Conan – barbaari

(Conan the Barbarian, USA 1982)

Ohjaus: John Milius
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Sandahl Bergman

Conan – barbaari oli itävaltalaisen Arnold Schwarzeneggerin lippu menestykseen Hollywoodissa 1980-luvun alussa. Robert E. Howardin luomaan Conan-hahmoon perustuvan elokuvan käsikirjoituksen takana ovat elokuvan ohjaaja John Milius ja Oliver Stone. Lopputulos on komeaa katsottavaa, vaikkakin Howardin luomaan mytologiaan perehtymättömälle mahtipontinen poljento muuttuu hieman ontoksi ja huvittavaksikin.

Elokuvan alussa nuoren Conanin perhe tapetaan, kun joukko käärmetunnuksin varustautuneita sotilaita hyökkää Conanin kotikylään ja tuhoaa sen, säästäen vain lapset, jotka otetaan orjiksi. Tämä luo pohjan Conanin kostonhalulle, joka ajaa hänet lopulta väärintekijöiden luo. Vapauduttuaan orjuudesta Conan seikkailee ympäri maita ja mantuja ja kerää kumppaneikseen miekkataituri Subotain (Gerry Lopez) ja ryöväri Valerian (Sandahl Bergman).

Yhdessä uusien tovereidensa kanssa Conan lähtee pelastamaan kuningas Osricin (Max von Sydow) tytärtä, joka on joutunut uuden käärmekultin johtajan Thulsa Doomin (James Earl Jones) orjaksi. Käärmetunnukset ovat tuttuja Conanille entuudestaan.

Netistä löytyvissä arvosteluissa monet kehuvat tätä elokuvaa maasta taivaaseen. Itselleni tarina jäi kuitenkin hieman etäiseksi. Tämä voi johtua siitä, etten ole sen kummemmin tutustunut kirjailija Robert E. Howardin Conan-tuotantoon. Elokuvan katsojalle käteen jää elokuva, jossa on paljon outoja nimiä, jumalia ja kesyä pehmopornoa. Mieleen jää myös se, että hahmot puhuvat suurin piirtein yhtä paljon kuin ähisevät.

Basil Poledourisin luoma elokuvamusiikki on mahtipontista ja yksinään se varmasti toimii hienosti. Elokuvassa se kuitenkin ottaa liian suuren roolin. Välillä tuntuu kuin kyseessä olisikin kuvitettu Richard Wagnerin ooppera, jossa kaikki lopulta kuolevat. Toki jos tällaisesta dramatiikasta pitää, niin silloin tämä on aivan ehdotonta katsottavaa. Pitää toisaalta antaa arvoa sille, että kyseessä on hieman erilainen toimintaelokuva. Ei huono aloitus Arskan uralle. IMDb; Elonet

4 vastausta artikkeliin “Conan – barbaari”

  1. Juu..eipä liikoja turista tässä leffassa, mutta mukana on yksi suosikki lauseistani.Nimittäin kohtauksessa jossa mongolikenraali kysyy sotureiltaan sekä Conanilta ”What is best in life ?” ja Conan vastaa ”To crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.” Repeän tässä kohdin joka kerta.Huhu kertoisi lauseen olevan oikea lainaus Ghengis Khanilta, mutta tiedä nyt tuosta sitten..

    Kuitenkin elokuva on mielestäni typerä, tahattomasta komiikastaan huolimatta.En ole myöskään Conan-kirjoja lueskellut ,mutta aiheesta tehtyjä sarjakuvia muistelisin jonkun lukeneeni ja nämä ainakin antoivat koko hahmosta täysin erillaisen kuvan kuin elokuva.Elokuvassa Conan ei vaikuta kovin fiksulta verrattuna sarjakuva-Conaniin.Elokuvan takia itseasiassa kirjatkin varmasti jäivät lukematta.Ymmärrän kuitenkin että Arskaa ei vain yksinkertaisesti saa kuulostamaan yhtään älykkäämmältä, ei sille mitään voi.

  2. Tuo on mainio kohta elokuvassa. Jossain määrin hilpeä on myös kohtaus, jossa Thulsa Doom muuttuu käärmeeksi. James Earl Jonesin hihat ovat lähikuvassa, kun kädet alkavat vetäytyä hihoista ja pum! mies onkin käärme. Alatasanteen orgiat jatkuvat tietysti entiseen malliin. Jatko-osaa ”Conan hävittäjä” (1984) ei kaiketi kannata katsoa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.