John Wick

(USA 2014)

Ohjaus: Chad Stahelski, David Leitch
Pääosissa: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe, Alfie Allen

John Wick (2014)

John Wick (Keanu Reeves) on eläköitynyt palkkatappaja, jonka vaimo on juuri menehtynyt ennenaikaisesti. Elämässä ovat jäljellä vintage Ford Mustang, upea kotitalo ja koiranpentu, jonka vaimovainaja oli hankkinut ennakoivasti Johnin seuraksi.

Eräänä iltana roistokopla hyökkää John Wickin kotiin. Jäljelle jää enää talo ja tarve kostaa.

Tässä on asetelma varsin tymäkälle Derek Kolstadin käsikirjoittamalle toimintaelokuvalle. John Wick ei tarjoile katsojalle vaikeita moraalisia kysymyksiä menetyksestä, vaan elävöittää vanhaa “silmä silmästä, hammas hampaasta” -periaatetta, joka on kirjoitettu jo Hammurabin lakiin 1760 eaa.

Elokuva loistaa tyylikkäillä toimintakohtauksilla ja tiiviillä tempollaan. Ruumiiden lukumäärän kasvaessa huomaan kuitenkin toistelevani itselleni, että kyse on fiktiosta. Oikeassa elämässä ja mediavirrassa kuvatut erilaiset ampumistapaukset ovat tehneet väkivaltaviihteen katsomisen paikoitellen vaikeaksi.

Toimintaelokuvana John Wick on varsin pätevä. Se oli myös Keanu Reevesin paluu toimintasankareiden ykkösketjuun Matrix-leffojen jälkeen. Willem Dafoen mukanaolo on myös aina plussaa.

Elokuvan toinen osa John Wick: Chapter 2 julkaistiin vuonna 2017 ja kolmas osa John Wick: Chapter 3 – Parabellum saa ensi-iltansa Suomessa keskiviikkona 15.5.2019.

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Kunniattomat paskiaiset

(Inglourious Basterds, USA 2009)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz

Inglourious Basterds (2009)
Inglourious Basterds (2009)

Miksi tehdä taas elokuva natseista? Quentin Tarantinon kohdalla vastaus lienee se, että toisen maailmasodan viralliset pahikset tarjoavat niin vahvoja hyvän ja pahan elementtejä, ettei elokuvaa voi olla tekemättä. Saksalaisille kyllä soisi välillä lomaa syntipukin roolistaan, mutta minkäs teet? Edellä sanotun jälkeen voi todeta, että Tarantinon elokuva on törkeän tyylikäs ja erilainen sotaelokuva. En saanut itseäni leffateatteriin, mutta elokuva toimii myös dvd-versiona kotisohvalta katsottuna.

Jatka lukemista ”Kunniattomat paskiaiset”

Ei nimeä

(Sin Nombre, Meksiko/USA 2009)

Ohjaus: Cary Joji Fukunaga
Pääosissa: Paulina Gaitan, Édgar Flores, Kristian Ferrer

Sin Nombre (2009)
Sin Nombre (2009)

Cary Fukunagan ohjaama Ei nimeä on väkevä elokuva, joka pakottaa hyvinvointiyhteiskunnan kasvatin arvioimaan uudelleen omia elinolojaan. Leffa kertoo ihmisistä pakomatkalla; toiset pakenevat huonoja oloja, toiset kuoleman uhkaa. Matkaa tehdään Väli-Amerikasta kohti Yhdysvaltoja pitkät pätkät muun muassa tavarajunan katolla. Keskeisiä henkilöitä ovat setänsä ja veljensä kanssa matkaava Sayra (Paulina Gaitan) ja vanhaa jengiään pakeneva Willy (Édgar Flores). Elokuva tuo mieleen Fernando Meirelles’n vuonna 2002 ohjaaman City Of God -leffan, jonka raakuus on jossain määrin samanlaista. Elokuvan jälkeen omaa kotimaataan katselee hieman uudesta näkökulmasta. Ei nimeä -elokuvan yhtenä tuottajana on Gael García Bernal. IMDb-linkki

Raaka keikka

(Raw Deal, USA 1986)

Ohjaus: John Irvin
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Robert Davi

Raw Deal (1986)
Raw Deal (1986)

Raaka keikka on Schwarzeneggerin valjumpi vastine Cobralle (1986). FBI-mies Mark Kaminsky (Schwarzenegger) on saanut potkut pahoinpideltyään lapsen hyväksikäyttäjän. Ystävä FBI:stä tarjoaa tuppukylän seriffinä toimivalle Kaminskylle paluumahdollisuutta, jos tämä kostaa poliisipojan kuoleman rikollisliigalle. Arnold soluttautuu pahisten leiriin ja jännitys tihenee… Ei parasta Arnoldia, mutta ilmeisesti ensimmäinen elokuva, jossa mies sai päälleen silloin nykyaikaisia vaatteita. Lopputaistelu louhoksella. IMDb-linkki

Tres días

(Espanja 2008)

Ohjaus: F. Javier Gutiérrez
Pääosissa: Víctor Clavijo, Mariana Cordero, Eduard Fernández

Espoo Ciné jää minulta tänä(kin) vuonna tyngäksi. Voi olla, että ainoaksi kokemukseksi jää eilinen F. Javier Gutiérrezin ohjaama tieteishenkinen väkivalta/kauhupläjäys Tres días. Valtava meteoriitti on iskeytymässä maahan 72 tunnin kuluttua, eikä edes Yhdysvallat pysty estämään katastrofia. Ilmoitus tulevasta aiheuttaa maailmanlaajuisen paniikin, jonka seurauksena vankilasta pakenee psykopaatti Lucio (Eduard Fernández), joka alkaa ahdistella Alen (Víctor Clavijo) veljen perhettä.

Jatka lukemista ”Tres días”

München

(Munich, USA 2005)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Michael Lonsdale

Kävin eilen katsomassa Steven Spielbergin uusimman elokuvan, joka kertoo vuoden 1972 Münchenin olympialaisten murhenäytelmästä. "Musta syyskuu" niminen terroristijärjestö kaappasi olympiakylässä 11 Israelin joukkueen jäsentä ja vaati vangittujen taistelutovereidensa vapauttamista. Draama loppui verilöylyyn saksalaisella lentokentällä, jossa kaikki israelilaiset kuolivat. Spielbergin elokuva kertoo siitä, mitä tapahtui israelilaisten kuoleman jälkeen.

Jatka lukemista ”München”