Parasite

(Gisaengchung, Etelä-Korea 2019)

Ohjaus: Bong Joon-ho
Pääosissa: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik

Parasite (2019)

Pääsin vihdoin viime torstaina katsomaan eteläkorealaisen Bong Joon-hon ohjaaman ja käsikirjoittaman Parasite-elokuvan, josta on pöhisty leffapiireissä jo pidemmän aikaa. Suomessa elokuva saapui teatterilevitykseen 31.1.2020 ja tänään 2.3.2020 julkaistujen katsojatilastojen mukaan elokuvan on nähnyt Suomessa jo 129 596 katsojaa minun lisäkseni.

Parasite on palkittu muun muassa Cannes’n elokuvajuhlilla ja viimeksi helmikuussa Oscar-gaalassa muun muassa parhaana elokuvana. Tapaus oli ainutlaatuinen, koska ulkomainen elokuva ei ole aiemmin voittanut parhaan elokuvan Oscaria. Jopa presidentti Donald Trump noteerasi voiton omalla tavallaan, ks. NYT-juttu.

Katselukokemuksen kannalta on parempi, mitä vähemmän elokuvasta tietää etukäteen. Sen verran voi turvallisesti kuitenkin sanoa, että elokuva kertoo nelihenkisestä eteläkorealaisesta perheestä, joka sinnittelee hyvin pienillä tuloilla. Kun perheen pojalle avautuu mahdollisuus opettaa englantia varakkaan perheen tyttärelle, koko perhe tarttuu oljenkorteen.

Jatka lukemista ”Parasite”

Viisi vuodenaikaa

(Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom, Etelä-Korea 2003)

Ohjaus: Kim Ki-duk
Pääosissa: Oh Yeong-su, Kim Ki-duk, Kim Young-min

Kim Ki-dukin ohjaama Viisi vuodenaikaa on tarina buddhalaismunkista, joka kasvaa asemaansa vanhemman opettajan kanssa kuvankauniin vuoriston ympäröimänä. Pieni poika oppii kunnioittamaan luontoa ja arvostamaan hyvyyttä. Varsinaisia koetinkiviä ovat kuitenkin vastakkainen sukupuoli ja kaikki ulkomaailman tarjoamat houkutukset.

Jatka lukemista ”Viisi vuodenaikaa”