Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Furiosa: A Mad Max Saga (Australia, Yhdysvallat)
Ohjaus: George Miller
Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Alyla Browne, Tom Burke
Kesto: 148 min.
Ikäraja: K16

Kävin alkuviikosta elokuvissa katsomassa George Millerin uuden elokuvan Furiosa: A Mad Max Saga, jonka ensi-ilta Suomessa oli 24.05.2024. Nyt elokuva on jo ostettavissa kotikatseluun, mutta halusin nähdä sen vielä kunnon teatteriolosuhteissa.

Furiosa: A Mad Max Saga on esiosa elokuvalle Mad Max: Fury Road (2015), jota hehkutin vuonna 2015 tässä samaisessa blogissa. Fury Road kertoo siitä, miten sotapäällikkö Furiosa (silloin näyttelijänä Charlize Theron) lähtee kuljettamaan rekkaa kulttijohtaja Immortan Joen käskystä ja miten tilanne äityy pitkäksi takaa-ajoksi.

Uusi leffa Furiosa kertoo taustatarinan siitä, miten nimihenkilö Furiosa (nyt näyttelijänä Anya Taylor-Joy) ylipäänsä päätyy Immortan Joen omistaman rekan ohjaimiin. Tässäkin elokuvassa päristellään moottoripyörillä, rekoilla, maastoautoilla ja ties millä ympäri joutomaan (wasteland) aavikoita ydinsodan jälkeisessä Australiassa.

Jatka lukemista ”Furiosa: A Mad Max Saga (2024)”

Beverly Hills kyttä: Axel F. (2024)

Beverly Hills Cop: Axel F. (Yhdysvallat)
Ohjaus: Mark Molloy
Pääosissa: Eddie Murphy, Taylour Paige, Kevin Bacon
Kesto: 117 min.
Ikäraja: K16

Oli jo aikakin, että Beverly Hills kyttä -filmisarjaan saadaan elokuva, jonka nimi kunnioittaa Harold Faltermeyerin säveltämää hienoa Axel F. -teema. Mark Molloyn ohjaama Beverly Hills kyttä: Axel F. on elokuvasarjan neljäs osa ja se sai ensi-illan Netflix-palvelussa 3.7.2024. Teemamusiikki on tietenkin mukana.

Beverly Hills Cop: Axel F. (2024) sai ensi-illan Netflix-palvelussa 3.7.2024.

Martin Brestin ohjaama alkuperäinen Beverly Hills kyttä -elokuva ilmestyi 40 vuotta sitten vuonna 1984. Elokuvassa Eddie Murphyn esittämä detroitilaispoliisi Axel Foley ajautuu tutkimustensa myötä Beverly Hillsiin ja kohtaa paikallisen poliisikaksikon Billy Rosewoodin (Judge Reinhold) ja John Taggartin (John Ashton).

Kaikki kolme nähdään myös uusimmassa elokuvassa, jossa Foley työskentelee yhä Detroitin poliisivoimissa ja lähtee Beverly Hillsiin selvittämään kiemuroita, joihin vanha tuttu Billy Rosewood ja Foleyn tytär, asianajaja Jane Saunders (Taylour Paige) ovat sotkeutuneet. Edessä on tuttua vauhdikasta menoa, joka on höystetty sopivalla määrällä huumoria. Taggart ärjyy nyt Beverly Hillsin poliisipäällikkönä.

Jatka lukemista ”Beverly Hills kyttä: Axel F. (2024)”

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (Yhdysvallat)
Ohjaus: Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington
Kesto: 182 min.
Ikäraja: K16

Pidän kovasti lännenelokuvista ja pitkistä eepoksista. Katsoin alkuvuodesta Kevin Costnerin elokuvan Tanssii susien kanssa (1990) ja olen vastikään lukenut myös Michael Blaken kirjan, johon Oscar-palkittu elokuva perustuu, ks. Instagram-postaus.

Nyt elokuvateattereissa on Costnerin uusin lännensaaga Horizon, joka on ollut suunnitteilla jo vuodesta 1988. Vuosien varrella Horizon on kasvanut yhdestä elokuvasta neljäksi kolmetuntiseksi elokuvaksi, joista kaksi on tähän mennessä kuvattu. Ensimmäinen elokuva on ainakin minulle silkkaa kultaa. Kävin katsomassa sen eilen elokuvissa.

Horizon: An American Saga kertoo Amerikan monivaiheisen sisällissodan laajenemisesta sekä lännen asuttamisesta vuosina 1861-1865. Tarina on monipolvinen ja henkilöhahmoja on paljon. Tämä saattaa tuntua joistakin katsojista hieman liian laajalta kokonaisuudelta, mutta itselleni asetelma toimii.

Katsoja tavallaan heitetään elokuvassa keskelle tapahtumia, joista ei heti ota selvää. Juonilinjat tulevat eittämättä lopulta kohtaamaan Horizonin kaupungissa, joka on kokonaisuuden kiinnepiste. Ensimmäisessä elokuvassa Horizonia ei kuitenkaan vielä ole, joten kiinnepiste on hämyinen.

