Parasite

(Gisaengchung, Etelä-Korea 2019)

Ohjaus: Bong Joon-ho
Pääosissa: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik

Parasite (2019)

Pääsin vihdoin viime torstaina katsomaan eteläkorealaisen Bong Joon-hon ohjaaman ja käsikirjoittaman Parasite-elokuvan, josta on pöhisty leffapiireissä jo pidemmän aikaa. Suomessa elokuva saapui teatterilevitykseen 31.1.2020 ja tänään 2.3.2020 julkaistujen katsojatilastojen mukaan elokuvan on nähnyt Suomessa jo 129 596 katsojaa minun lisäkseni.

Parasite on palkittu muun muassa Cannes’n elokuvajuhlilla ja viimeksi helmikuussa Oscar-gaalassa muun muassa parhaana elokuvana. Tapaus oli ainutlaatuinen, koska ulkomainen elokuva ei ole aiemmin voittanut parhaan elokuvan Oscaria. Jopa presidentti Donald Trump noteerasi voiton omalla tavallaan, ks. NYT-juttu.

Katselukokemuksen kannalta on parempi, mitä vähemmän elokuvasta tietää etukäteen. Sen verran voi turvallisesti kuitenkin sanoa, että elokuva kertoo nelihenkisestä eteläkorealaisesta perheestä, joka sinnittelee hyvin pienillä tuloilla. Kun perheen pojalle avautuu mahdollisuus opettaa englantia varakkaan perheen tyttärelle, koko perhe tarttuu oljenkorteen.

Elokuva sekoittaa onnistuneesti ja yllätyksellisesti eri tyylilajeja. Draama muuttuu hetkessä komedialliseksi, jännitys seesteiseksi ja taas takaisin. Tylsää hetkeä ei ole.

Elokuvan keskeisiä teemoja ovat yhteiskunnallinen eriarvoisuus, työttömyys ja toisten kunnioitus. Parasite on kuvaus perheistä, jotka elävät lähekkäin, mutta aivan eri maailmoissa. Keskeinen taustatekijä on talousjärjestelmä, joka luo toisille ylellistä hyvinvointia ja toisille rajallisia mahdollisuuksia rakentaa parempaa elämää.

Empire-elokuvalehden (2/2020) haastattelussa ohjaaja Bong Joon-ho kertoi, että hän on itse toiminut opiskeluaikanaan varakkaiden perheiden lasten yksityisopettajana. Hän siis tuntee maailman, josta Parasite kertoo. Asetelma tuo mieleen elokuvan Sorry to Bother You (2018), josta kirjoitin blogissa aiemmin. Tuokin elokuva kertoo taloudellisesta eriarvoisuudesta ja kumpuaa tekijöidensä kokemuksista.

Parasite on erinomainen ja omaperäinen elokuva ohjaajalta, jonka aiempia töitä ovat muun muassa Okja (2017) ja Snowpiercer (2013). Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.