Django – kostaja

(Django, Italia, Espanja 1966)

Ohjaus: Sergio Corbucci
Pääosissa: Franco Nero, Loredana Nusciak, José Bódalo

Django (1966)

Yksinäinen mies vaeltaa karussa maisemassa ja raahaa perässään ruumisarkkua. Arkku ja miehen saappaat ovat yltä päältä mudassa. Mies tuntuu kulkevan vääjäämättä kohti ristiriitoja ja eripuraa. Miehen nimi on Django.

Sergio Corbuccin ohjaama ja tuottama Django – kostaja (videolevityksessä käytetty nimi Nimeni on Django) on yksi italowesternien malliesimerkkejä. Spagetti- tai italowesterneiksi kutsutaan Italiassa lähinnä 1960-luvulla tuotettuja lännenelokuvia, joissa yhdistyivät italialaisen elokuvan realismi, sosiaalisten suhteiden karikatyyrit, väkivalta ja omanlainen historiaton länsi.

Tunnetuimpia italowesternejä

– Kourallinen dollareita (Sergio Leone, 1964)
– Vain muutaman dollarin tähden (Sergio Leone, 1965)
– Hyvät, pahat ja rumat (Sergio Leone, 1966)
– Django – kostaja (Sergio Corbucci, 1966)
– Huuliharppukostaja (Sergio Leone, 1968)
– Suuri hiljainen (Sergio Corbucci, 1968)

Django – kostaja valmistui kaksi vuotta Sergio Leonen elokuvan – yhden varhaisimman italowesternin – Kourallinen dollareita (1964) jälkeen ja on tuotettu Leonen teoksen menestyksen innoittamana. Leonen leffa puolestaan on adaptaatio Akira Kurosawan samuraielokuvasta Yojimbo – onnensoturi (1961), jossa yksinäinen soturi vedättää Japanissa ristiriitojen ja rikollisuuden köyhdyttämän kaupungin taistelevia ryhmittymiä. Muiden ideoiden reipas lainailu oli tyypillistä italowesterneille.

Jatka lukemista ”Django – kostaja”

Spesialistit / 20 miljoonan kaappaus

(Gli esecutori, Italia/Englanti 1976)

Ohjaus: Maurizo Lucidi, Guglielmo Garroni
Pääosissa: Roger Moore, Stacy Keach, Ivo Garrani

Gli esecutori (1976)Roger Moore ja Stacy Keach toilailevat italialaisilla mausteilla sävytetyssä toimintapätkässä, joka ei häikäise juonen, kuvauksen eikä musiikin osalta. Itse asiassa elokuva on surkein pitkään aikaan näkemistäni leffoista. Yksi mittari laadusta on levitysnimien lukumäärä. Onneksi Moore teki seuraavana vuonna Bond-leffan 007-Rakastettuni. Aina ei voi osua, vaikka olisi James Bond. IMDb-linkki

Barbarella

(Ranska/Italia 1968)

Ohjaus: Roger Vadim
Pääosissa: Jane Fonda, John Phillip Law, Anita Pallenberg

Barbarella (1968)

Roger Vadimin ohjaama sci-fi-siekailu Barbarella kuuluu ehdottomasti pop-kulttuurin tähtituotteisiin. Nuori Jane Fonda esittää nimiroolissa tulevaisuuden pelkäämätöntä oikeudenpuolustajaa, joka sukkuloi aluksellaan ympäri galaksia oikomassa vääryyksiä. Ranskalaiseen sarjakuvaan perustuva sankari Barbarella on eräänlainen Emmanuellen ja Luke Skywalkerin yhdistelmä – tosin muutamia vuosia ennen molempia.

Jatka lukemista ”Barbarella”

Henry Dunant – Punaisen Ristin isä

(Henry Dunant: Du rouge sur la croix, Ranska/Sveitsi/Italia 2006)

Ohjaus: Dominique Othenin-Girard
Pääosissa: Thomas Jouannet, Émilie Dequenne, Noémie Kocher

Punaisen Ristin liikkeen alkusysäyksenä pidetään yleisesti sveitsiläisen liikemiehen Henry Dunant’n kokemuksia Solferinon taistelukentällä kesällä 1859. Yle TV1 esitti sopivasti Dunant’n syntymäpäivään (8.5.1828) ja Suomen Punaisen Ristin 130-vuotisjuhlaan ajoitettuna yhteiseurooppalaisen tuotannon Dunant’n elämästä. Paikoin varsin teatraalisen elokuvan hyvänä puolena on tärkeiden asioiden käsittely eurooppalaisella mentaliteetilla. Pahimmat kermat on puhallettu kakusta. Kokonaista ihmistä ei Henry Dunant’sta kuitenkaan elokuvan perusteella synny. IMDb-linkki

Vain muutaman dollarin tähden

(Per qualche dollaro in più/For A Few Dollars More, Italia 1965)

Ohjaus: Sergio Leone
Pääosissa: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè, Mara Krupp, Luigi Pistilli, Klaus Kinski

Sergio Leonen niin sanotun dollari-trilogian toinen elokuva Vain muutaman dollarin tähden on edeltäjäänsä nähden aavistuksen lämpimämpi. Trilogian ensimmäisessä osassa (Kourallinen dollareita) Clint Eastwoodin esittämä hahmo ei juuri toisia ihmisiä tarvinnut (ks. blogimerkintä 1.1.2006). Nyt asetelma on inhimillisempi. Palkkionmetsästäjien Moncon (Eastwood) ja eversti Mortimerin (Lee Van Cleef) välille kehittyy tarinan edetessä vahva kumppanuus. Monco ja Mortimer ovat kuin oppipoika ja opettaja.

Jatka lukemista ”Vain muutaman dollarin tähden”

Kourallinen dollareita

(Per un pugno di dollari, Italia 1964)

Ohjaus: Sergio Leone (nimellä Bob Robertson)
Pääosissa: Clint Eastwood, Marianne Koch, Gian Maria Volonté, Wolfgang Lukschy

Sergio Leonen ensimmäinen kuuluisa lännenelokuva, joka kuvattiin monien muiden lännenelokuven tapaan Almeriássa, Espanjassa. Kerronta on yksinkertaista ja tehokasta. Lähikuvat ja vähäiset vuorosanat luovat elokuvaan hypnoottisen tunnun. Loppupuolella klassinen kohtaus, jossa Eastwoodin esittämä ”mies ilman nimeä” voittaa kaksintaistelun neuvokkuudellaan. Kohtausta muistellaan sellaisissakin elokuvissa kuin Paluu tulevaisuuteen 2 ja 3. Aitoa pop-kulttuuria. Täytyy katsoa myös seuraavat Leonen länkkärit uudelleen. IMDb-linkki