Huono kasvatus

(La Mala educación, Espanja 2004)

Ohjaus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho, Lluís Homar, Francisco Boira

Huono kasvatus on monipolvinen kertomus Ignaciosta ja Enriquesta, joiden elämät kohtaavat ensi kerran katolisessa sisäoppilaitoksessa 1960-luvulla. Tarinaa aletaan purkaa, kun elokuvaohjaaja Enriquelle tarjotaan käsikirjoitusta poikien kokemuksista parikymmentä vuotta myöhemmin. Pedro Almodóvarin viime vuosien vankkojen ohjaustöiden jälkeen odotukseni tätä elokuvaa kohtaan olivat korkealla. En pettynyt, mutten ollut myöskään onnellisen valloitettu kuten elokuvien Kaikki äidistäni ja Puhu hänelle jälkeen.

Pedro Almodóvar oli minulle elokuvantekijänä pitkään liian outo. Tämä johtunee kovin nuorena nähdystä elokuvasta Naisia hermoromahduksen partaalla, jossa naiselliset ja miehekkäät naiset huutavat vuorosanoja toistensa päälle. Jo mainitut elokuvat Kaikki äidistäni ja Puhu hänelle muuttivat kuitenkin kaiken.

Uusimmissa elokuvissaan Almodóvar onnistuu maalaamaan katsojien silmien eteen värikkään ja ihmeellisen maailman, jossa on hulluutta, mutta jossa kaikki eivät ole hermoromahduksen partaalla. Muutos auttaa ainakin minua uskomaan, että tarina voisi olla totta.

Huono kasvatus on tarinan muodon puolesta varsin kunnianhimoinen. Haastattelujen mukaan ohjaaja työsti tarinaa lähes kymmenen vuotta. Periaatteessa kyse on tarinasta tarinan sisällä (myös elokuvasta elokuvan sisällä), mutta kun kertojana on Almodóvar, pitää varautua myös huijaukseen. Jälkikäteen kelattuna tarinaa on vaikea selittää lyhyesti. Siksi se kannattaa katsoa itse.

Elokuvaan on koottu hieno kaarti persoonallisia näyttelijöitä. Gael García Bernal (Moottoripyöräpäiväkirja) tekee erityismaininnan arvoisen roolisuorituksen kolmoisroolissa. Myös Puhu hänelle -elokuvan sairaanhoitajana esiintynyt Javier Cámara on mukana pienessä osassa. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.