Ennustus

(The Omen, USA 1976)

Ohjaus: Richard Donner
Pääosissa: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner

Kesäkuun 6. vuonna 2006 (6.6.06) meni juuri, mutta silti paholaisen numero jaksaa kiinnostaa. 1970-luvulla numero tuli tutuksi muun muassa tässä Richard Donnerin (Tappava ase ym.) ohjaamassa kauhuelokuvassa, jonka pääosissa esiintyvät Gregory Peck ja Lee Remick. Amerikkalaisen suurlähettiläsperheen esikoinen kuolee synnytyksessä, ja isä suostuu ottamaan toisen lapsen kuolleen tilalle kertomatta asiasta vaimolleen. Virhe!

Muutama vuosi kauhuklassikko Manaajan (1973) jälkeen valmistunut Ennustus pelaa osittain samoilla pelimerkeillä. Paholainen on irti ja vain papisto voi auttaa. Ennustus tukeutuu kuitenkin vahvasti myös arkiseen ja realistisen tuntuiseen pelkoon, tästä esimerkkinä nuoren lastenhoitajan kohtalo.

Ennustus on omalla tavallaan häiritsevä elokuva. Pieni Damien (Harvey Stephens) ei ole kovin söpö ja kauhu syntyy kun miettii miten vanhemmat voivat suhtautua outoon lapseensa. Myös odottelu toimii häiritsevänä elementtinä. Elokuvassa on tietysti kökköjäkin kohtia, mutta hilpeällä asenteella niistä pääsee yli.

Alkuperäinen elokuva sai 6.6. seurakseen myös uusintaversion nimeltä The Omen, joka pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Alkuperäinen on kuitenkin sen verran onnistunut kauhupläjäys, etten tunne suurtakaan vetoa elokuvasaliin. Sen sijaan suosittelen leffavuokraamoa. IMDb-linkki

Oliko tekijöillä huonoa onnea vai oliko asialla…

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.