Psyko II (1983)

Psycho II (Yhdysvallat)
Ohjaus: Richard Franklin
Pääosissa: Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly
Kesto: 113 min.
Ikäraja: K18

Alfred Hitchcockin (1899-1980) ohjaaman Psykon (1960) hienoutta ei varmasti tarvitse toistella enää yhdessäkään elokuvablogissa. 23 vuotta myöhemmin tuotetun Psyko II:n pätevyyttä sen sijaan mahtunee vielä julistamaan.

Psycho II (1983)

Kyseessä on alun perin kaapelitelevisioon suunniteltu leffa, josta kasvoi elokuva valkokankaille, kun kiinnostus projektia kohtaan kasvoi maailmalla. Elokuvaa ryhdyttiin puuhaamaan pian Hitchcockin kuoleman jälkeen ja ohjaajaksi valikoitui mestariohjaajan itsensä opissa ollut australialainen Richard Franklin (1948-2007).

Anthony Perkins uusi Psyko II:ssa kuuluisimman roolinsa Norman Batesina ja totta puhuen ilman Perkinsiä tätä elokuvaa ei voisi edes kuvitella. Elokuva kertoo siitä, miten psykiatriseen pakkohoitoon yli 20 vuotta aiemmin joutunut Norman Bates palaa takaisin normaaliin elämään ja takaisin tuttuun kotiin ja motelliin.

Jatka lukemista ”Psyko II (1983)”

Ihmissusi Lontoossa

(An American Werewolf in London, USA 1981)

Ohjaus: John Landis
Pääosissa: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne

Tänä vuonna Night Visions -elokuvafestivaalien vieraana oli ohjaajalegenda John Landis, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Blues Brothers, Vaihtokaupat ja Prinssille Morsian. Osallistuin elokuvan Ihmissusi Lontoossa esitykseen ja sen jälkeiseen Masterclass-keskustelutilaisuuteen lauantaina 4.12.2021.

An American Werewolf in London (1981) & John Landis Masterclass Night Visions -elokuvafestivaaleilla 4.12.2021.

Ihmissusi Lontoossa eli An American Werewolf in London sai alkunsa ohjaajan kokemuksista entisen Jugoslavian alueella 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Hän todisti tuolloin hautajaisseremonian, jonka tarkoituksena oli estää vainajan kosto eläville. Samaan aikaan ihmiskunta lähetti astronautteja kuuhun.

Ihmissusi Lontoossa kertoo kahdesta amerikkalaisesta reppumatkaajasta (David Naughton ja Griffin Dunne), jotka kohtaavat paikallisten varoituksista huolimatta Pohjois-Englannin nummilla salaperäisen ihmisen ja eläimen välimuotoa muistuttavan hirviön. Tarina jatkuu Lontoossa, jossa toinen miehistä, David, saa hoitoa hyökkäyksen jälkeen ja huomaa muutoksia kehossaan.

Jatka lukemista ”Ihmissusi Lontoossa”

Ben

(USA 1972)

Ohjaus: Phil Karlson
Pääosissa: Lee Montgomery, Joseph Campanella, Arthur O’Connell

Phil Karlsonin ohjaama Ben on yksi oudoimmista leffoista, joita olen viime aikoina katsonut. Se on jatko-osa aikanaan ilmeisen suositulle kauhuelokuvalle Willard (1971), jossa Willard-niminen päähenkilö kouluttaa rotista itselleen ”palkka-armeijan”. Willard-elokuvan lopussa – ja Ben-elokuvan alussa – Willardille käy huonosti, kun rotat käyvät isäntänsä kimppuun.

Ben (1972)

Ben on rottien pomo, joka löytää jatko-osassa uuden ystävän sydänsairaasta pikkupojasta nimeltä Danny (Lee Montgomery). Danny piilottelee Ben-rottaa perheeltään, viranomaisilta ja muilta, jotka eivät suhtaudu niin ymmärtävästi tappaviin jyrsiöihin.

