The ’Burbs (Yhdysvallat) Ohjaus: Joe Dante Pääosissa: Tom Hanks, Bruce Dern, Carrie Fisher Kesto: 101 min. Ikäraja: K12
Lähiö – tuo sosiologisten tutkimusten ja amerikkalaisten elokuvien suosikkiaihe – on fokuksessa myös Joe Danten ohjaamassa ja Dana Olsenin käsikirjoittamassa leffassa Piru naapurissa (alkp. The ’Burbs eli suburbs, lähiö).
Elokuvassa kolme naapuruston miestä (Tom Hanks, Bruce Dern ja Rick Ducommun) alkaa epäillä samalle kadulle muuttaneiden uusien naapurien touhuavan jotain hämäräperäistä talonsa kellarissa. Alkaa kyttäilyn ja villien teorioiden sinfonia, jota on varsin viihdyttävää seurata.
American Ninja 2: The Confrontation (Yhdysvallat) Ohjaus: Sam Firstenberg Pääosissa: Michael Dudikoff, Steve James, Jeff Weston Kesto: 90 min. Ikäraja: K16
Kesäkauden alettua ajattelin rentouttaa aivojani elokuvalla American Ninja 2: The Confrontation, joka on jatko-osa kaksi vuotta aiemmin julkaistulle Cannon-yhtiön camp-klassikolle American Ninja (1985). Ykkösosasta tutut taistelijat Joe Armstrong (Michael Dudikoff) ja Curtis Jackson (Steve James) palaavat kehiin, koska heidät on pyydetty Karibialla sijaitsevan Yhdysvaltain suurlähestystön apuun.
Suurlähetystössä työskenteleviä sotilaita on kadonnut eikä tekijää ole löytynyt. Joe ja Curtis saapuvat paikalle ja heti selviää, että sotilaiden kaappausten takana ovat mustapukuiset ninjat. Jenkkipäällystö ei tietenkään usko miesten silminnäkijätodistusta – ja miksi se uskoisikaan itse apuun pyytämiään sotilaita, kun epäluulosta saadaan kiva jännite juoneen?
Tarinan edetessä käy ilmi, että paikallinen huumeparoni on siepannut syöpähoitoja alun perin tutkineen tiedemiehen. Uhkailun ja painostuksen alla tiedemies on kehittänyt bioteknisen menetelmän, jonka avulla siepattujen taistelijoiden DNA:ta pystytään manipuloimaan ja siten luomaan super-ninjojen armeija suojelemaan huumeparonin rikollisia puuhia. Tämä ei ole niinkään juonipaljastus, vaan varoitus katsojalle, joka aikoo leffaan tarttua.
Code of Silence (Yhdysvallat) Ohjaus: Andrew Davis Pääosissa: Chuck Norris, Henry Silva, Dennis Farina Kesto: 101 min. Ikäraja: K16
Vaikenemisen laki vuodelta 1985 on Chuck Norrisin filmografian helmiä. Kyseessä on Orion-yhtiön tuottama ja Andrew Davisin ohjaama varsin pätevä toimintaelokuva, jossa Norris esittää chicagolaista ylikonstaapeli Eddie Cusackia.
Elokuvan alussa Cusack johtaa poliisioperaatiota, jonka tarkoituksena on pidättää Comacho-jengiläisiä. Homma menee kuitenkin solmuun, kun paikalle saapuu toisen rikollisryhmittymän eli Luna-perheen mörököllit aseineen. Tästä kehkeytyy rikollisperheiden välienselvittely, jonka seurauksena Comancho-jengin johtaja murhauttaa Luna-perheen jäseniä ja sieppaa perheen hyveellisen tyttären Dianan (Molly Hagan).
Norrisin esittämä Cusack joutuu lopulta suojelemaan Dianaa ja hoitelemaan Tony Lunan (Mike Genovese) ja Luis Comachon (Henry Silva) yksin, koska poliisikollegat karttavat Cusackia. Tämä johtuu siitä, ettei Cusack suostu valehtelemaan poliisikollegan puolesta, joka on ampunut afroamerikkalaisen nuorukaisen ilman syytä. Cusack siis rikkoo vaikenemisen lain – josta myös elokuvan nimi juontuu.
