Joka vaaroja etsii…

(High Road to China, USA 1983)

Ohjaus: Brian G. Hutton
Pääosissa: Tom Selleck, Bess Armstrong, Jack Weston, Wilford Brimley, Robert Morley

Boheemin pohattaisän tytär Eve Tozer (Bess Armstrong) lähtee etsimään kadonnutta isäänsä Aasian takamailta entisen sotilaslentäjän Patrick O’ Malleyn (Tom Selleck) avustuksella. Brian G. Huttonin ohjaama 1920-luvulle sijoittuva seikkailuelokuva on valmistunut pian George Lucasin ja Steven Spielbergin Kadonneen aarteen metsästäjien (1981) jälkeen, joka selittää monia asioita. Tom Selleckin oli itse asiassa tarkoitus esittää Indiana Jonesia, mutta hän joutui tyytymään tähän hieman tarkoituksettomasti hupaisaan lentokoneseikkailuun.

En tiedä olenko täysin reilu tätä elokuvaa kohtaan, mutta vertailu Kadonneen aarteen metsästäjiin tuntuu väistämättömältä. High Road to China on selvästi tehty Indiana Jonesin menestyksen varjolla ja tuntuu, että aika ja rahat ovat loppuneet kesken. Tarina on melko suoraviivainen, mutta sitä on maustettu toisesta sopasta otetuilla mausteilla. Lopputulos on liian pikantti. Varsinkin pääpahis Bentikin (Robert Morley) hahmo on päätön.

Tarinan liikuttava voima on tyttären tarve löytää isänsä, jottei tätä voida julistaa kuolleeksi englantilaisessa tuomioistuimessa, mikä taas tarkoittaisi tyttären varman rahavirran tyrehtymistä. Isän yhtiökumppani Bentik taas haluaa, että liikekumppani julistettaisiin kuolleeksi ja lähettää roistonsa tyttären perään. Pakoilua jatkuu siihen asti kunnes seikkailijat päätyvät Kiinaan keskelle pienimuotoista sotaa.

Elokuvantekoon varatut resurssit eivät vastaa tarinan sisältöä ja siksi elokuvasta on tullut jokseenkin epäuskottavan näköinen. Afganistanin, Kiinan ja muiden Aasian maisemien sijaisnäyttelijäksi on valjastettu entisen Yugoslavian vuoristot ja ihan joka kohdassa se ei toimi. Pääosan esittäjät Selleck ja Armstrong sen sijaan ovat kohtuullisessa vedossa. 1980-luvun amerikkalaisen elokuvatuotannon mielenkiintoisena ilmentymänä elokuva on katsomisen arvoinen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.