Blade Runner 2049

(USA 2017)

Ohjaus: Denis Villeneuve
Pääosissa: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas

Blade Runner 2049 (2017)

Ridley Scottin Blade Runner (1982) on tieteiselokuvien merkkiteos, joka on innoittanut monia myöhempiä elokuvantekijöitä omalla tulevaisuuden kuvauksellaan ja visuaalisella ilmeellään. Vuoteen 2019 sijoittuvan elokuvan keskiössä on pohdinta ihmisen ja koneen eroista sekä siitä, miten elinajan rajallisuus luo olemisesta ainutlaatuisen kokemuksen.

Denis Villeneuve’n (mm. VangitutSicario, Arrival) ohjaamassa ja Ridley Scottin tuottamassa Blade Runner 2049 -elokuvassa jatketaan saman vision ja tematiikan ruotimista – nyt 30 vuotta myöhemmin. Elokuva kuvittaa digitalisaation, tekoälyn, robotiikan ja ilmastonmuutoksen keskellä elävälle 2010-luvun ihmiselle karmivan, mutta silti jollain lailla mahdollisen tuntuisen tulevaisuuden skenaarion. Luonto on saastunut, vedenpinta noussut ja suurin osa ihmiskunnasta muuttanut pois maapallolta.

Tässä maailmassa Ryan Gosling esittää Los Angelesin poliisivoimissa työskentelevää KD6-3.7-nimistä (lyhyemmin pelkkä K) replikanttia, joka etsii ja tuhoaa toisia, kontrollin ulkopuolella olevia replikantteja. Goslingin esittämä K on toisin sanoen Blade Runner, samoin kuin Harrison Fordin alkuperäisessä elokuvassa esittämä Rick Deckard. K:n saama eliminointitehtävä aloittaa tapahtumien sarjan, jonka myötä myös Deckardin kohtalo alkaa taas kiinnostaa.

Elokuva on saanut pääosin kiittäviä arvioita kriitikoilta. Rotten Tomatoes -palvelussa elokuvalla on 88 %:n tuki kriitikoilta. Jotkut pitävät sitä jopa vuoden parhaana elokuvana (Empire) ja uutena sci-fi-klassikkona (The Guardian). Toiset taas arvioivat elokuvan tarpeettomaksi jatko-osaksi (Film-O-Holic).

Itse kallistun selvästi positiiviselle puolelle. Blade Runner 2049 on visuaalisesti upea ja ajatusten herättelijänä oivallinen elokuva. Ohjaajan ohella tärkeitä visuaalisuuden mahdollistajia ovat elokuvaaja Roger Deakins ja lavastaja Dennis Gassner.

Elokuva kestää 2 tuntia ja 44 minuuttia, joten kerronnalle on riittävästi aikaa. Tapahtumat etenevät, mutta kiirettä ei ole. Tyyli sopii minulle, mutta jos elokuvasta hakee nopeampaa tempoa, saattaa Blade Runner 2049 olla pieni pettymys.

Jos olisin lukenut viihdeuutiset tarkemmin, olisin tiennyt, että Krista Kosonen esiintyy elokuvassa pienessä puheroolissa. Nyt rooli pääsi yllättämään aivan täysin. En osannut odottaa, että yhtäkkiä Kosonen laukoo Goslingille suomeksi muutaman tylytyksen.

Kososen, Goslingin ja Fordin ohella elokuvassa nähdään House of Cards -sarjasta tuttu Robin Wright poliisipäällikkönä, Ana de Armas K:n virtuaalisena tyttöystävänä sekä Edward James Olmos Deckardin entisenä työparina.

Tämä elokuva pitää katsoa pian toistamiseen. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.