Olafin jouluinen seikkailu

(Olaf’s Frozen Adventure, USA 2017)

Ohjaus: Kevin Deters, Stevie Wermers
Ääninäyttelijät: Jonathan Groff, Kristen Bell, Josh Gad (englanti); Tero Koponen, Saara Aalto, Katja Sirkiä (suomi)

Olaf’s Frozen Adventure (2017)

Disney on tuottanut kaikkien Frozen-fanien riemuksi jouluaiheisen lyhytanimaation nimeltä Olafin jouluinen seikkailu. Noin 20 minuuttia kestävässä elokuvassa seikkailevat Frozen: huurteinen seikkailu (2013) -leffasta tutut hahmot, kuten kuningatar Elsa, prinsessa Anna ja lumiukko Olaf.

Elokuvan päämotiivina on löytää uudelleen Arendelin hallitsijaperheen jouluperinteet. Valtakunnan folkloristina toimii lämpimistä haleista pitävä iloinen lumiukko Olaf, jonka ääniroolin näyttelee jälleen oivallisesti Tero Koponen.

Olafin jouluinen seikkailu on hauska ja musiikintäyteinen koko perheen lyhytelokuva, joka uppoaa Frozen-faneille varmasti kuin kuuma kaakao Olafin vatsaan. Se tuo myös jonkinlaista helpotusta niille, jotka odottavat alkuperäisen Frozen-elokuvan varsinaista jatko-osaa, jota on kaavailtu vuodelle 2019.

Yhdysvalloissa Olafin jouluinen seikkailu on julkaistu Pixarin Coco-elokuvan alkukuvana 22.11.2017. Suomessa elokuva on ostettavissa ainakin iTunes Storessa. Lisäksi se esitetään Nelosella tulevana lauantaina 9.12.2017 klo 9.00  ja uudelleen joulupäivänä 25.12.2017. Nelosella esitysnimenä on Frozen: Olafin seikkailut.

Tero Koposen lisäksi suomenkielisessä versiossa näyttelevät Saara Aalto Annana, Katja Sirkiä Elsana ja Antti Lang Kristoffina. Aiemmin Kristoffin roolissa ollut Axl Smith ei ole enää remmissä. 

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Wikipedia

Vain kuolleen ruumiini yli

(Die Hard, USA 1988)

Ohjaus: John McTiernan
Pääosissa: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman

Die Hard (1988)

Nyt kun ilmeisen heikko Die Hard 5 eli A Good Day To Die Hard (2013) pyörii elokuvateattereissa, tekee Sub palveluksen kaikille esittäessään alkuperäisen Die Hard -leffan tänään lauantaina 16.2.2013 klo 21.00.

John McTiernanin ohjaama tiivistunnelmainen toimintaelokuva Vain kuolleen ruumiini yli (Die Hard) on yksi nuoruusvuosieni suosikkielokuvista. Näin elokuvan ensi kertaa Uudessakaupungissa serkkuni kanssa. Oli vappu 1990 tai 1991 ja vuokrasimme leffan paikallisesta videovuokraamosta. Siitä on nyt jo yli 20 vuotta. Voiko tosiaan olla?

Jatka lukemista ”Vain kuolleen ruumiini yli”

Kolme viisasta miestä

(Suomi 2008)

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka

Kolme viisasta miestä (2008)

Finnpanel Oy:n arvion mukaan noin 549 000 ihmistä katsoi joulunpyhinä Kotikatsomon (Yle TV1) esittämän Mika Kaurismäen elokuvan Kolme viisasta miestä. Olin yksi heistä ja erittäin vaikuttunut näkemästäni. Kaurismäki on ohjannut täydellisyyttä hipovan suomalaisen jouluelokuvan.

Elokuvassa kolmen ystävän – Matin, Erkin ja Raunon – tiet kohtaavat jouluaattona Helsingissä. Miehet päätyvät viettämään iltaa Moskova-baariin ja Svengi-karaokeyökerhoon, jossa ruoditaan lauluesitysten lomassa kunkin elämää ja elämää yleensä.

Jatka lukemista ”Kolme viisasta miestä”

Joulupuu on kärvennetty

(National Lampoon’s Christmas Vacation, USA 1989)

Ohjaus: Jeremiah S. Chechik
Pääosissa: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis

Christmas Vacation (1989)

Periamerikkalaisen Griswoldien perheen lomailua on seurattu viidessä elokuvassa: Faijalla hommat hanskassa (1983), Mieletön kesis (1985), Joulupuu on kärvennetty (1989), Vegas Vacation (1997) ja viimeisimpänä Hotel Hell Vacation (2010), jota en tosin ole nähnyt. Hotel Hell Vacation on julkaistu suoraan videona.

Joululoman kuvaus, Joulupuu on kärvennetty (Christmas Vacation), on John Hughesin käsikirjoittama ja Jeremiah S. Chechikin ohjaama joulusekoilu, jonka keskeisenä moottorina on Chevy Chasen taiturimainen sanallinen ja kehollinen komiikka. Chasen esittämä Clark Griswold on nelihenkisen perheen isä, joka aikoo järjestää lähisuvulleen kaikkien aikojen joulun. Kaikki ei mene kuitenkaan aivan suunnitelmien mukaan ja muun muassa elokuvan suomenkielisestä nimestä tulee täyttä totta.

Jatka lukemista ”Joulupuu on kärvennetty”

Joulutarina

(Suomi 2007)

Ohjaus: Juha Wuolijoki
Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Kari Väänänen, Otto Gustavsson

Joulutarina (2007)
Joulutarina (2007)

Joulu on kaiken muun hyvän ohella elokuvien aikaa. Lumiukon tai Frank Capran Ihmeellinen elämä -elokuvan ohella jouluun voi suositella myös parin vuoden takaista Juha Wuolijoen ohjaamaa Joulutarinaa. Hieman yli tunnin kestävä elokuva on hienosti toteutettu ”Joulupukki Begins” -leffa. Se kertoo, miten joululahjojen antaminen alkoi ja kuka joulupukki oikeastaan on. Amerikkalaisen kimalteen korvaa Lapin hankien säihke ja kouriintuntuva inhimillinen lämpö. Hannu-Pekka Björkmanin ja Kari Väänäsen ohella elokuvassa nähdään muun muassa Otto Gustavsson, Mikko Leppilampi, Minna Haapkylä, Mikko Kouki, Laura Birn ja Antti Tuisku, joka myös laulaa elokuvan tunnussävelmän. Elokuvasta on tehty myös englanniksi jälkiäänitetty versio, jossa esiintyvät John Turturro ja Noah Emmerich. IMDb-linkki

Hyvää joulua kaikille blogin lukijoille!