Vallan kääntöpuoli (2011)

The Ides of March (Yhdysvallat)
Ohjaus: George Clooney
Pääosissa: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymor Hoffman
Kesto: 101 min.
Ikäraja: K-7

Hyvin tehty poliittinen draama on yksi kiinnostavimmista elokuvagenreistä. Katsoin tällä viikolla George Clooneyn ohjaaman ja tähdittämän Vallan kääntöpuoli -elokuvan, joka edustaa tätä lajityyppiä varsin kunniakkaasti.

The Ides of March (2011)

Elokuva perustuu Beau Willimonin näytelmään ja kertoo demokraattisen puolueen presidenttiehdokasasettelusta Yhdysvalloissa. Keskeisessä osasssa on Ryan Gosling (mm. Blade Runner 2049, Barbie), joka esittää presidenttiehdokkuutta havittelevan kuvernööri Mike Morrisin (Clooney) lehdistösihteeriä.

Goslingin esittämä nuori ammattilainen tasapainottelee idealismin ja poliittisen pelin realismin välimaastossa. Teos kuvaa hyvin julkisuuden näyttämön ja näyttämön takaisen todellisuuden välistä suhdetta.

Tarina on hyvä ja sitä kertomassa on kova näyttelijäkaarti. Elokuvassa esiintyvät Clooneyn ja Goslingin ohella Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright ja Evan Rachel Wood.

Jatka lukemista ”Vallan kääntöpuoli (2011)”

Girl (2018)

Girl (Belgia, Hollanti)
Ohjaus: Lukas Dhont
Pääosissa: Viktor Polster, Arie Worthalter, Oliver Bodart
Kesto: 105 min.
Ikäraja: Ei tietoa

Lukas Dhontin ohjaama Girl on kuvaus sukupuolen korjaushoidossa olevan nuoren Laran (Viktor Polster) koettelemuksista. Laran intohimona on balettitanssi ja hän on vastikään päässyt koeajalle arvostettuun balettikouluun Antwerpenissä. Tämän takia hän on myös muuttanut isänsä ja pikkuveljensä kanssa uuteen kaupunkiin lähemmäs balettikoulua.

Girl (2018)

Vasta 15-vuotias Lara kuitenkin kokee sukupuoliristiriitaa. Lainatakseni Duodecim-lehden artikkelia Lara ”kokee fyysisen sukupuolensa ja sen mukaisen psykososiaalisen roolin itselleen vieraaksi ja vastenmieliseksi ja toivoo voivansa saada elää toisen sukupuolen mukaisessa roolissa ja kehossa”. Lara kokee pojan ruumiin itselleen vieraaksi ja kokee olevansa tyttö.

Elokuva on raastavaa katseltavaa, koska nuori ihminen altistaa kehonsa erittäin kovalle fyysiselle koetukselle ja rääkille. Ammattimainen balettiharjoittelu runtelee jalat verille ja halu muuttua tytöksi koettelee niin kehoa kuin mieltä.

On kuitenkin lohdullista, että sukupuolen korjaushoidoilla pystytään nykyään lievittämään sukupuoliristiriitaa tehokkaasti. Duodecimin artikkelin mukaan potilaista valtaosan elämänlaatu kohenee hoitojen myötä.

Jatka lukemista ”Girl (2018)”

Killer Joe (2011)

Killer Joe (Yhdysvallat)
Ohjaus: William Friedkin
Pääosissa: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple
Kesto: 99 min.
Ikäraja: K-16

Katsoin pari päivää sitten Friedkin Uncut -dokkarin (2018), joka kertoo Kovaotteiset miehet (1971) ja Manaaja (1973) -elokuvien ohjaajasta William Friedkinistä. Nyt jo 87-vuotias Friedkin vaikuttaa dokumentin perusteella olevan melko maanläheinen elokuva-alan ammattilainen, joka kuitenkin tietää oman tuotantonsa merkityksen.

Killer Joe (2011), ranskankielinen mainosjuliste.

Dokumentin innoittamana tartuin Friedkinin vuonna 2011 valmistuneeseen rikoselokuvaan Killer Joe, jossa näyttelevät Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Gina Gershon ja Thomas Haden Church. Elokuvassa rahavaikeuksissa oleva nuori mies kehittelee rikollisen juonen, jolla pyritään koko perheen voimin kuittaamaan alkoholisoituneen äidin henkivakuutusrahat. Apuun palkataan murhia sivubisneksenä toteuttava etsivä Joe Cooper (McConaughey) Dallasin poliisivoimista.

