Vain kuolleen ruumiini yli 2

(Die Hard 2, USA 1990)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, William Sadler

Die hard 2 (1990)

Vain kuolleen ruumiini yli 2 (Die Hard 2) on ohjaaja Renny Harlinin kolmas tai neljäs elokuva Hollywoodissa. Järjestysluku riippuu siitä ajoitetaanko elokuvat tekoprosessin vai julkaisuajankohdan mukaan.

Harlin kiinnitettiin Die Hard 2 -elokuvaan kesken Ford Fairlanen (1990) kuvausten, ks. aiempi bloggaus. Lopputuloksena oli, että elokuvia viimeisteltiin rinta rinnan ja Die Hard 2 ehti Yhdysvalloissa teattereihin viikkoa ennen Ford Fairlanea heinäkuussa 1990.

Die Hard 2 on sähäkkä ja viihdyttävä jatko-osa vuonna 1988 valmistuneelle John McTiernanin ohjaamalle Vain kuolleen ruumiini yli -elokuvalle. Jatko-osan käsikirjoitus pohjautuu Walter Wagerin kirjaan 58 Minutes (1987), jolla ei ole yhteyttä ensimmäiseen Die Hard -elokuvaan. Wagerin kirjasta oli suunnitteilla oma itsenäinen elokuvansa, mutta tuottajat kokivat, että tarina toimisi hyvin Die Hard-leffan jatko-osana.

Elokuvassa komisario John McClane (Bruce Willis) saapuu noutamaan vaimoaan Hollya (Bonnie Bedelia) Dullesin lentokentältä Washingtonista, jonne vaimon kone on saapumassa. On jouluaatto. Tarina ei kuitenkaan johda McClanen perheen kotoisaan joulunviettoon, vaan terroristien jahtaamiseen ympäri lentokenttää ja pyrkimykseen estää suurtuho.

Elokuvassa on useita mieleenpainuvia kohtauksia, joihin liittyy muun muassa laskeutuvia lentokoneita, keskeneräisiä terminaaleja ja takaa-ajo matkalaukkuhihnastolla. Yksi suomalaisia sykähdyttävä hetki koetaan, kun toiminnan tiimellyksessä alkaa soida Sibeliuksen Finlandia. Lyhyesti sanottuna elokuva on osoitus Harlinin vankkumattomasta osaamisesta toimintaelokuvien parissa.

Die Hard 2 oli kaupallinen menestys ja tuotti lippuluukuilla liki tuplasti sen mitä alkuperäinen elokuva. Menestys auttoi Harlinia siirtymään toimintaelokuvia tekevien ohjaajien ykkösketjuun. Kaltaiselleni nuorelle leffafanille Harlinin menestys Hollywoodissa tuntui vuonna 1990 hieman samalta kuin jääkiekon MM-kulta urheilufaneille.

Die Hard 2 -elokuvan mainos Helsingin Sanomissa 17.8.1990

Die Hard 2 -elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 2.7.1990 ja Suomessa 1,5 kuukautta myöhemmin 17.8.1990. Elokuva esitetään MTV3-kanavalla pitkäperjantaina 10.4.2020 klo 22.30. Leffa on esitetty Elonet-palvelun tietojen mukaan televisiossa aiemmin jo 21 kertaa.

Harlinin seuraava projekti oli yksi hänen parhaistaan: Cliffhanger – kuilun partaalla (1993).

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “Vain kuolleen ruumiini yli 2”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.