Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

(Populärmusik från Vittula, Ruotsi/Suomi 2004)

Ohjaus: Reza Bagher
Pääosissa: Max Enderfors, Andreas af Enehielm, Björn Kjellman, Jarmo Mäkinen, Kati Outinen

Reza Bagher on ohjannut Mikael Niemen samannimiseen esikoisromaaniin pohjautuvan elokuvan, jossa seurataan kahden kaveruksen, Matin ja Niilan selviytymistä 1960-luvun Pajalan kylästä Suomen ja Ruotsin rajalla. Poikien yhtenä selviytymiskeinona on rock-musiikki. Rock ei kuitenkaan pelasta elokuvaa, joka tiivistää 100 minuuttiin oudoimmat ja kuluneimmat kliseet suomalaisista ja ruotsalaisista.

Parinkymmenen ensimmäisen minuutin aikana mietin hiljaa mielessäni, voisiko Populäärimusiikkia Vittulajänkältä olla ensimmäinen näkemäni Markus Selinin tuottama kokoillan elokuva, jota voisi suositella muillekin. Valitettavasti se ei ollut.

Elokuvasta huokuu tietty vaillinaisuus, joka on tuttua muistakin kirjasta elokuvaksi -leffoissa. Se uusintaa tarinan, joka on kerrottu Mikael Niemen suositussa kirjassa, mutta joutuu jättämään yksityiskohtia pois eikä pysty kertomaan päähenkilöiden ajatuksista niin tarkkaan kuin kirjassa. Jäljelle jää paikoin selittämätöntä toimintaa, josta kirjaa lukematon ei tajua mitään tai ainakin ymmärtää asiat väärinpäin.

Hyvän alun jälkeen meno muuttuu myös jossain määrin turkkamaiseksi räyhäämiseksi, juomiseksi ja tappeluksi, jota ei vain jaksa vapaaehtoisesti kovin pitkään katsoa. Täytyy myöntää, että loppupuolella elokuvaa sormet osuivat silloin tällöin pikakelauspainikkeelle. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.