Moonlight

(USA 2016)

Ohjaus: Barry Jenkins
Pääosissa: Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Mahershala Ali

Moonlight (2016)

Kävin katsomassa Barry Jenkinsin ohjaaman Moonlight-elokuvan maaliskuun alussa. Tämä oli pian Oscar-gaalan jälkeen, jossa elokuva palkittiin sekaannusten jälkeen parhaana elokuvana. En ole ehtinyt kirjoittaa elokuvasta aiemmin, mutta päätin viimein ponnistaa muutaman rivin. Tästä elokuvasta nimittäin kannattaa kirjoittaa.

Moonlight perustuu Tarell Alvin McCraneyn julkaisemattomaan näytelmään In Moonlight Black Boys Look Blue. Näytelmän nimi kuvaa itse asiassa elokuvan nimeä paremmin, mistä on tarinassa on kyse. Elokuva kertoo Chiron-pojan kasvutarinan Miamin lähiössä. Kohtaamme pienen Chironin ensi kertaa, kun hän juoksee pakoon isompia kiusaajia. Kotona odottaa äiti, jolla on orastava huumeongelma. Muita läheisiä ei ole.

Jatka lukemista ”Moonlight”

Tom of Finland

(Suomi 2017)

Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky

Tom of Finland (2017)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finlandin. Elokuva kertoo Touko Laaksosesta (1920-1991) eli homoeroottisesta taiteestaan tunnetusta Tom of Finlandista. Tarina seuraa Kaarinassa syntyneen Laaksosen elämää jatkosodasta Helsingin mainosmaailmaan ja lopulta Kaliforniaan.

Tom of Finland on napakka kuvaus Laaksosen urasta ja homomiesten asemasta 1950-luvun Suomessa ja tilanteen asteittaisesta muutoksesta. Elokuva ei mässäile eroottisella kuvastolla, vaan keskittyy Laaksosen fantasioihin ja toiveisiin avoimemmasta ja suvaitsevaisemmasta maailmasta.

Jatka lukemista ”Tom of Finland”

My Life with Liberace

(aka Behind the Candelabra, USA 2013)

Ohjaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: Michael Douglas, Matt Damon, Scott Bakula

My Life With Liberace (2013)
My Life With Liberace (2013)

Espoo Cinén avajaiselokuvana nähtiin tänä vuonna Steven Soderberghin ohjaama kimalteleva My Life with Liberace, joka kertoo viihdetaitelija Liberacen (1919-1987) ja tämän autonkuljettajan/kumppanin Scott Thorsonin vuoristoisesta suhteesta.

Elokuva perustuu Thorsonin kirjoittamaan muistelmakirjaan, joka piirtää Liberacesta hieman erilaisen kuvan kuin taiteilija itse halusi välittää. Liberace mm. haastoi vuonna 1956 Daily Mirror -lehden oikeuteen, sen jälkeen, kun lehti vihjasi Liberacen olevan homo. Liberace voitti oikeusjutun. There’s no business like show business.

Jatka lukemista ”My Life with Liberace”

Brüno

(USA 2009)

Ohjaus: Larry Charles
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten

Brüno (2009)

Nelonen esitti kuukausi sitten (24.2.2012) Sacha Baron Cohenin luoman sketsihahmon – itävaltalaisen muotitoimittaja Brünon – ympärille rakennetun elokuvan Brüno. Leffa on looginen jatko Cohenin edelliselle menestyselokuvalle Borat (2006), jonka kävin katsomassa aikoinaan leffateatterissakin.

Vuonna 2009 ilmestynyt Brüno ei kiinnostanut elokuvayleisöä aivan Boratin tapaan. Itsekin päätin katsoa leffan, kun se on mahdollista ilman lisämaksua – ja nyt se onnistui, vihdoin ja viimein digiboksilta.

Jatka lukemista ”Brüno”

Uralin perhonen

(Suomi 2008)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Katariina Lillqvist

Uralin perhonen (2008) pressikuvaTaide on puhuttanut Suomessa viime aikoina paljon. Se on hyvä, sillä pelkillä tekstareilla ei ymmärrystä syvennetä. Yksi puheenaihe on ollut Katariina Lillqvistin ohjaama nukkeanimaatio Uralin perhonen, jossa marsalkka C.G.E. Mannerheim esitetään miehiinmenevänä, vaimonsa pompoteltavana, yksinäisenä teurastajana. Säväyttääkö?

Jatka lukemista ”Uralin perhonen”

Brokeback Mountain

(USA 2005)

Ohjaus: Ang Lee
Pääosissa: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, Anne Hathaway, Michelle Williams

Kävin eilen katsomassa Ang Leen ohjaaman ja Oscar-ehdokkuuksia keränneen elokuvan kahdesta cowboysta. 1960-luvun Wyomingissa Ennis Del Mar (Ledger) ja Jack Twist (Gyllenhaal) viettävät kesän paimentaen Joe Aguirren (Randy Quaid) lampaita Brokeback vuorilla. Ajan kuluessa miehet huomaavat välittävänsä toisistaan enemmän kuin pelkät olosuhteiden yhteen heittämät kaverit. Syttyy intohimoinen suhde, jota yritetään parhaimman mukaan sammuttaa.

Jatka lukemista ”Brokeback Mountain”