Matrix

(The Matrix, USA/Australia 1999)

Ohjaus: Andy Wachowski, Larry Wachowski
Pääosissa: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano

Matrix-elokuva kiisteltyine jatko-osineen on osa sci-fi-kulttuuria ja otankin siksi varovaisen kannan siinä mitä sanon. Monille Matrix-trilogia vertautuu suoraan alkuperäisiin Tähtien sota -kolmosiin tai johonkin muuhun yhtä pyhään. Matrix yhdistää kyperpunk- ja anime-elementtejä filosofisiin ja uskonnollisiin pohdintoihin elämän tarkoituksesta. Pohdinta kiteytyy kysymykseen: "Mitä jos onkin niin, että jokin olento pitää meitä nukkeinaan ja syöttää kokemukset maailmasta aisteihimme?"

Kysymys pohjautuu pohdintaan aistiemme luotettavuudesta. Koska ajattelevan ihmisen pitää epäillä kaikkea, on myös aisteja epäiltävä. Yleensä epäilylle on aikaa maittavan aterian jälkeen, ei ennen sitä. Ihmiset ovat jo pitkään pyöritelleet näitä kysymyksiä ajatuksissaan ja paperilla, ja nyt siis myös filmillä.

Wachowskin veljesten elokuvateos on komeaa katseltavaa: on nopeita hyppyjä, pysäytettyjä luoteja ja synkkiä tulevaisuuden näkymiä. Juoni on tarpeeksi mutkikas, jottei käänteitä arvaa, mutta silti pysyy mukana. Elokuvallisesti ja juonellisesti kyseessä on sekoitus monia aineksia. Pohja-asetelman raamatullisuuden ohella aineksia on poimittu saduista (mm. Liisa ihmemaassa) ja filosofisista teksteistä (esim. Platonin luolavertaus).

Elokuvista vaikutteita ovat antaneet muun muassa Terminator ja Sergio Leonen länkkärit. Neon (Keanu Reeves) ja agentti Smithin (Hugo Weaving) kohtaaminen metroasemalla onkin oletettavasti kumarrus Leonen suuntaan.

En lähde avaamaan Matrixin juonta yhtään enempää. Luulen, että sanoin nytkin liikaa sille, joka ei ole elokuvaa nähnyt. Kuten sanottu, on Matrix muuttunut osaksi sci-fi-kaanonia ja se kannattaa katsoa ihan yleistietämyksenkin takia. Omalla asteikollani se ei kipua aivan ylimmäiseksi. IMDb-linkki

3 vastausta artikkeliin “Matrix”

  1. ”Omalla asteikollani se ei kipua aivan ylimmäiseksi”
    Eikä sen tulisikaan kivuta huipulle.Hyvä sci-fi on mielestäni aina ollut originaalia ja ajatuksia herättävää. Matrixistä ja etenkään sen jatko-osista ei löydy mitään originaalia ja ainoat ajatukset jotka elokuvia katsellessa heräävät ovat linjoilla: ”Montakohan lainattua juttua tähän tarinaan vielä saadaan mahtumaan?”.Silti kuten Tappava ase -elokuvat on tämäkin elokuva silkkaa viihdettä.Olen todella pahoillani ettei Matrix-leffoja tehty jo 15 – 20 vuotta sitten, olisin rakastanut näitä elokuvia muksuna..noh meillä oli sentään Star Wars.

  2. Matrixille ja Tappava ase -saagalle löytyy yhdistävä tekijä, nimittäin Assassins, http://www.imdb.com/title/tt0112401/. En ole leffaa nähnyt enkä tiedä sen suomenkielistä nimeä, mutta se on tuottaja Joel Silverin (Tappava ase & Matrix), ohjaaja Richard Donnerin (Tappava ase) ja Wachowskin veljesten (Matrix) yhteispunnerrus. Tulosta ei ymmärtääkseni ole kehuttu.

  3. Tosiaan.Onhan tuo suomenkin televisiossa joskus näytetty.En muistaakseni jaksanut elokuvaa loppuun asti katsoa..en usko silti jääneeni paljosta paitsi.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.