(Saksa 1982)
Ohjaus: Werner Herzog
Pääosissa: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy
Werner Herzogin ohjaama ja käsikirjoittama, tositapahtumiin löyhästi perustuva elokuva Fitzcarraldo kertoo irlantilaisen Brian Sweeney Fitzgeraldin tarinan 1800-luvun lopun Perussa. Fitzcarraldona tunnettu mies rakastaa oopperaa ja haluaa perustaa oopperatalon keskelle viidakkoa, syrjäiseen Iquitos-kaupunkiin.
Klaus Kinskin esittämä Fitzcarraldo hankkii elantonsa jäätehtailijana, mutta haaveilee isommista tuloista kumintuotannossa. Lisävarallisuus mahdollistaisi oopperaunelman edistämisen.
Amazon-joen karttaa tutkimalla Fitzcarraldo löytää alueen, jonka kumipuuvarannot ovat vielä hyödyntämättä. Kulku alueelle on kuitenkin vaivalloista. Ratkaisuna ongelmaan Fitzcarraldo päättää hinata suuren hyörylaivan lyhintä reittiä korkean kukkulan yli. Apua hankkeeseen tarvittaisiin vihamielisenä tunnetulta alkuperäisväestöltä.
Elokuvan toteutus on samaan aikaan vaikuttava, epäilyttävä ja osin uskomaton. Tuotannon aikana kehkeytyneitä ongelmia oli paljon ja osa niistä on dokumentoitu Klaus Kinskistä kertovassa Herzogin elokuvassa 25. tunti: Klaus Kinski (1999).
Fitzcarraldo-elokuvassa nähtävää isoa hyörylaivaa hinattiin kuvauksia varten pitkin sademetsän rinteitä. Useampi ihminen loukkaantui. Kuvausryhmä oli myös höyrylaivan kyydissä, kun laiva päästettiin ajelehtimaan hurjana virtaavaan jokeen. Kuvaaja loukkaantui ja elokuvaan päätyneessä materiaalissa nähdään, kun pääosan esittäjä Kinski juoksentelee laivan kannella aidon pelokkaana. Hurjimmassa kohtauksessa on käytetty hyörylaivan pienoismallia, mutta se ei vesitä muun materiaalin ainutlaatuisuutta.
Muutoinkin ongelmia riitti. Elokuvassa työskennellyttä metsuria puri myrkkykäärme, jolloin hän sahasi aikailematta jalkansa poikki välttyäkseen myrkytyskuolemalta. Kuusi tuotantoryhmän jäsentä puolestaan joutui lento-onnettomuuteen. Myös alueella asuvien heimojen kanssa oli ajoittain kahnausta.
Elokuvan pääosaan oli alun perin palkattu Jason Robards, joka kuitenkin sairastui kesken kuvausten. Tilalle kiinnitettiin Klaus Kinski, jonka kanssa Herzog oli työskennellyt riitaisissa olosuhteissa elokuvassa Aquirre – Jumalan viha (1972). Riitely jatkui myös Fitzcarraldon kuvauksissa.
Kinski oli kuvauspaikalla ajoittain kuin raivoava hullu. Hän huusi pää punaisena muun muassa huonosta ruoasta. Tämä on ikuistettu 25. tunti -elokuvassa. Kun kuusi ihmistä oli loukkaantunut lento-onnettomuudessa, Kinski räyhäsi tuntikausia viilentyneestä kahvistaan. Herzogin kertoman mukaan kuvausten loppupuolella heimopäällikkö tarjoutui tappamaan Kinskin ohjaajan puolesta. Tämäkin tunne on ikuistettu filmille kohtauksessa, jossa heimolaiset tuijottavat Kinskin esittämää hahmoa uhkaavasti.
Työsuojelun näkökulmasta Fitzcarraldo vaikuttaa painajaismaiselta. Lopputulos on kuitenkin vaikuttava. Kaiken kaikkiaan tämä on varsin ainutlaatuinen teos.