Tracy Lettsin näytelmään perustuva Killer Joe on mustalla huumorilla sävytetty rikoselokuva, jota voi luonnehtia hyvällä tavalla omalaatuiseksi. Jos pitää True Detective -sarjasta ja Tarantinon elokuvista, niin pitää varmasti myös tästä.

Quentin Tarantino esiintyy myös alussa mainitussa Friedkin Uncut -dokkarissa, jossa hän kertoo pitävänsä Friedkinin elokuvaa Pelon palkka (1977) yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista leffoista. Se on itselläni vielä näkemättä, mutta pitää korjata tämä puute pian. Päädyin itse asiassa tilaaman leffan Blu-ray-versiona, kuten myös Friedkinin elokuvat Manaaja (1973) ja Elää ja kuolla L.A.:ssa (1985). Nyt vaan odottamaan pakettia.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Olen kuka haluat (2019)

Celle que vous croyez (Ranska)
Ohjaus: Safy Nebbou
Pääosissa: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil
Kesto: 102 min.
Ikäraja: K-12

Ranskalaisissa elokuvissa on monesti omanlainen, juonellisesti lievän anarkistinen ote. Entinen työkaverini sanoi hyvin, että ranskalaisen leffan hienous piilee siinä, että se voi päättyä milloin tahansa. Juonta voidaan viedä eteenpäin mielenkiintoisia sokkeloita pitkin ja päättää, että tämä päättyy nyt tähän.

Celle que vous croyez (2019)

Jotain tällaista voi kokea myös Safy Nebboun ohjaamassa elokuvassa Olen kuka haluat (2019). Siinä Juliette Binoche näyttelee Clairea, viisikymppistä, 20 avioliittovuoden jälkeen eronnutta, kahden pojan äitiä, joka aloittaa Facebookissa suhteen nuoremman miehen Alexin (François Civil) kanssa.

Jatka lukemista ”Olen kuka haluat (2019)”

Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016)

Hissein Habré, une tragédie tchadienne (Tšad, Senegal, Ranska)
Ohjaus: Mahamat-Saleh Haroun
Kesto: 78 min.

Kaikki tekevät syntiä.
Kaikki eivät kuitenkaan koe tällaista kohtaloa.
Miksi me jouduimme kärsimään niin paljon?

Tätä kysyvät monet Tšadin tasavallan asukkaat Mahamat-Saleh Harounin dokumenttielokuvassa Hissein Habre, a Chadian Tragedy. Elokuva kertoo Keski-Afrikan Tšadissa vuosina 1982-1990 hallinneen diktaattorin Hissène Habrén uhreista, joita arvioidaan olevan yli 40 000. Elokuvassa puheenvuoron saavat useat eloonjääneet.

Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016)

Hissène Habrén valtakauden kidutukset, murhat ja muut räikeät ihmisoikeusloukkaukset eivät välttämättä ole kaikille kovin tuttuja. Ainakin itselleni dokumenttielokuva paikkasi aukkoja lähihistorian tuntemuksessa. Hirmuhallitsijan valtaannousun taustalla häärivät Yhdysvallat ja Ranska, jotka tukivat Habréa, koska tämä loi vastavoiman Libyan Muammar Gaddafille (1969-2011). Tšadissa toteutetut kidutukset ja muut hirmuteot ohitettiin kylmästi.

Jatka lukemista ”Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016)”

The Post

(Britannia, USA 2017)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk

Steven Spielbergin ohjaama The Post kertoo vuonna 1971 julki tulleista ns. Pentagonin papereista ja siitä, miten The Washington Post -lehden kustantaja (Meryl Streep) ja päätoimittaja (Tom Hanks) joutuvat tietovuodon takia tulenarkaan asemaan. Vuodon kohteena ollut puolustusministeri Robert McNamaran vuonna 1967 tilaama raportti kuvasi Vietnamin sodan vaiheita ja sisälsi tietoja, joita ei oltu kerrottu kongressille tai kansalle.

The Post (2017)

The Post on tärkeä ja hyvin toteutettu elokuva vapaan lehdistön merkityksestä ja vapauteen liittyvistä vastuukysymyksistä. Elokuvan varsinainen konteksti on 1970-luvun alun Yhdysvallat, jolloin maa kävi sotaa Vietnamissa ja Valkoisessa talossa hallitsi presidentti Richard Nixon. Elokuvan toinen konteksti on sen valmistumisvuosi 2017, joka oli presidentti Donald Trumpin ensimmäinen vuosi Valkoisessa talossa. Molempien presidenttien retoriikkaan kuului negatiivisuus lehdistöä kohtaan.

Jatka lukemista ”The Post”