The Mercy

(Britannia 2018)

Ohjaus: James Marsh
Pääosissa: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis

The Mercy (2018)

Kuinka monta kertaa olet todennut, ettei jokin elokuva vastannut odotuksiasi? Tai olet lukenut leffa-arvion, jossa kirjoittajan ennakko-odotukset eivät ole täyttyneet? Veikkaan, että aika monta kertaa.

Entä jos pystyisit katsomaan elokuvan ilman mitään ennakko-odotuksia? Tietämättä etukäteen edes mistä elokuva kertoo.

Onnistuin tässä, kun katsoin James Marshin (mm. Kaiken teoria) ohjaaman The Mercy -elokuvan vailla mitään tietoa sisällöstä tai tekijöistä. Asetelman mahdollisti C More -elokuvakanava, jonka ohjelmavirran armoille asetuin eräänä iltana kello kymmenen maissa. Tiesin, että kohta alkaa leffa, mutten tiennyt mikä. En muutoinkaan tiennyt The Mercy -elokuvasta ennalta mitään.

Asetelma on sama kuin Finnkinon mysteerinäytöksissä – paitsi ettei kotona tarvitse erikseen maksaa pääsylippua ja kokeilun voi halutessaan lopettaa kesken.

The Mercy kertoo perheenisästä ja harrastajapurjehtija Donald Crowhurstista (Colin Firth), joka päättää osallistua Sunday Times Golden Globe -purjehduskisaan vuonna 1968. Kilpailijoiden tavoitteena on purjehtia maailman ympäri yksin ja ilman pysähdyksiä.

Elokuva pohjautuu tositarinaan, mikä tekee elokuvasta ehkä piirun verran kiehtovamman. Tarina etenee kronologisesti alkuvalmisteluista ja sponsorien hankinnasta kohti vesille laskua ja yksinäistä purjehdusta. Lopulta keskeisintä on yksinäisyyden kohtaaminen ja psyyken kestokyky.

On parempi etten paljasta tarinan etenemisestä yhtään enempää. Purjehdusta harrastaville tapahtumat saattavat olla tuttuja ja jos eivät ole, niin Wikipedia auttaa aina.

Elokuvana The Mercy on sykähdyttävä ja inhimillinen kuvaus yhden miehen ja perheen tarinasta. Vaikka kyseessä on yksinpurjehdus ei projekti tietenkään ole vain Donald Crowhurstin ponnistus, vaan koko perheeseen vaikuttava koetus. Crowhurstin perheeseen kuuluu Donaldin lisäksi vaimo Clare (Rachel Weisz) sekä kolme pientä lasta.

Jos luit tämän tekstin loppuun saakka, pilasin mahdollisuutesi katsoa juuri tämä elokuva ilman ennakko-odotuksia. Suosittelen siis jotakin toista leffaa, josta et tiedä mitään. Jos ennakkotieto ei haittaa kannattaa tutustua myös The Mercy -elokuvaan.

Lisätietoa: IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.