Jatka lukemista ”Ben”

Get Out

(USA 2017)

Ohjaus: Jordan Peele
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford

Get Out (2017)

Chris (Daniel Kaluuya) ja Rose (Allison Williams) ovat tavallisen oloinen nuori amerikkalainen pari. Asiat muuttuvat kuitenkin oudoiksi, kun Rose vie Chrisin tapaamaan vanhempiaan maaseudulle. Chris on vaaleaihoisen Rosen ensimmäinen tummaihoinen poikaystävä ja hän tuntee olonsa erittäin vaivautuneeksi vanhempien ja tuttavien syynissä.

Jordan Peelen ohjaama ja käsikirjoittama Get Out on jännittävä, yllättävä ja hauska. Jollain tasolla elokuva tuo mieleen brittileffa Shaun of the Deadin (2004), vaikkei tarinassa olekaan zombeja. Tunnelma on samankaltainen.

Peelen debyyttiohjaus Get Out on ehdolla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä neljän Oscar-palkinnon voittajaksi (paras elokuva, paras miespääosa Daniel Kaluuya, paras ohjaus ja paras alkuperäinen käsikirjoitus). Toivottavasti leffa menestyy. Suosittelen katsottavaksi.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Halloween – naamioiden yö

(Halloween, USA 1978)

Ohjaus: John Carpenter
Pääosissa: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran

Halloween (1978)

Katsoin eilen illalla John Carpenterin ohjaaman kauhuklassikon Halloween – naamioiden yö. Elokuva onnistuu liki 40 vuoden jälkeen valmistumisestaan säpsäyttämään katsojan yhä useaan kertaan.

Tarina sijoittuu Haddonfieldin pikkukaupunkiin, jossa 6-vuotias Michael puukotti siskonsa kuoliaaksi Halloween-iltana vuonna 1963. Liki tarkalleen 15 vuotta myöhemmin samainen Michael Myers karkaa psykiatrisesta sairaalasta ja palaa kotiseudulleen jälleen Halloweenin aikaan.

Halloween – naamioiden yö ei ole suotta klassikko. Tarinankerronnan, kuvakulmien, rajausten, leikkausten ja musiikin avulla katsoja pidetään piinaavassa mielentilassa liki 1,5 tunnin ajan. Toki kökköyksiäkin mahtuu mukaan. Miksi ovet eivät aukene tai puhelimet toimi juuri silloin, kun pahis ajaa takaa?

Elokuva oli Jamie Lee Curtisin uran ponnahduslauta, jonka jälkeen hän esiintyi muun muassa elokuvissa Vaihtokaupat (1983) ja Kala nimeltä Wanda (1988). Michael Myersia hoitavana lääkärinä nähdään Donald Pleasence, jonka monet muistavat Blofeldinä James Bond -elokuvassa Elät vain kahdesti (1967). Halloween-elokuvalle on tehty lukuisia jatko-osia.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Vankila

(Prison, USA 1987)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Viggo Mortensen, Lane Smith, Chelsea Field

Prison (1987)
Prison (1987)

Vankilat ovat täynnä, minkä vuoksi viranomaiset päättävät avata Creedmoren suljetun vankilan Wyomingissa uudelleen. Hieman ennen sulkemista vuonna 1956 laitoksessa teloitettiin vanki, jonka kohtalo palaa kummittelemaan uusia asukkaita.

Irwin Yablansin (Halloween) tuottama leffa oli Renny Harlinin debyyttielokuva Yhdysvalloissa ja siksi tärkeä virstanpylväs ohjaajan uralla. Elokuvassa esiintyy myös nuori Viggo Mortensen (mm. Taru sormusten herrasta) ensimmäisessä pääosaroolissa. Mortensen esittää nuorta vankia, joka joutuu muiden kohtalotoveriensa kanssa sadistisen vankilanjohtajan (Lane Smith) armoille.

Jatka lukemista ”Vankila”