Helene

(Suomi 2020)

Ohjaus: Antti J. Jokinen
Pääosissa: Laura Birn, Johannes Holopainen, Krista Kosonen

Helene (2020)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa taidemaalari Helene Schjerfbeckin (1862-1946) elämästä kertovan Helene-elokuvan. Kyseessä on Antti J. Jokisen ohjaama kaunis ja koskettava teos, joka keskittyy aikaan, jolloin taitelija asui äitinsä kanssa Hyvinkäällä.

Helene-elokuvan kuvaamana ajanjaksona (noin vuosina 1915-1923) Schjerfbeck on unohdettu taiteilja, jonka laajempi arvostus ja tunnettuus ovat vasta tulossa. Elokuvan teemoja ovat taiteen tekemisen ohella suhde äitiin sekä kohtaaminen ja ystävyys Einar Reuterin kanssa. Elokuva perustuu Rakel Liehun romaaniin Helene (2003).

Laura Birn tekee upean roolityön Helene Schjerfbeckinä. Birnin rinnalla vahvoissa rooleissa nähdään Pirkko Saisio Schjerfbeckin yrmeänä äitinä sekä Krista Kosonen ystävänä ja Unioni Naisasialiiton vaikuttaja Helena Westermarckina. Nuorta metsänomistajaa ja taiteen harrastajaa Einar Reuteria näyttelee Johannes Holopainen.

Jokisen ohjaama Helene avaa mielenkiintoisen näkymän yhden Suomen arvostetuimman taidemaalarin tarinaan. Se ei yritäkään olla kokonaiskuvaus Helene Schjerfbeckistä, vaan kurkistus taiteilijan elämään 1900-luvun alkupuoliskolla.

Suomalaisena taiteilijakuvauksena Helene on virkistävä, koska nyt ei nähdä iänikuista viinan kanssa pelehtimistä, kuten niin monissa miestaiteilijoista kertovissa elokuvissa. On myös mukava nähdä historiallista Helsinkiä, joka on onnistuttu lavastamaan elokuvaan hienosti. Elokuvan tunnelmaa hyvin tukevan musiikin on säveltänyt Kirka Sainio.

Myös toisesta suomalaisesta kuvataiteilijasta Tove Janssonista on tulossa draamaelokuva. Ohjaaja Zaida Bergroth valmistelee elokuvaa Tove, jonka ensi-ilta on luvattu syyskuuksi 2020. Elämme hyviä elokuva-aikoja.

***

Huom. Hyvinkäällä Galleria Willassa (Kauppakeskus Willa) on ”Making of Helene” -valokuvanäyttely, jossa voi tutustua kuviin elokuvan kuvauksista Hyvinkäällä, Helsingissä ja Virossa. Näyttelytilassa on mahdollisuus myös katsoa Matkalla Heleneksi -dokumenttisarja. Näyttely on avoinna 31.1.2020 saakka. 

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.