Star Wars: The Last Jedi

(USA 2017)

Ohjaus: Rian Johnson
Pääosissa: Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill, Carrie Fisher

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Rian Johnsonin ohjaama Star Wars: The Last Jedi tuli ensi-iltaan 13.12.2017. Kävin katsomassa elokuvan ensi-illan jälkeisenä sunnuntaina 17.12.2017. Blogikirjoitus on kuitenkin viivästynyt sen verran, että suurin hype on ehtinyt porhaltaa etäämmälle.

Star Wars: The Last Jedi on vuonna 1977 alkaneen varsinaisen elokuvasarjan kahdeksas elokuva. Vuonna 2016 ilmestynyt Rogue One: A Star Wars Story edusti päätarinalinjasta erillistä sivujuonnetta, jossa seurattiin ensimmäisen Kuolemantähden piirustusten anastamista.

The Last Jedi marssittaa galaktiselle näyttämölle niin vanhat kuin uudemmatkin tuttavuudet. Elokuvantekijät toivoivat varsinkin alkuvaiheessa, että elokuvan nähneet eivät paljastaisi juonenkäänteitä niille, jotka eivät ole sitä vielä nähneet. Minusta tämä on hyvä perusperiaate yleisemminkin. Toisten katselukokemusta ei saa pilata liiallisella juoniselostuksella.

Siksi jätän juonikuvailun vähemmälle ja totean vain, että The Last Jedi onnistuu hyvin uusien hahmojen (Kylo Ren, Rey) syventämisessä ja vanhojen hahmojen häivyttämisessä näyttämöltä. Keskeisessä roolissa on tällä kertaa ikääntynyt jedimestari Luke Skywalker (Mark Hamill), jonka Rey (Daisy Ridley) löysi syrjäiseltä planeetalta edellisen elokuvan Star Wars: The Force Awakens lopussa.

Erityisen roolin saa myös prinsessa Leia ja näyttelijä Carrie Fisher, joka kuoli liki tasan vuosi sitten – pian The Last Jedi -elokuvan kuvausten päätyttyä. Fisherin roolisuoritus tasapainottaa elokuvaa ja antaa sille inhimillisen sävyn. Muita huomion arvoisia näyttelijöitä elokuvassa ovat Laura DernBenicio Del Toro ja suomalainen Joonas Suotamo Chewbaccana.

The Last Jedi sisältää paljon juonenkäänteitä, tietoa Voimasta sekä uudenlaista huumoria, josta ainakin itse pidän. Lisäksi tapahtumien pyörteisiin on ujutettu sympaattisia eläimiä, joiden kautta halutaan korostaa, että eläimilläkin on oikeuksia. Tämä on arvokas viesti näinkin suositussa elokuvasarjassa.

Kaikin puolin voi sanoa, että Star Wars -saaga on hyvissä käsissä. Jään odottamaan jatkoa jo malttamattomana. Tviittasin leffasta 17.12.2017 ja se olkoon myös lopputiivistys kirjoitukselle ja vuoden 2017 bloggailulle:

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “Star Wars: The Last Jedi”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.