Jesse Stone: Videokameramurhaajat (2005)

Stone Cold (Yhdysvallat, Kanada)
Ohjaus: Robert Harmon
Pääosissa: Tom Selleck, Jane Adams, Reg Rogers
Kesto: 87 min.
Ikäraja: K-15

Tom Selleck esittää tässä televisioon tehdyssä rikoselokuvassa Robert B. Parkerin luomaa poliisipäällikkö Jesse Stonea. Parkerin kirjoihin perustuvia tv-elokuvia on tehty yhteensä yhdeksän, joista Jesse Stone: Videokameramurhaajat (alkup. Stone Cold) on ensimmäinen.

Stone Cold (2005)

Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevassa Paradisen pikkukaupungissa tapahtuu useampi murha, joita Los Angelesista muuttanut poliisipäällikkö tiimeineen ryhtyy selvittämään. Kuten monesti vastaavissa rikossarjoissa myös tällä kertaa päähenkilöllä on omat haasteensa elämässä. Jesse Stone on eronnut ja taistelee liiallisen alkoholinkäytön kanssa.

Elokuvan tunnelma on syksyisen rannikkokaupungin tapaan hieman melankolinen, johon Selleckin rauhallinen karisma sopii vallan mainiosti. Selleckin rinnalla muissa rooleissa nähdään mm. Viola Davis ja Mimi Rogers. Elokuvan koko pituudelta soiva pianomusiikki lisää usvan ohella surumielistä fiilistä.

Nelonen on esittänyt tämän mukiinmenevän rikoselokuvan vuosina 2009 ja 2010. Leffa löytyy tällä hetkellä myös Applen iTunes Storesta, josta sen itse katsoin sateisen lauantai-illan ratoksi.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Wind River

(Britannia, USA, Kanada 2017)

Ohjaus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene

Wind River (2017)

Taylor Sheridanin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Wind River sisältää elementtejä, joita en tunnu voivan elokuvissa vastustaa – nimittäin lunta ja erämaata. En tarkalleen tiedä, mikä lumisissa otoksissa viehättää, mutta vetovoima on vahva. Ehkä tunne liittyy luonnon voimien arvostamiseen, tilan tuntuun ja oman pienuuden ymmärtämiseen.

Wind River sijoittuu Wyomingin osavaltioon, Wind Riverin intiaanireservaattiin, jossa riistanvartija/erätarkastaja (USFWS) Cory Lambert (Jeremy Renner) löytää erämaasta nuoren naisen ruumiin. Tästä alkaa tapahtumien selvittely, johon osallistuu paikallisen heimopoliisin Ben Shoyon (Graham Greene) lisäksi Las Vegasista lähetetty FBI-agentti Jane Banner (Elizabeth Olsen).

Mysteerin selvittelyn ohella elokuva avaa kurkistusluukkuja elämään Yhdysvaltojen toiseksi harvimpaan asutussa osavaltiossa, jossa monilla ihmisillä ei näytä olevan kummoistakaan tulevaisuutta edessään. Myös maanosan jännitteinen historia on vahvasti läsnä, kun ihmiset eri kulttuuritaustoilla pyrkivät selvittämään, mitä tapahtui nuorelle Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvalle naiselle.

Jatka lukemista ”Wind River”

Room

(Kanada, Irlanti 2015)

Ohjaus: Lenny Abrahamson
Pääosissa: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers

Room (2015)

Tätä elokuvaa varten ei oikein voi valmistautua. Room on intensiivinen, pelottava ja voimakas. Elokuva kertoo viisivuotiaasta Jack-pojasta (Jacob Tremblay) ja tämän äidistä (Brie Larson), jotka ovat kidnappaajan vankeina pienessä lukitussa huoneessa.

Jack on elänyt koko elämänsä samassa huoneessa kokematta ulkomaailmaa kertaakaan. Äiti pitää pojalle yllä mielikuvitusmaailmaa, joka antaa selityksen sille, miksi he eivät ikinä poistu huoneesta.

Lenny Abrahamsonin ohjaama Room on hieno elokuva. Se ei mässäile kauheuksilla, vaan pyrkii kertomaan äidin ja pojan tarinan mahdollisimman autenttisesti ja inhimillisesti. En osaa täysin arvioida, kuinka realistista on kasvattaa lapsi viisivuotiaaksi saakka yhdessä pienessä suljetussa tilassa. Tästä huolimatta elokuvan kerronta pysyy kohtuullisen uskottavana – muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta, joita en juonellisista syistä mainitse.

Se mikä valitettavasti on varmasti totta, on se, että tälläkin hetkellä maailmassa on lukuisia lapsia kaapattuina jossakin. Kaappauksia tehdään järjestäytyneissä yhteiskunnissa, mutta eritoten uhan alla ovat sota-alueilla elävät lapset. Esimerkiksi Unicef on kiinnittänyt huomiota siihen, että lasten asema konfliktialueilla on heikentynyt huomattavasti, ks. tiedote 28.12.2017.

Brie Larson palkittiin roolistaan parhaan naispääosan esittäjän Oscar-palkinnolla vuonna 2016.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Driven to Kill

(USA/Kanada 2009)

Ohjaus: Jeff King
Pääosissa: Steven Seagal, Mike Dopud, Igor Jijikine

Driven to Kill (2009)
Driven to Kill (2009)

Ilmeettömän näyttelytekniikan uranuurtaja, aikidomestari Steven Seagal esittää tässä suoraan videolla julkaistussa ja nyt Netflixiin siirtyneessä toimintaleffassa entistä venäläistä gansteria Ruslania, joka on nyttemmin ryhtynyt rikoskirjailijaksi. Poukkoileva juoni alkaa rullata eri suuntiin, kun Ruslanin tytär aikoo avioitua entisen vihollisen pojan kanssa.

Seagal on viime vuosina kommentoinut julkisuudessa Venäjän valtapolitiikkaa ja on ilmeisesti hyvissä väleissä presidentti Putinin kanssa, ks. The Guardian 28.3.2014. Venäläistä alamaailmaa kuvaava Driven to Kill onkin mielenkiintoinen juuri tätä taustaa vasten. Muutoin ei juurikaan.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Every Thing Will Be Fine

(Saksa, Kanada, Ranska, Ruotsi, Norja 2015)

Ohjaus: Wim Wenders
Pääosissa: James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg

Every Thing Will Be Fine (2015)

Every Thing Will Be Fine (2015)

Wim Wendersin viimeisin elokuva kertoo aloittelevasta kirjailijasta nimeltä Tomas Eldan (James Franco), jonka luovuus on jumissa. Mies ajaa autollaan sankassa lumisateessa nuoren pojan yli, joka menehtyy onnettomuudessa. Surullinen tapahtuma muuttaa Tomasin elämän suunnan, mutta samalla kirjallinen luomisvoima syttyy.

Kävin katsomassa elokuvan Espoo Cinén päätöspäivänä elokuussa, mutta kirjoittaminen on kuitenkin viivästynyt erinäisten syiden varjolla. Elokuva saa ensi-iltansa nyt perjantaina Yhdysvalloissa, mikä antaa jonkinlaisen tekosyyn julkaista blogipostaus juuri nyt.

Jatka lukemista ”Every Thing Will Be Fine”