Tom of Finland

(Suomi 2017)

Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky

Tom of Finland (2017)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finlandin. Elokuva kertoo Touko Laaksosesta (1920-1991) eli homoeroottisesta taiteestaan tunnetusta Tom of Finlandista. Tarina seuraa Kaarinassa syntyneen Laaksosen elämää jatkosodasta Helsingin mainosmaailmaan ja lopulta Kaliforniaan.

Tom of Finland on napakka kuvaus Laaksosen urasta ja homomiesten asemasta 1950-luvun Suomessa ja tilanteen asteittaisesta muutoksesta. Elokuva ei mässäile eroottisella kuvastolla, vaan keskittyy Laaksosen fantasioihin ja toiveisiin avoimemmasta ja suvaitsevaisemmasta maailmasta.

Elokuvan vahvuudet ovat ohjauksessa (Karukoski), käsikirjoituksessa (Aleksi Bardy) ja näyttelijätyössä. Erityisellä tavalla elokuvaa kannattelee Pekka Strang, joka esittää Touko Laaksosta. Hänen rinnallaan loistavat myös Lauri Tilkanen Laaksosen elämänkumppanina, Jessica Grabowsky siskona ja Taisto Oksanen sotatoverina ja ystävänä.

Homomiesten asemaa on kuvattu aiemmin muun muassa elokuvissa Brokeback Mountain (2005), Milk (2008) ja Dallas Buyers Club (2013). Karukosken Tom of Finland solahtaa hyvin tähän laatuelokuvien sarjaan. Se sivuaa myös lyhyesti HIV/AIDS-epidemiaa, jota käsittelee laajemmin Dallas Buyers Club.  

Kokonaisuutena Tom of Finland on hyvä ja tärkeä elokuva, joka kertoo itsensä erilaiseksi kokevien ihmisten tarinan. Suosittelen. Elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017, mistä voi myös olla onnellinen.

Elokuvan traileri

Elokuvan virallinen sivu: www.tof.fi

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.