Planes, Trains and Automobiles (Yhdysvallat) Ohjaus: John Hughes Pääosissa: Steve Martin, John Candy, Laila Robins Kesto: 93 min. Ikäraja: S
Katsoin ties monennenko kerran John Hughesin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan Vauhdilla Chicagoon (Planes, Trains and Automobiles). Tämä viikko onkin oivallinen aika katsoa tämä kiitospäivän alle sijoittuva komedia, koska Yhdysvalloissa vietetään kyseistä juhlaa tänään 23.11.2023.
Vauhdilla Chicagoon kertoo mainosalalla työskentelevän Neal Pagen (Steve Martin) kotimatkasta perheensä luo Chicagoon paria päivää ennen kiitospäivää. Pienten alkukommellusten jälkeen lento lähtee New Yorkista, mutta se ohjataan Wichitaan Kansasiin, koska Chicagossa on lumimyrsky.
Fatal Attraction (Yhdysvallat) Ohjaus: Adrian Lyne Pääosissa: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer Kesto: 114 min. Ikäraja: K16
Minulla on meneillään jonkinlainen 1980- ja 1990-lukujen taitteen elokuvafiilistelykausi. Tai jos ollaan ihan rehellisiä, niin kyseessä saattaa olla krooninen mieltymys tähän aikakauteen, jolloin ensi kertaa altistuin laajemmin erilaisille kulttuurikokemuksille.
Adrian Lynen ohjaama ja James Deardenin käsikirjoitukseen perustuva Vaarallinen suhde on kiinteä osa tätä aikakautta. Eroottiseksi trilleriksi luonnehdittu elokuva oli yllätyshitti vuonna 1987 ja aiheutti aiheensa ja rohkean käsittelytapansa takia paljon keskustelua. Oscar-ehdokkuuksiakin tuli viisi, mutta ei yhtään voittoa.
Elokuva kertoo newyorkilaisesta perheellisestä lakimiehestä, Dan Gallagherista (Michael Douglas), jolla on viikonlopun kestävä avioliiton ulkopuolinen suhde kustannustoimittaja Alex Forrestin (Glenn Close) kanssa. Alex ei suostu jättämään asiaa yhden illan suhteeksi, vaan pyrkii saamaan miehen kokonaan itselleen – keinolla millä hyvänsä.
Olen nähnyt elokuvan ensi kertaa 1990-luvulla ja hankkinut dvd-julkaisun ehkä 15 vuotta sitten. Katsoin elokuvan taas uudelleen ja onhan se edelleen varsin hyytävä.
The Fabulous Baker Boys (Yhdysvallat) Ohjaus: Steve Kloves Pääosissa: Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer, Beau Bridges Kesto: 114 min. Ikäraja: S
Jos pidät aikuiseen makuun tehdystä laadukkaasta ihmissuhdedraamasta ja jazz-musiikista, niin Steve Klovesin ohjaama ja käsikirjoittama Loistavat Bakerin pojat on erittäin hyvä valinta.
Jazzin lisäksi tässä teoksessa on moni muukin asia kohdallaan, esimerkiksi näyttelijät. Pääosia esittävä kolmikko Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer ja Beau Bridges onnistuvat rooleissaan oivallisesti. Oikean elämän veljekset Jeff ja Beau näyttelevät elokuvassa Bakerin veljeksiä, jotka päättävät palkata suosiossa hiipuvan pianoduonsa vahvistukseksi uuden solistin. Tehtävään löytyy Susie Diamond, jota esittää Pfeiffer.
Näyttelijätyön ja käsikirjoituksen yhteisvaikutuksesta henkilöhahmot ovat uskottavia ja tarina etenee sujuvasti ilman teennäisiä vastakkaisasetteluja. Pääkolmikon kohtaamat ongelmat tuntuvat samaistuttavilta.
Yksi mielenkiintoinen teema elokuvassa on omien unelmien tavoittelu ja elämän realiteetteihin sopeutuminen. Kumpi on lopulta tärkeämpää – tehdä työtä, jolla elättää itsensä ja perheensä vai tavoitella unelmia, joihin liittyy riski toimeentulo-ongelmista?
Elokuva oli ehdolla neljän Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1990, mutta yhtään pystiä ei tullut. Myös Michelle Pfeiffer oli ehdolla, mutta Oscar meni ohi suun. Sen sijaan hän sai roolistaan mm. Golden Globe -palkinnon.
Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa vielä 31.5.2023 saakka. Suosittelen.