Miekkailija

(Suomi, Saksa, Viro 2015)

Ohjaus: Klaus Härö
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere

Miekkailija (2015)
Miekkailija (2015)

Lapsilla on usein merkittävä rooli Klaus Härön elokuvissa. Niin myös uusimmassa Miekkailija-leffassa, joka kertoo vaiteliaasta nuoresta miehestä nimeltä Endel Nelis (Märt Avandi), joka saapuu 1950-luvun alussa Leningradista pieneen Haapsalun-kylään Virossa. Nelis perustaa paikalliseen kouluun urheilukerhon, jossa hän opettaa lapsille miekkailua. Lapsille uusi harrastus tuo iloa, mutta koulun rehtori (Hendrik Toompere) kyseenalaistaa toiminnan työväen aatteen vastaisena.

Elokuvia on moneksi: on vaikeasti avautuvaa taidetta, tiivistä toimintaa, kevyttä komediaa ja traagisia tarinoita. Ja sitten on Miekkailijan kaltaisia koskettavia ja ymmärrystä avartavia elokuvia, joiden takia pidän leffaharrastuksesta niin paljon.

Jatka lukemista ”Miekkailija”

Mies joka rakasti Yngveä

(Mannen som elsket Yngve, Norja 2008)

Ohjaus: Stian Kristiansen
Pääosissa: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch

Mannen som elsket Yngve (2008)

On vuosi 1989 ja Berliinin muuri on kaatumaisillaan ja lopulta kaatunut. Samaan aikaan toisaalla eli Etelä-Norjassa, Stavangerin rannikkokaupungissa Jarle (Rolf Kristian Larsen), Helge (Arthur Berning), Katrine (Ida Elise Broch) ja kumppanit yrittävät hioa kokoon poliittisesti tiedostavaa bändiä. He ovat noin 16-vuotiaita. Nuorille suunnattu, mutta vanhemmillekin sopiva elokuva perustuu Tore Renbergin vuonna 2003 ilmestyneeseen kirjaan Mannen som elsket Yngve. Elokuva on toisaalta aika perinteinen nuorisodraama, mutta toimii jollakin tuoreella tavalla. Merkittävä tekijä elokuvassa on ajan hengen mukainen tyylikäs musiikki, joka on antaumuksella valittu. Kannattaa käydä myös elokuvan kotisivuilla, josta löytyy muun muassa aivan hillitön biisi Fittesatan Anarkikommando: www.mannensomelsketyngve.no Nimi kertoo jo paljon.

IMDb-linkki

Puhelin

(Telefon, USA 1977)

Ohjaus: Don Siegel
Pääosissa: Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence

Telefon (1977)
Telefon (1977)

”Paras salainen agentti on se, joka ei tiedä olevansa salainen agentti.” Tähän järkeilyyn perustuu Neuvostoliiton juoni asuttaa Yhdysvaltoihin ns. nukkuvia agentteja, jotka voidaan herättää sabotaasiin, kun aika on kypsä. Liennytys ajaa tarpeen ohi, mutta joku alkaa silti herättämään agentteja ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Neuvostoliitto päättää lähettää hätiin parhaansa eli Charles Bronsonin. Aisapariksi Bronson saa Lee Remickin. Don Siegelin ohjaama melko asiallinen jännityselokuva on kuvattu osittain Helsingissä, joka esittää leffassa sekä Moskovaa että Leningradia. Suomalaisista näyttelijöistä elokuvassa nähdään Åke Lindman, Ville-Veikko Salminen ja Ansa IkonenIMDb-linkki


Päivitys kirjoitukseen 22.2.2022:

Mielenkiintoinen fakta elokuvaan liittyen on se, että tätä Walter Wagerin kirjaan perustuvaa elokuvaa kuvattiin Helsingissä talvella 1977 ja kuvauksia oli katsomassa myös hieman alle parikymppinen tuleva ohjaaja Renny Harlin. Hän kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan (Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni, 2021) ihailleensa kaukaa sikaria polttelevaa ohjaaja Siegeliä. Myöhemmin Harlin ohjasi menestyselokuva Die Hard 2:n, joka perustuu myöskin Wagerin kirjoittamaan kirjaan.

Muiden elämä

(Das Leben der Anderen, Saksa 2006)

Ohjaus: Florian Henckel von Donnersmarck
Pääosissa: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck

Es hat mir gut gefallen. Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama Muiden elämä on vaikuttava elokuva. Se kertoo Saksan lähihistoriaan sijoittuvan vahvan tarinan tyylillä ja taiteella, olematta turhan taiteellinen. Elokuvakameran polttopisteessä on inhimillisyys, jota harvakseltaan kuvataan samalla kypsyydellä. Huh.

Jatka lukemista ”Muiden elämä”

Good Bye Lenin!

(Saksa 2003)

Ohjaus: Wolfgang Becker
Pääosissa: Daniel Brühl, Katrin Sass, Chulpan Khamatova

Good Bye Lenin! (2003)Good Bye Lenin! -elokuvalle kävi vanhanaikaisesti: odotukseni elokuvaa kohtaan olivat korkealla, mutta lopputekstien alkaessa kourassa oli pieni pettymys. Idea leffassa on hyvä, mutta se ei ihan jaksa kantaa tarinaa kahta tuntia. Wolfgang Beckerin ohjaus on silti tärkeä osa saksalaisten oman menneisyyden ruotimista.

Jatka lukemista ”Good Bye Lenin!”

Rocky IV

(USA 1985)

Ohjaus: Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Carl Weathers, Brigitte Nielsen, Dolph Lundgren

Rocky IV (1985)
Rocky IV (1985)

Näin Rocky nelosen ensimmäisen kerran teini-ikäisenä naapurini Jussin luona. Katsoimme ensin Rockyn ja sen jälkeen Rambo II:sen. Tuolloin Rocky IV oli kovin tunnepitoinen – menettäähän Rocky hyvän ystävän. Nyttemmin Rocky IV on outo tuote kylmän sodan viime vaiheilta.

Jatka lukemista ”Rocky IV”