Ford Fairlane

(The Adventures of Ford Fairlane, USA 1990)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Andrew Dice Clay, Lauren Holly, Wayne Newton

The Adventures of Ford Fairlane (1990)

Ford Fairlane – tai kuten videolevityksessä käytetty suomenkielinen rinnakaisnimi kuuluu – Ford Fairlane – rokkidekkari oli Renny Harlinin seuraava ohjaustyö Painajainen Elm Streetillä 4 -elokuvan (1988) jälkeen. Harlin oli Elm Streetin menestyksen jälkeen ollut vuoden ajan kiinnitettynä ohjaajaksi Alien 3 -sci-fi-elokuvan tuotantoon 20th Century Fox -studioilla. Näkemyserojen takia hän päätti kuitenkin lähteä projektista.

Näin Harlin muisteli tapahtumia Red Carpet -elokuvafestivaaleilla Hyvinkäällä 31.8.2019:

”Lähdin pois siitä (Alien 3) ja ajattelin, että mua ei varmaan palkkaa kukaan, koska olen ollut näin uppiniskainen. Ainakaan Foxin studiot ei koskaan edes puhu mulle. Seuraavana päivänä ne tarjosivat mulle täysin erilaista elokuvaa, jonka nimi oli Ford Fairlane, joka oli tällainen rock’n’roll action comedy.”

– Renny Harlin

Erilainen elokuva Ford Fairlane tosiaan on. Kyseessä on toiminnallinen dekkarikomedia, jossa etsivä Ford Fairlane (Andrew Dice Clay) selvittelee Los Angelesin musiikkibisneksen varjopuolia. Jos elokuvan sisältöä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin tuo sana olisi törkeä tai hävytön. Leffan päähenkilö viljelee solvauksia ja törkeyksiä liki pitäen jokaisella hengenvedolla.

Elokuvan juoni on kohtuullisen sekava ja henkilöhahmoja on paljon. Näyttelijöinä ovat mukana muun muassa Lauren Holly, Wayne Newton, Priscilla Presley, Robert Englund, Ed O’Neill, Vince Neil ja Morris Day. The Time -yhtyeen keulahahmo Morris Daylle elokuvarooli on Prince-elokuvien Purple Rain (1984) ja Graffiti Bridge (1990) ohella kolmas isompi tuotanto. Princen ”jengistä” lavalla nähdään myös Sheila E.

Ford Fairlane ei kerännyt katsojia Yhdysvalloissa toivotulla tavalla. Wikipedia osaa kuitenkin kertoa, että elokuva oli suosittu esimerkiksi Unkarissa ja Norjassa – ei vähiten siivottomuutensa takia. Sittemmin leffa on saavuttanut tietynasteisen kulttisuosion.

Harlinille Ford Fairlane oli uran kannalta tärkeä teos, koska se avasi oven seuraavaan ohjaustyöhön. Studio oli nimittäin niin tyytyväinen Harlinin työskentelyyn, että puolivälissä Ford Fairlanen kuvauksia hänelle tarjottiin pestiä elokuvassa Die Hard 2.

Elokuvat leikattiin peräperään ja Die Hard 2 julkaistiin lopulta viikkoa ennen (2.7.1990) kuin Ford Fairlane (11.7.1990). Kesällä 1990 Yhdysvaltain teattereissa esitettiinkin kahta Renny Harlinin ohjaamaa elokuvaa, joista Die Hard 2 oli valtava menestys. Aikamoinen suoritus.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet