Hoffa

(USA 1992)

Ohjaus: Danny DeVito
Pääosissa: Jack Nicholson, Danny de Vito, Armand Assante

Amerikkalainen Teamster-ammattiliiton johtohahmo Jimmy Hoffa (s. 1913) katosi 30.7.1975 lähdettyään tapaamaan kahta mafian päämiestä Detroitin lähistöllä sijaitsevaan ravintolaan. Danny DeViton ohjaamassa Hoffa-elokuvassa Jack Nicholsonin esittämä Jimmy Hoffa istuu ravintolan parkkipaikalla olevan auton takapenkillä ja odottaa kohtalokkaan tapaamisen alkua. Samalla päähenkilön elämäntarinaa käydään läpi useina takaumina.

Hoffa (1992)

Muistan Hoffa-elokuvan jo 1990-luvulta ja erityisesti tuolloin markkinoinnissa käytetyn kohtauksen, jossa Jack Nicholson kääri hihat ja ryhtyy auttamaan rekkakuskia renkaan vaihdossa. Kohtauksessa käy selväksi, että ammattiliitto on työntekijälle tärkeä tuki eikä Hoffa pelkää käsiensä likaantumista.

En nähnyt elokuvaa tuoreeltaan, vaan vasta nyt liki 30 vuotta myöhemmin. Teos palasi mieleeni jo joulukuussa 2019, kun näin Martin Scorsesen elokuvan The Irishman (2019), mutten saanut Hoffaa käsiini kuin vasta nyt. Sekä Hoffassa että The Irishmanissa esitetään näkemys siitä, mitä Hoffalle tapahtui tuolloin katoamisen aikaan kesällä 1975. Varmuutta tapahtumista ei ole.

DeViton ohjaama Hoffa on ehdottomasti katsomisen arvoinen elämäkertaelokuva. Elokuvan rakenne on hyvä, samoin pääosan esittäjä Jack Nicholson. Joissakin kohtauksissa korostuu, että kuvaukset on tehty lavasteissa. Yksi esimerkki tästä on studiossa kuvattu metsästyskohtaus. Jos tällaisten yksityiskohtien ei anna häiritä, niin Hoffa on ansiokas kuvaus Jimmy Hoffan värikkäästä elämästä.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Purple Rain

(USA 1984)

Ohjaus: Albert Magnoli
Pääosissa: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day

Purple Rain (1984)

Dearly beloved
We are gathered here 2day
2 get through this thing called life
Electric word life, it means 4ever
and that’s a mighty long time
But I’m here 2 tell U
there’s somethin’ else… the afterworld
A world of never ending happiness
U can always see the sun, day or night…

Näillä sanoilla alkaa Purple Rain -elokuvan ja albumin avaava Let’s Go Crazy -biisi, joka on eräänlainen funk/rock-seurakunnan kokoonkutsukappale. Massat ottivat kutsun vastaan 25 vuotta sitten ja yhdessä elokuva ja albumi tekivät Princestä yhden menestyneimmistä pop-artisteista 1980-luvuilla.

Jatka lukemista ”Purple Rain”

Putoavia enkeleitä

(Suomi 2008)

Ohjaus: Heikki Kujanpää
Pääosissa: Elena Leeve, Tommi Korpela, Elina Knihtilä

(Ei kuvaa)
Ei kuvaa

Putoavia enkeleitä on elokuva Lauri Viidan (Tommi Korpela) ja Aila Meriluodon (Elina Knihtilä) elämästä ja suhteesta kuvitteellisen Helena-tyttären (Elena Leeve) näkökulmasta koettuna. Elokuva perustuu Q-Teatterin näytelmään, joka taas perustuu Meriluodon kirjaan. 1940- ja 1950-lukujen suomalaisen taide-elämän kuvauksena elokuva on mainio.

Jatka lukemista ”Putoavia enkeleitä”

Control

(Iso-Britannia 2007)

Ohjaus: Anton Corbijn
Pääosissa: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara

Control (2007)

Anton Corbijnin ohjaama Control on kuvaus Joy Division -bändin solistin Ian Curtisin lyhyestä, mutta intensiivisestä elämästä. Bändi julkaisi olemassaolonsa aikana (1976-80) kaksi studioalbumia, joista jälkimmäinen ilmestyi Ian Curtisin kuoleman jälkeen kesällä 1980. Yhtyeen musiikillinen perintö elää yhä muun muassa U2:n, Editorsin, Interpolin ja The Nationalin levyillä.

Jatka lukemista ”Control”

Finding Neverland – tarinan lähteillä

(Finding Neverland, USA/Englanti 2004)

Ohjaus: Marc Forster
Pääosissa: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman

Elokuvablogin pitkä kuiva kausi on ohi ja olen päässyt takaisin maailman parhaan harrastuksen pariin. Ja mikä olisikaan parempi aloitus kuin Marc Fosterin ohjaama Finding Neverland, joka kertoo näytelmäkirjailija J.M. Barrien elämästä ja Peter Panin synnystä. Johnny Depp ja Kate Winslet tekevät tarinasta lämpimän ja mukaansa tempaavan.

Jatka lukemista ”Finding Neverland – tarinan lähteillä”