Hiljainen tyttö (2022)

An Cailín Ciúin / The Quiet Girl (Irlanti)
Ohjaus: Colm Bairéad
Pääosissa: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett
Kesto: 95 min.
Ikäraja: K7

Olen viimeisen viikon aikana katsonut kolme koskettavaa elokuvaa, joissa jokaisessa on ollut keskiössä lapsen kokemus tai lapsen näkökulma tapahtumiin. Viimeisin näistä oli Colm Bairéadin ohjaama irlantilainen draamaelokuva Hiljainen tyttö, jonka näin Järvenpään Opiston elokuvakerhossa.

An Cailín Ciúin / The Quiet Girl (2022)

Elokuva kertoo syrjään vetäytyvästä 9-vuotiaasta Cáit-tytöstä (Catherine Clinch), joka asuu Irlannin maaseudulla monilapsisessa katolilaisperheessä 1980-luvun alussa. Koulun päättyessä Cáit saa kutsun kesäloman ajaksi äitinsä serkun ja tämän aviomiehen kotiin noin kolmen tunnin ajomatkan päähän kodista.

Cáitin äiti on jälleen raskaana ja perheen rahatilanne heikko, joten hoitoapu otetaan mieluusti vastaan. Väliaikaisessa kesäkodissaan Cáit saa uudella tavalla huomiota ja tutustuu vähitellen isäntäperheensä arkirutiineihin ja elämään.

Jatka lukemista ”Hiljainen tyttö (2022)”

Room

(Kanada, Irlanti 2015)

Ohjaus: Lenny Abrahamson
Pääosissa: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers

Room (2015)

Tätä elokuvaa varten ei oikein voi valmistautua. Room on intensiivinen, pelottava ja voimakas. Elokuva kertoo viisivuotiaasta Jack-pojasta (Jacob Tremblay) ja tämän äidistä (Brie Larson), jotka ovat kidnappaajan vankeina pienessä lukitussa huoneessa.

Jack on elänyt koko elämänsä samassa huoneessa kokematta ulkomaailmaa kertaakaan. Äiti pitää pojalle yllä mielikuvitusmaailmaa, joka antaa selityksen sille, miksi he eivät ikinä poistu huoneesta.

Lenny Abrahamsonin ohjaama Room on hieno elokuva. Se ei mässäile kauheuksilla, vaan pyrkii kertomaan äidin ja pojan tarinan mahdollisimman autenttisesti ja inhimillisesti. En osaa täysin arvioida, kuinka realistista on kasvattaa lapsi viisivuotiaaksi saakka yhdessä pienessä suljetussa tilassa. Tästä huolimatta elokuvan kerronta pysyy kohtuullisen uskottavana – muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta, joita en juonellisista syistä mainitse.

Se mikä valitettavasti on varmasti totta, on se, että tälläkin hetkellä maailmassa on lukuisia lapsia kaapattuina jossakin. Kaappauksia tehdään järjestäytyneissä yhteiskunnissa, mutta eritoten uhan alla ovat sota-alueilla elävät lapset. Esimerkiksi Unicef on kiinnittänyt huomiota siihen, että lasten asema konfliktialueilla on heikentynyt huomattavasti, ks. tiedote 28.12.2017.

Brie Larson palkittiin roolistaan parhaan naispääosan esittäjän Oscar-palkinnolla vuonna 2016.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Verinen sunnuntai

(Bloody Sunday, Englanti/Irlanti 2002)

Ohjaus: Paul Greengrass
Pääosissa: James Nesbitt, Tim Pigott-Smith, Nicholas Farrell

Bloody Dunday (2002)Ohjaaja Paul Greengrassilla on lahja, ja se on todentuntuisten tilanteiden kuvaaminen. Elokuva Verinen sunnuntai on realistinen ja siksi myös niin piinava kokemus. Traagiset tapahtumat ovat totta: Britannian hallituksen joukot surmasivat 13 ja haavoittivat 14 ihmistä rauhalliseksi tarkoitetussa mielenosoituksessa sunnuntaina 30.1.1972 Pohjois-Irlannin Derryssä.

Jatka lukemista ”Verinen sunnuntai”

Seitsemännen portaan enkeli

(Angela’s Ashes, USA/Irlanti 1999)

Ohjaus: Alan Parker
Pääosissa: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen

Angela's Ashes (1999)
Angela's Ashes (1999)

Säästelin Alan Parkerin ohjaamaa elokuvaa siihen asti kunnes olin lukenut Frank McCourtin omaelämakerrallisen romaanin Seitsemännen portaan enkeli (1996). Toisaalla blogissa onkin jo keskusteltu yleisesti kirjan ja elokuvan suhteista, eikä tässä varmaan tule mitään uutta.

Jatka lukemista ”Seitsemännen portaan enkeli”