Wind River

(Britannia, USA, Kanada 2017)

Ohjaus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene

Wind River (2017)

Taylor Sheridanin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Wind River sisältää elementtejä, joita en tunnu voivan elokuvissa vastustaa – nimittäin lunta ja erämaata. En tarkalleen tiedä, mikä lumisissa otoksissa viehättää, mutta vetovoima on vahva. Ehkä tunne liittyy luonnon voimien arvostamiseen, tilan tuntuun ja oman pienuuden ymmärtämiseen.

Wind River sijoittuu Wyomingin osavaltioon, Wind Riverin intiaanireservaattiin, jossa riistanvartija/erätarkastaja (USFWS) Cory Lambert (Jeremy Renner) löytää erämaasta nuoren naisen ruumiin. Tästä alkaa tapahtumien selvittely, johon osallistuu paikallisen heimopoliisin Ben Shoyon (Graham Greene) lisäksi Las Vegasista lähetetty FBI-agentti Jane Banner (Elizabeth Olsen).

Mysteerin selvittelyn ohella elokuva avaa kurkistusluukkuja elämään Yhdysvaltojen toiseksi harvimpaan asutussa osavaltiossa, jossa monilla ihmisillä ei näytä olevan kummoistakaan tulevaisuutta edessään. Myös maanosan jännitteinen historia on vahvasti läsnä, kun ihmiset eri kulttuuritaustoilla pyrkivät selvittämään, mitä tapahtui nuorelle Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvalle naiselle.

Wind River on näyttelijänäkin toimineen Taylor Sheridanin ensimmäinen ohjaustyö. Elokuva on moderni lännentarina, joita Sheridan on käsikirjoittanut vuosina 2015-2017 yhtensä kolme: Sicario (2015), Hell Or High Water (2016) ja Wind River (2017). Kaikki nämä elokuvat kuvaavat eri näkökulmista yksilöiden kamppailua rikollisuutta, taloudellista ahdinkoa ja yhteiskunnallisia ongelmia vastaan Yhdysvaltain rajaseuduilla.

Wind River -leffan musiikista vastaa Nick Cave ja Warren Ellis. Kokonaisuutena elokuva on erittäin tasapainoinen ja hieno teos. Suosittelen. Kannattaa tutustua myös edellä mainittuihin Sheridanin käsikirjoittamiin teoksiin.

Mainittakoon vielä, että Wind Riverin teatterilevityksestä Yhdysvalloissa vastasi The Weinstein Company. Elokuvan ensi-ilta 18.8.2017 oli vain paria kuukautta ennen Harvey Weinsteinia koskevan kohun alkua, jonka myötä koko filmiyhtiö ajautui konkurssiin maaliskuussa 2018. Lionsgate osti Wind Riverin levitysoikeudet The Weinstein Companylta. Suomessa elokuvaa ei esitetty teattereissa.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “Wind River”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.