Rita Hayworth – avain pakoon

(The Shawshank Redemption, USA 1994)

Ohjaus: Frank Darabont
Pääosissa: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

The Shawshank Redemption (1994)

Mikä on maailman paras elokuva? Perinteikkään Sight & Sound -lehden järjestämissä elokuvakriitikkojen äänestyksissä se on 50 vuoden ajan ollut Orson Wellesin Citizen Kane (1941). Viime vuonna kärkeen kiilasi toinen klassikko eli Alfred Hitchcockin Vertigo (1958), ks. BFI:n uutinen.

Mikäli asiaa kysytään suositun verkkopalvelu Internet Movie Databasen (IMDb) käyttäjiltä, niin maailman paras elokuva on Stephen Kingin pienoisromaaniin pohjautuva The Shawshank Redemption eli suomeksi Rita Hayworth – avain pakoon. Elokuvalla on nipin napin paremmat arviot kuin Kummisetä-elokuvalla (1972) ja sen jatko-osalla Kummisetä osa II (1974).

Frank Darabont’n (Vihreä maili, The Mist) ohjaama Avain pakoon kertoo pankkialan ammattilaisesta nimeltä Andrew Drufresne (Tim Robbins), joka on tuomittu Shawshankin vankilaan vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta. Vankilassa Drufresne ystävystyy Redin (Morgan Freeman) kanssa, joka pystyy hankkimaan vankitovereilleen lähes mitä vain, esimerkiksi näyttelijä Rita Hayworthin julisteita.

Elokuva on varsin uskollinen Kingin vuonna 1982 julkaisutulle alkuperäiselle tarinalle. Koska kyseessä on pienoisromaani ei tarinasta ole tarvinnut jättää pois kovinkaan paljon elementtejä. Merkittävin ero lienee se, että romaanissa vankilan johtajat vaihtuvat ajan kuluessa, mutta elokuvassa ei. Uskollisuus alkuperäiselle tarinalle lienee yksi syy sille, miksi filmatisointi on yksi Stephen Kingin omia suosikkeja.

Elokuvan heikko kohta on sen nimi. The Shawshank Redemption on liian vaikea nimi lausua ja muistaa. Taannoisessa haastattelussa päänäyttelijä Tim Robbins arveli, että nimi vaikutti myös elokuvan kehnoon taloudelliseen menestykseen. Myöskään King ei ole jälkikäteen ollut täysin tyytyväinen tarinansa nimeen, joka oli Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Tästä pienoisromaanin nimestä juontunee myös elokuvan suomenkielinen outo nimisekoitus, joka ei tee oikeutta leffalle.

Mutta nimestä viis, elokuva on hyvä ja se esitetään tänään perjantaina 6.3.2020 MTV3-kanavalla klo 22.35. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.