Once Upon a Time… in Hollywood

(USA 2019)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

On sunnuntai. Valkokankaalla nainen on nostanut jalkansa elokuvateatterin penkin selkänojan päälle. Elokuvayleisö Vantaalla katsoo leffaa, jossa näyttelijä Margot Robbie näyttelee näyttelijä Sharon Tatea, joka puolestaan istuu elokuvateatterissa Hollywoodissa ja katsoo itseään elokuvassa Matt Helm kultaloukussa (1968) muun yleisön kanssa. Selkänojalle nostetut jalkapohjat ovat hieman likaiset.

Edellä kuvatun metakatselukokemuksen ohella Quentin Tarantinon uusin elokuva Once Upon a Time… in Hollywood tarjoaa katsojille pieteetillä rakennetun ajankuvan 1960-luvun lopun Los Angelesista ja sen elokuvabisneksestä. Mukana on tietysti myös ohjaajan mieltymysten mukaisesti lähikuvia jaloista ja varpaista.

Once Upon a Time… in Hollywood on Tarantinolle tyypilliseen tapaan hilpeän sävyinen teos, vaikka tarinan kaaren päässä häämöttää synkkä tragedia. Elokuva kertoo fiktiivisestä tv- ja elokuvanäyttelijä Rick Daltonista (Leonardo DiCaprio) ja tämän stuntmiehestä Cliff Boothista (Brad Pitt). Daltonin ura on laskusuhdanteessa ja edessä siintää tulevaisuus italowesterneissä.

Daltonin naapurissa osoitteessa 10050 Cielo Drive asuvat uranousussa olevat ohjaaja Roman Polanksi ja tämän vaimo ja näyttelijä Sharon Tate. Tosielämän tragedia on, että Charles Mansonin jengin jäsenet murhasivat Taten ja tämän neljä ystävää kyseisessä Cielo Driven kodissa elokuussa 1969 eli tasan 50 vuotta sitten. Tate oli tuolloin viimeisillään raskaana. Polanski oli työmatkalla Euroopassa. Tarantinon fiktiota ja faktaa sekoittava elokuva sijoittuu tähän ajankohtaan ja näiden tapahtumien lomaan.

Once Upon a Time… in Hollywood on hieno elokuva. Se on aiheestaan huolimatta samaan aikaan viihdyttävä ja pohdiskelua synnyttävä teos. Päällepäin elokuva kertoo Hollywoodista ja sitä järkyttäneestä raakalaismaisesta rikoksesta, mutta lopulta se todistaa elämän ainutlaatuisuudesta ja sattumanvaraisuudesta.

Lehtihaastatteluissa ja markkinoinnissa Once Upon a Time… in Hollywood -elokuvasta puhutaan Tarantinon yhdeksäntenä elokuvana. Näin kai onkin jos Kill Bill -elokuvat laskee yhdeksi teokseksi. Ohjaaja on ilmoittanut tekevänsä urallaan kymmenen elokuvaa, joten loppusuoralla ollaan. Alla on Tarantinon ohjaamat elokuvat ja linkitykset blogissa aiemmin julkaistuihin kirjoituksiin. Kill Bill -leffat laskettu tässä kahtena erillisenä elokuvana.

Quentin Tarantinon filmografia

  1. Reservoir Dogs (1992)
  2. Pulp Fiction (1994)
  3. Jackie Brown (1997)
  4. Kill Bill: Volume 1 (2003)
  5. Kill Bill: Volume 2 (2004)
  6. Grindhouse: Death Proof (2007)
  7. Kunniattomat paskiaiset (2009)
  8. Django Unchained (2012)
  9. The Hateful Eight (2015)
  10. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “Once Upon a Time… in Hollywood”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.