Django – kostaja

(Django, Italia, Espanja 1966)

Ohjaus: Sergio Corbucci
Pääosissa: Franco Nero, Loredana Nusciak, José Bódalo

Django (1966)

Yksinäinen mies vaeltaa karussa maisemassa ja raahaa perässään ruumisarkkua. Arkku ja miehen saappaat ovat yltä päältä mudassa. Mies tuntuu kulkevan vääjäämättä kohti ristiriitoja ja eripuraa. Miehen nimi on Django.

Sergio Corbuccin ohjaama ja tuottama Django – kostaja (videolevityksessä käytetty nimi Nimeni on Django) on yksi italowesternien malliesimerkkejä. Spagetti- tai italowesterneiksi kutsutaan Italiassa lähinnä 1960-luvulla tuotettuja lännenelokuvia, joissa yhdistyivät italialaisen elokuvan realismi, sosiaalisten suhteiden karikatyyrit, väkivalta ja omanlainen historiaton länsi.

Tunnetuimpia italowesternejä

– Kourallinen dollareita (Sergio Leone, 1964)
– Vain muutaman dollarin tähden (Sergio Leone, 1965)
– Hyvät, pahat ja rumat (Sergio Leone, 1966)
– Django – kostaja (Sergio Corbucci, 1966)
– Huuliharppukostaja (Sergio Leone, 1968)
– Suuri hiljainen (Sergio Corbucci, 1968)

Django – kostaja valmistui kaksi vuotta Sergio Leonen elokuvan – yhden varhaisimman italowesternin – Kourallinen dollareita (1964) jälkeen ja on tuotettu Leonen teoksen menestyksen innoittamana. Leonen leffa puolestaan on adaptaatio Akira Kurosawan samuraielokuvasta Yojimbo – onnensoturi (1961), jossa yksinäinen soturi vedättää Japanissa ristiriitojen ja rikollisuuden köyhdyttämän kaupungin taistelevia ryhmittymiä. Muiden ideoiden reipas lainailu oli tyypillistä italowesterneille.

Jatka lukemista ”Django – kostaja”

Camino

(Espanja 2008)

Ohjaus: Javier Fesser
Pääosissa: Nerea Camacho, Carme Elias, Mariano Venancio

Camino (2008)
Camino (2008)

Espoo Ciné on nyt minun puolestani avattu. Ensimmäisenä elokuvana kävin eilen katsomassa kotimaassaan palkitun Javier Fesserin käsikirjoittaman ja ohjaaman Caminon. Camino (Nerea Camacho) on 11-vuotias eloisa ja valoisa tyttö, jonka maailmaa ravistelee vakava sairaus ja äidin (Carme Elias) kaikkea inhimillistä tulkitseva katolinen usko. Caminon äiti ja isosisko (Manuela Vellés) ovat mukana Opus Dei -liikkeessä ja sama tie on viitoitettu myös Caminolle. Vain isä tuntuu olevan jalat maassa. Camino on tunteikas elokuva uskosta ja sen lieveilmiöistä. Paasausta kerronnassa ei ole, mutta ajoittain liiallista mahtipontisuutta. Visuaalisesta elokuvasta jäävät hyvin mieleen Nerea Camachon teatraaliset silmät, joita ohjaaja kuvaa antaumuksella. Hyvä elokuva. IMDb-linkki

Meri sisälläni

(Mar adentro, Espanja 2004)

Ohjaus: Alejandro Amenábar
Pääosissa: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera

Meri sisälläni on elokuva arvokkaasta elämästä. Ramón (Javier Bardem) on maannut sängyssään neliraajahalvaantuneena lähes 30 vuotta ja taistellut tuon ajan oikeudestaan kuolla. Taistelussa käännetään uusi lehti, kun itsekin vakavasti sairas asianajaja Julia (Belén Rueda) ryhtyy auttamaan Ramónia. Apuaan tarjoaa myös miesongelmista kärsivä Rosa (Lola Dueñas), joka ei sulata Ramónin halua kuolla. Tarina pohjautuu tositapahtumiin Espanjassa.

Jatka lukemista ”Meri sisälläni”

Huono kasvatus

(La Mala educación, Espanja 2004)

Ohjaus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho, Lluís Homar, Francisco Boira

Huono kasvatus on monipolvinen kertomus Ignaciosta ja Enriquesta, joiden elämät kohtaavat ensi kerran katolisessa sisäoppilaitoksessa 1960-luvulla. Tarinaa aletaan purkaa, kun elokuvaohjaaja Enriquelle tarjotaan käsikirjoitusta poikien kokemuksista parikymmentä vuotta myöhemmin. Pedro Almodóvarin viime vuosien vankkojen ohjaustöiden jälkeen odotukseni tätä elokuvaa kohtaan olivat korkealla. En pettynyt, mutten ollut myöskään onnellisen valloitettu kuten elokuvien Kaikki äidistäni ja Puhu hänelle jälkeen.

Jatka lukemista ”Huono kasvatus”

Puhu hänelle

(Hable con ella, Espanja 2002)

Ohjaus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores

Olin työkavereiden kanssa katsomassa joulukuun puolessa välissä Ryhmäteatterissa Paniikki -näytelmää. Näytelmässä miehet katsovat ja analysoivat Almodóvarin Puhu hänelle -elokuvaa. Se on osa vaustauksia etsivien miesten oma-apu terapiaa. Näytelmän takia tiesin joitakin juonenkäänteitä elokuvasta, mutta silti se pääsi yllättämään.

Jatka lukemista ”Puhu hänelle”