer Ehle (mm. Ylpeys ja ennakkoluulo) ja isää Keith Carradine.

Teos esitettiin viime syksynä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ja Empire-lehden mukaan A Quiet Passion on tulossa teattereihin Britanniassa huhtikuussa 2017. Suomessa elokuva löytyy jo nyt muun muassa iTunesista ja C More -palvelusta.

Ian Freer kirjoittaa Empire-lehden maaliskuun 2017 numerossa elokuvasta ja ohjaajasta seuraavasti:

A Quiet Passion is Terence Davies’ eighth feature film as a director in 29 years. He is worshipped at international film festivals, yet remains unheralded by the British film industry and largely unknown by the film-going public.

Pitänee paikkansa. Itse tutustuin ohjaajaan ensi kertaa Sodankylässä vuonna 2010, ks. artikkeli.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.