Silver City

(USA 2004)

Ohjaus: John Sayles
Pääosissa: Danny Huston, Chris Cooper, Richard Dreyfuss, Daryl Hannah, Kris Kristofferson

Ohjaaja John Sayles tunnetaan persoonallisista indie-leffoista, mitä ikinä tuo kategoria tarkalleen tarkoittaakaan. Silver City on Saylesin viimeisin pieni suuri elokuva. Se kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista, jonka kuvernööriksi Dickie Pilager (Chris Cooper) on pyrkimässä. Kampanjavideota kuvatessaan Pilager onnistuu naaraamaan järvestä ruumiin, josta alkaa kampanjapäällikön (Richard Dreyfuss) painajainen. Entinen toimittaja Danny O’Brian (Danny Huston) palkataan selvittämään ruumiin tarinaa, mistä seuraa monien muiden luurankojen löytyminen.

Silver City näyttää, tuntuu, kuulostaa ja melkein jopa tuoksuu aidolta. Ihmiset ovat aidon tuntuisia, samoin näkymät ja äänet. Lavasteita ei ole käytetty elokuvassa paljon ja ihmisiä vilahtelee ruudussa enemmän kuin normaalissa elokuvassa. Roolihahmojen määrä koettelee katsojaa, jolle esitellään uusia ihmisiä lähes joka kohtauksessa, mutta siihen tottuu.

Kaikki tämä ynnäytyy kuitenkin sellaiseksi realismiksi, jota harvemmin näkee amerikkalaisissa elokuvissa. Saylesin ohjaus onkin osuva piikki amerikkalaisen valtaapitävän lihaan. Elokuvassa analysoidaan ja kritikoidaan nykyistä poliittista tilannetta ja avataan median ja talouden toimintalogiikkaa.

Syntyvä näköala on huimaava, eikä se johdu elokuvan vuoristoisesta taustasta. Elokuva sopiikin hyvin amerikkalaisesta yhteiskunnasta kiinnostuneille, koska se ehtii kahdessa tunnissa koskettamaan monia tärkeitä kysymyksiä. On kai viesti sinänsä, ettei Yhdysvaltain ulkomailla käymiä sotia edes mainita. Kotimaassa riittää ongelmia.

Koska roolihahmoja on paljon, on elokuvaan palkattu monia näyttelijöitä, monia hyviä näyttelijöitä. Jo mainittujen lisäksi laatutyötä tekevät Daryl Hannah, Kris Kristofferson, Tim Roth ja Bill Zane. Danny Hustonia lukuunottamatta kenellekään ei souda liian isoa osaa elokuva-ajasta. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.