Jatka lukemista ”Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)”

Kimi (2022)

Kimi (Yhdysvallat)
Ohjaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: Zoë Kravitz, Byron Bowers, Rita Wilson
Kesto: 89 min.
Ikäraja: K16

Applen ja Amazonin virtuaaliassistentit Siri ja Alexa ovat monille tuttuja nimiä. Ne toteuttavat käyttäjien antamia äänikomentoja, kuten toistavat lempimusiikkia tai soittavat puhelun puolisolle. Välillä ne toimivat ja välillä eivät.

Steven Soderberghin kompaktissa Kimi-jännityselokuvassa Zoë Kravitz esittää Amygdala-teknologiayrityksen työntekijää Angelaa, jonka tehtävänä on selvittää ja ratkaista virtuaaliassistentti Kimin pieleen menneitä komentopyyntöjä. Eräänä päivänä työlistalta löytyy asiakkaan äänite, joka viittaa vakavaan rikokseen.

Kimi (2022)

Ohjaaja Soderbergh (mm. Mieletön juttu, Traffic, Ocean’s Eleven) on tehnyt jälleen vakuuttavan trillerin, jonka yksi ehdottomista vahvuuksista on säröinen ja siten mielenkiintoinen päähenkilö. Karismaattisen Kravitzin hienosti tulkitsema Angela on kotiinsa linnottautunut sosiaalisesti epävarma IT-nörtti, jonka moraalinen kompassi toimii moitteettomasti.

Jatka lukemista ”Kimi (2022)”

20 Days in Mariupol (2023)

20 днів у Маріуполі (Ukraina)
Ohjaus: Mstyslav Tšernov
Kesto: 93 min.
Ikäraja: K16

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan hieman yli kaksi vuotta sitten 24.2.2022 ja sotatoimet jatkuvat yhä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tällä viikolla Hollywoodissa palkittiin parhaan pitkän dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla Venäjän hyökkäyksen alkupäivistä kertova Mstyslav Tšernovin ohjaama 20 Days in Mariupol. Palkinto oli ensimmäinen ukrainalaiselle elokuvalle myönnetty Oscar.

20 Days in Mariupol (2023)

Venäjän sotatoimien alettua muutama toimittaja ja kuvaaja jäi piiritettyyn rannikkokaupunki Mariupoliin raportoimaan tapahtumista. Associated Pressille työskentelevä ukrainalainen Tšernov kollegoineen olivat näitä harvoja, ja heidän ansiostaan maailma sai tietää, mitä Mariupolissa tapahtui helmi-maaliskuussa 2022.

20 Days in Mariupol kokoaa kuvatusta materiaalista 20 päivän koosteen sodan aiheuttamista seurauksista. Ihmiset pakenevat kodeistaan, koteja tuhoutuu, läheisiä haavoittuu ja kuolee.

Kun noin puoli tuntia dokumentista on kulunut Vladimir Putinin määräämät iskut alkavat tappaa siviilejä, mm. 18-kuukautisen pojan ja 16-vuotiaan jalkapalloa pelanneen pojan. Seuraavaksi Venäjän armeija tekee ilmaiskun 9.3.2022 lastensairaalaan ja synnytysosastolle. Iskussa kuolee ainakin neljä ihmistä ja 16 haavoittuu. Kameramies taltioi myöhemmin kuolleen vastasyntyneen ruumiin.

Jatka lukemista ”20 Days in Mariupol (2023)”

Dyyni: Osa kaksi (2024)

Dune: Part Two (Yhdysvallat, Kanada)
Ohjaus: Denis Villeneuve
Pääosissa: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin
Kesto: 166 min.
Ikäraja: K12

”Spice up your life” lauloi Spice Girls -yhtye 1990-luvulla. Hieman samasta elämän tasokorotuksesta on kyse myös Dyynissä. Spice eli suomeksi rohto on keskeinen elementti koko jutussa. Rohto on syrjäiseltä Arrakis-aavikkoplaneetalta löytyvä kanelilta tuoksuva jauhemainen hallusinogeeni, joka auttaa näkemään totuuden. Se tuo mukanaan myös vaurauden sille, joka sen tuotantoa hallitsee.

Dune: Part Two (2024)

Denis Villeneuven ohjaama Dyyni: Osa kaksi on Frank Herbertin Dyyni (1965) -romaanin filmatisoinnin jälkimmäinen osa. Edellinen osa ilmestyi vuonna 2021. Herbertin kirja on mielenkiintoinen sci-fi-teos, joka yhdistelee poliittisia, filosofisia, uskonnollisia ja ekologisia teemoja. Kirja ja sen jatko-osat ovat innoittaneet myös monia muita, mm. Star Warsin luojaa George Lucasia.

Dyyni kertoo Atreides– ja Harkonnen -sukujen valtakamppailusta syrjäisellä Arrakis-planeetalla. Elokuvan toisessa osassa nuori suvun pää Paul Atreides (Timothée Chalamet) on maanpaossa aavikolla ja rakentaa äitinsä (Rebecca Ferguson) kanssa suhteita Fremen-heimolaisiin. Harkonnen-suku puolestaan on kaapannut rohdon tuotannon itselleen imperiumin keisarin (Christopher Walken) avustamana.

Harkonnen on muuten omaa sukua Härkönen, koska kirjailija sai idean nimeen aikoinaan puhelinluettelon Härkönen-sukunimestä.

Jatka lukemista ”Dyyni: Osa kaksi (2024)”