Action Jackson – ässä hihassa

(Action Jackson, USA 1988)

Ohjaus: Craig R. Baxley
Pääosissa: Carl Weathers, Vanity, Craig T. Nelson

Action Jackson (1988)

Näyttelijä ja entinen ammattilaisurheilija Carl Weathers on monille tuttu Apollo Creedin roolista Rocky-elokuvissa. Hän esiintyy myös uudessa ja kehutussa Star Wars -sarjassa The Mandalorian (2019). 1980-luvun lopulla Weathers huhki toden teolla blaxploitation-henkisen Action Jackson – ässä hihassa -toimintaelokuvan nimiroolissa.

Idea leffaan syntyi ilmeisesti Predator – saalistaja (1987) -elokuvan kuvauksissa Weathersin ja tuottajan kesken. Kyseisestä tuotantotiimistä Action Jackson -leffassa ovat mukana Weathersin lisäksi tuottaja Joel Silver, stunt-ohjaajasta ykkösohjaajaksi noussut Craig R. Baxley sekä näyttelijät Bill Duke ja Sonny Landham.

Elokuva käynnistyy, kun Detroitissa autotyöntekijöiden liiton vaikuttajia tapetaan kiihtyvällä tahdilla. Poliisivoimien sankarihahmon, etsivä Jericho ”Action” Jacksonin (Weathers) vainu osoittaa kohti autotehtailija Peter Dellaplanea (Craig T. Nelson), joka on aiemmin aiheuttanut ongelmia Jacksonin uralle.

1980-luvun poliisileffassa pitää tietysti olla myös koko ajan äkäinen, korkean verenpaineen omaava poliisipäällikkö, joka panee sankarillemme kapuloita rattaisiin. Tätä roolia esittää Bill Duke.

Paikoitellen elokuvan juoni on hieman epälooginen. Elokuvan loppupuolella se on täysin järjetön. Jos kuitenkin haluaa nähdä mielenkiintoisen esimerkin 1980-luvun toiminnasta, niin Action Jackson kannattaa katsoa.

Karismaattisen Carl Weathersin rinnalla elokuvassa nähdään muun muassa Vanity, Sharon Stone ja Robert Davi. Vanity (oikealta nimeltään Denise Matthews) näyttelee huumekoukussa olevaa laulajaa ja Dellaplanen salarakasta, joka siirtyy hyvisten puolelle.

Princen suojattibändin Vanity 6:n keulahahmona tunnettu Matthews kamppaili 1980- ja 1990-lukujen taitteessa myös omassa elämässään huumeriippuvuuden kanssa. Vuonna 1992 Matthews tuli uskoon ja jätti huumeet sekä paljasta pintaa vaativat roolit. Matthews kuoli vuonna 2016 huumeidenkäytön aiheuttamien munuaisongelmien uuvuttamana 57-vuotiaana.

Vanity esittää elokuvassa kaksi Jesse Johnsonin kirjoittamaa kappaletta: Faraway Eyes ja Undress. Koreografian esityksiin on tehnyt Paula Abdul. Soundtrack-albumilla ovat mukana myös Pointer Sisters ja Herbie Hancock.

Entä mihin viittaa elokuvan suomenkielisen nimen lisäys ”ässä hihassa”? En tiedä.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.