Moonlight

(USA 2016)

Ohjaus: Barry Jenkins
Pääosissa: Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Mahershala Ali

Moonlight (2016)

Kävin katsomassa Barry Jenkinsin ohjaaman Moonlight-elokuvan maaliskuun alussa. Tämä oli pian Oscar-gaalan jälkeen, jossa elokuva palkittiin sekaannusten jälkeen parhaana elokuvana. En ole ehtinyt kirjoittaa elokuvasta aiemmin, mutta päätin viimein ponnistaa muutaman rivin. Tästä elokuvasta nimittäin kannattaa kirjoittaa.

Moonlight perustuu Tarell Alvin McCraneyn julkaisemattomaan näytelmään In Moonlight Black Boys Look Blue. Näytelmän nimi kuvaa itse asiassa elokuvan nimeä paremmin, mistä on tarinassa on kyse. Elokuva kertoo Chiron-pojan kasvutarinan Miamin lähiössä. Kohtaamme pienen Chironin ensi kertaa, kun hän juoksee pakoon isompia kiusaajia. Kotona odottaa äiti, jolla on orastava huumeongelma. Muita läheisiä ei ole.

Elokuva jakautuu ajallisesti kolmeen jaksoon, jotka on otsikoitu seuraavasti:

  1. Little
  2. Chiron
  3. Black

Jaksot kuvaavat päähenkilöä eri ikävaiheissa, joissa Chironia näyttelevät Alex R. Hibbert (pienenä poikana), Ashton Sanders (nuorena koululaisena) ja Trevante Rhodes (täysi-ikäisenä miehenä). Kolmijako näkyy myös elokuvan julisteessa, jossa päähenkilön kasvot muodostuvat kolmesta lohkosta.

Olen palannut useamman kerran pohtimaan Chironin kehityskaarta: Mitkä asiat vaikuttivat siihen ja siihen valintaan? Miten olisi voinut toimia toisin? Vai olisiko voinut? Entä jos näkisi vain viimeisen jakson elokuvasta? Miten päähenkilöä silloin tulkitsisi?

Moonlight on pieni elokuva suurista asioista. Se käsittelee taidolla muun muassa yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja seksuaalisuuden tematiikkaa. Elämän ristiriitaisuutta korostaa se, että pienen Chiron pojan miesmalliksi nousee huumediileri Juan (Mahershala Ali), samalla kun äiti (Naomie Harris) on ajautumassa syvemmälle huumekoukkuun. 

Hyvä elokuva on monen asian summa. Moonlight onnistuu usealla osa-alueella: kuvaus, musiikki ja käsikirjoitus – josta elokuva sai myös Oscarin. Helposti lähestyttävä elokuvan osatekijä on näyttelijätyö, joka on yksi Moonlight-elokuvan vahvuuksia. Huumekauppias Juania näyttelevä Mahershala Ali (mm. House of Cards) sai roolistaan ansaitusti parhaan miessivuosan palkinnon. Jo mainittujen näyttelijöiden ohella myös muusikkiartistina tunnettu Janelle Monáe tekee ansiokkaan roolin Juanin huolehtivana naisystävänä. Monáe ja Ali esiintyvät muuten myös uudessa Hidden Figures: varjoon jääneet -elokuvassa.

Moonlight on elokuva, joka tulee todennäköisesti katsottua uudelleen. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.