3 Chains o’ Gold

(USA 1994)

Ohjaus: Paris Patton, Randee St. Nicholas, Prince
Pääosissa: Prince, Mayte, Kristie Alley

3 Chains o’ Gold (1994)

On kesäyö vuonna 1992. Olen serkkuni kanssa isovanhempiemme luona ja katsomme musiikkikanava MTV:tä. Odotan Princen uutta videota, jota ei saa rohkean sisältönsä takia esittää päiväsaikaan. Tämä on maailma ennen YouTubea ja erilaisia suoratoistopalveluja. Tietyn musiikkivideon nähdäkseen on katsottava tunteja tv-ohjelmaa ja toivottava, että kyseinen video esitetään. 

Lopulta, ehkä klo 1.30 tienoilla ruutuun ilmestyy salakapakka/parkkihalli, keltainen BMW-urheiluauto ja Prince mikrofoniaan heiluttaen. Sexy M.F. -videon pitkä versio kestää alle kymmenen minuuttia, mutta jättää teini-iän kynnyksellä olevan pojan pitkäksi aikaa ihmettelemään, mitä juuri tapahtui.

Sexy M.F. -video on julkaistu levy-yhtiön ylläpitämällä virallisella Prince-kanavalla YouTubessa 6.10.2017. Katso alla:

3 Chains o’ Gold -videokokoelma

Sexy M.F. oli ensimmäinen single- ja videojulkaisu Princen vuonna 1992 ilmestyneeltä O(+> -albumilta. Video sisältyy myös kaksi vuotta levyn ilmestymisen jälkeen julkaistuun 3 Chains o’ Gold -videokokoelmaan. Päädyin kirjoittamaan tästä 73 minuuttia kestävästä myyntivideosta, koska sen julkaisu ajoittuu varsin mielenkiintoiseen vaiheeseen Princen uraa.

Monet varmasti muistavat, että Prince vaihtoi nimensä symboliksi 1990-luvulla. Tarkalleen ottaen nimenvaihdos tapahtui vuonna 1993, kun Prince täytti 35 vuotta. O(+> -albumi ilmestyi vuonna 1992 ja 3 Chains o’ Gold -videokokoelma vuonna 1994. Nimenvaihdos osuu näiden kahden julkaisun väliin. 3 Chains o’ Gold onkin eräänlainen manifesti, joka julisti uuden vaiheen alkua.

Kuvitteellinen tarina alkaa Egyptistä, jossa seitsemän salaperäistä miestä murhaa prinsessa Mayten (Mayte Garcia) isän. Mayte yrittää ottaa yhteyttä Princeen, joka on syystä tai toisesta ainoa, joka voi suojella prinsessaa ja tämän perinnöksi saamia kolmea kultaista Torinon ketjua. Ketjut muodostavat naisen ja miehen symbolit yhdistävän O(+> -symbolin.

Mayte matkustaa Minneapolisiin Yhdysvaltoihin etsimään suojelijaansa. Ensi kohtaamisella Mayte antaa Princelle videokasetin, jolla hän esittää itämaista tanssia 8-vuotiaana That’s Incredible! -talenttiohjelmassa. Tästä alkaa rakkaustarina, joka huipentuu Princen identiteetin ja levytyssopimuksen uusimiseen sekä nimenvaihtoon O(+> -symboliksi.

Hieman poikkeava tarina kolmesta kultaisesta ketjusta on julkaistu myös sarjakuvana nimellä Three Chains of Gold (1992) (ks. Amazon). Siinä Prince yhtyeineen konsertoi Lähi-Idässä ja ajautuu auttamaan prinsessa Maytea, jonka vallanhimoinen setä pyrkii anastamaan vallan symbolit – kolme kultaista ketjua. Sarjakuvaversiossa Prince taistelee miekkamiehiä vastaan kuin ninja ja välillä taustabändi The New Power Generation tarttuu jopa konetuliaseisiin taistellessaan pahiksia vastaan.

Faktaa ja fiktiota princemäisellä kuorutteella

Videoteos 3 Chains o’ Gold ei ole samanlainen fiktiivinen elokuva kuin aiemmat teatterilevityksen saaneet Purple Rain (1984), Under the Cherry Moon (1986) tai Graffiti Bridge (1990). Se ei myöskään ole pelkkä perättäisten musiikkivideoiden jatkumo, vaan jotain siltä väliltä – tarinallisesti yhtenäiseksi rakennettu O(+> -albumin visuaalinen versio. Graffiti Bridge -elokuvan heikon taloudellisen menestyksen jälkeen suoraan videolle julkaistu teos on itse asiassa varsin ymmärrettävä tapa julkaista elokuvallista materiaalia.

3 Chains o’ Gold -videokokoelman tarina yhdistelee princemäisellä tavalla faktaa ja fiktiota. Tanssijana uransa aloittanut Mayte tapasi Princen ensi kertaa Saksassa tämän ollessa siellä kiertueella vuonna 1990. Tuolloin 17-vuotias Mayte tosiaan antoi Princelle videokasetin tanssiesityksistään. Tästä tapaamisesta alkoi ystävyys, romanssi ja Princen ensimmäinen avioliitto, joka päättyi vuonna 1999 – viisi vuotta 3 Chains o’ Gold -videokokoelman ilmestymisen jälkeen. 

Mayte on kirjoittanut yhteiselosta kirjan The Most Beautiful: My Life with Prince (2017), joka vahvistaa musiikin ja videoiden välittämää kuvaa siitä, että pari oli kiinnostunut arabialaisista ja egyptiläisistä vaikutteista. Erityisen kiehtovaa oli egyptiläinen mytologia ja jälleensyntymän ajatus.

Kuten sanottua, videokokoelma 3 Chains o’ Gold oli eräänlainen uuden alun manifesti. Se antaa eväitä ymmärtää Princen nimenmuutoksesta O(+> -symboliksi, muttei anna yksiselitteisiä vastauksia – pikemminkin kryptisiä. Hyvällä syyllä voinee silti sanoa, että nimenvaihdos liittyi taiteilijan vapauteen ja levytyssopimuksiin, mutta myös henkilökohtaisempiin identiteettikysymyksiin.

Videoteos on kuvattu vuosina 1991–1993 Egyptissä, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Viimeisenä on kuvattu kappaleen “7” video Los Angelesissa. Kokonaisuus sisältää seuraavat musiikkivideot, joista osa on julkaistu Princen kuoleman jälkeen levy-yhtiön virallisella tilillä YouTubessa:

 1. My Name Is Prince (YouTube)
 2. Sexy M.F. (YouTube)
 3. Love 2 The 9’s
 4. The Morning Papers (YouTube)
 5. The Max (YouTube)
 6. Blue Light (YouTube)
 7. Eye Wanna Melt With U
 8. Sweet Baby
 9. The Continental
 10. Damn U (YouTube)
 11. 7 (YouTube)
 12. The Call

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Wikipedia

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.