007 Spectre

(Iso-Britannia 2015)

Ohjaus: Sam Mendes
Pääosissa: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux

007 Spectre (2015)
007 Spectre (2015)

Tänään on kulunut tasan kymmenen vuotta siitä, kun julkaisin ensimmäisen leffa-arvioni verkossa. Aiheena oli tuolloin James Bond-elokuva Pallosalama vuodelta 1965. Onkin sopivaa, että vuosikymmen myöhemmin aiheena on 24. Bond -elokuva 007 Spectre.

Sam Mendesin ohjaama Spectre on vauhdikas ja pinnan alle pureutuva toimintaelokuva parhaiden Bond-elokuvien hengessä. Vanhaa tunnelmaa onkin ripoteltu mukaan reilusti, mikä näkyy tarinassa, maisemissa ja muussa esillepanossa. Elokuva kuljettaa katsojaa eksoottisiin paikkoihin ja tilanteisiin, joista osa on varsin tutunoloisia menneiden vuosikymmenten elokuvista: on terveysklinikka Alpeilla, helikopteri-kieputtelua, seiniä kaatava junatappelu ja paljon muuta.

Jatka lukemista ”007 Spectre”

007 Skyfall

(Skyfall, Iso-Britannia/USA 2012)

Ohjaus: Sam Mendes
Pääosissa: Daniel Craig, Helen McCrory, Javier Bardem

Skyfall (2012)
Skyfall (2012)

Aika näyttää, miten arvioni kestää, mutta ainakin perjantaina, kun kävelin ulos ensi-illasta, 007 Skyfall vaikutti yhdeltä onnistuneimmista James Bond -elokuvista. Kuusi vuotta sitten valmistunut Casino Royale (2006) oli viimeisen päälle hiottu kokonaisuus ja 007 Skyfall kuuluu samaan kategoriaan.

Sam Mendesin (mm. American Beauty, Revolutionary Road) ohjaama, järjestyksessä 23. James Bond -elokuva on sopivasti huumorilla höystetty, räjähtävä toimintaleffa. Bondia esittää kolmatta kertaa Daniel Craig, joka vaikuttaa sopeutuvan smokkiinsa elokuva elokuvalta paremmin.

Jatka lukemista ”007 Skyfall”

Elät vain kahdesti

(You Only Live Twice, Iso-Britannia 1967)

Ohjaus: Lewis Gilbert
Pääosissa: Sean Connery, Donald Pleasence, Akiko Wakabayashi

You Only Live Twice (1967)

Lewis Gilbertin ohjaama viides James Bond -filmatisointi Elät vain kahdesti sijoittuu Japaniin, jossa Sean Conneryn esittämä Bond pyrkii kuumeisesti purkamaan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välille kehittynyttä konfliktia. Maat ovat törmäyskurssilla, koska niiden avaruusraketteja on kaapattu ja maat syyttävät kaappauksista toisiaan. Britannian tiedustelupalvelu kuitenkin uskoo, että rakettien kaappausten takana on jokin kolmas taho, joka näyttäisi toimivan Japanissa. Elät vain kahdesti on Ian Flemingin tumman romaanin sovitus, josta alkuperäiset mausteet ja tapahtumat on riisuttu lähes kokonaan pois. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Roald Dahl.

Jatka lukemista ”Elät vain kahdesti”

Erittäin salainen

(For Your Eyes Only, Iso-Britannia 1981)

Ohjaus: John Glen
Pääosissa: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol

For Your Eyes Only (1981)
For Your Eyes Only (1981)

Erittäin salainen on ollut aina yksi suosikki-Bondejani. Elokuva valmistui Kuuraketin (1979) jälkeen, joka oli vienyt Bondin avaruuteen ja koko elokuvasarjan hieman oudoille kiertoradoille. Erittäin salainen oli paluu juurille ja erityisesti maan pinnalle. Elokuvassa James Bond (Roger Moore) jäljittää Britannian hallitukselle tärkeää ATAC-koodauskonetta, joka on vaarassa joutua vääriin käsiin. Elokuva esitettiin elokuvateatteri Bristolissa Helsingissä 3.5.2009 ja paikalla oli myös päätähti Roger Moore.

Jatka lukemista ”Erittäin salainen”

007 ja kuoleman katse

(A View To a Kill, Iso-Britannia/USA 1985)

Ohjaus: John Glen
Pääosissa: Roger Moore, Christopher Walken, Grace Jones

A View to a Kill (1985)
A View to a Kill (1985)

007 ja kuoleman katse saa valitettavasti kantaa heikoimman Bond-leffan viittaa. Kun tämä on sanottu, on pakko tunnustaa, että tässäkin leffassa on hetkensä. Elokuva koostuu monista oivallisista kohtauksista, joissa on aitoa Bond-särmää. Kokonaisuus jää kuitenkin rakoilevaksi ja Roger Mooren ikä näkyy valitettavan selvästi. Katsojalle on hyvin ilmeistä, ettei Moore itse laskettele pahiksia pakoon tai  juoksentele Eiffel-tornissa. Elokuvassa seikkaileekin kaksi Bondia: toinen, joka jaksaa juosta ja toinen, joka heittää huulta.

Jatka lukemista ”007 ja kuoleman katse”

Octopussy – mustekala

(Iso-Britannia/USA 1983)

Ohjaus: John Glen
Pääosissa: Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan

Octopussy (1983)
Octopussy (1983)

1980-luvulla, kun asiat olivat hyvin ja Roger Moore esitti James Bondia, valmistui Mooren ehkä paras Bond-seikkailu Octopussy – mustekala. John Glenin (mm. 007 Vaaran vyöhykkeellä ja 007 ja Lupa tappaa) ohjaama ja järjestyksessä 13. virallinen Bond-elokuva on sopivan humoristinen ja vauhdikas vaikoilujännäri, jonka kuluessa Bondin kampaus pysyy kasassa eikä kohtelias käytös katoa. Jos jokin on aito Bond-elokuva niin tämä on.

Jatka lukemista ”Octopussy – mustekala”