Basic Instinct – vaiston varassa

(Basic Instinct, USA 1991)

Ohjaus: Paul Verhoeven
Pääosissa: Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza

Brittiläisen elokuvalehti Empiren elokuun numerossa on mainio juttu Mario Kassarin ja Andrew Wajnan vuosina 1976-1995 luotsaamasta Carolco-elokuvayhtiöstä. Yhtiön tuottamia elokuvia ovat muun muassa Taistelija (1982), Rambo – taistelija 2 (1985), Noiduttu sydän/Angel Heart (1987), Rambo – taistelija 3 (1988), Terminator 2 – Tuomion päivä (1991), Total Recall – unohda tai kuole (1990) sekä Renny Harlinin Cliffhanger – kuilun partaalla (1993) ja Kurkunleikkaajien saari (1995). Ainakin itselleni Carolcon alkutunnari (YouTube-linkki) tuli 1980- ja 1990-luvuilla varsin tutuksi, ja se takasi yleensä mielenkiintoisen leffahetken.

Basic Instinct (1991)

Carolco-yhtiön tuotantoa on myös Paul Verhoevenin ohjaama Basic Instinct – vaiston varassa, joka on hollantilaisen Verhoevenin kolmas ohjaustyö Yhdysvalloissa. Sitä edelsivät toiminta- ja tieteiselokuvien klassikoksi noussut Robocop (1987) sekä Arnold Schwarzeneggerin sci-fi-hulluttelu Total Recall – unohda tai kuole (1990).

Basic Instinct on hitchcockmainen eroottisesti ladattu trilleri, jossa on tietty romanttisen romaanin vivahde. Elokuvassa sivuraiteille ajautunut sanfranciscolainen etsivä Nick Curran (Michael Douglas) päätyy ex-rokkarin raa’an murhan tutkinnan yhteydessä rikoskirjailija Catherine Tramellin (Sharon Stone) pauloihin ja sotkeutuu yhä vaarallisempaan leikkiin tämän kohtalokkaan oloisen naisen kanssa.

Jatka lukemista ”Basic Instinct – vaiston varassa”

Veitset esiin – Kaikki ovat epäiltyjä

(Knives Out, USA 2019)

Ohjaus: Rian Johnson
Pääosissa: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis

Knives Out (2019)

Katsoin muutama päivä sitten Rian Johnsonin (mm. Brick, Star Wars: The Last Jedi) ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan Veitset esiin – Kaikki ovat epäiltyjä. Kyseessä on huumorilla sävytetty moderni versio perinteisestä Sherlock Holmes- tai Hercule Poirot -mysteeristä, jossa arvuutellaan kuka on syyllinen käsillä olevaan rikokseen.

Menestyneenä dekkarikirjailijana omaisuuden luoneen Harlan Thrombeyn (Christopher Plummer) perhe on kokoontunut juhlimaan perheenpään 85-vuotissyntymäpäivää. Juhlia seuraavana aamuna Harlan löytyy kartanonsa työhuoneesta kurkku auki viillettynä. Mitä on tapahtunut? Kuka on syyllinen?

Juonesta ei kannata sanoa yhtään enempää, koska käänteet ovat tärkeä osa elokuvan viehätystä. Sen tohtii kuitenkin sanoa, että henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja näyttelijäkaarti upea. Elokuvassa esiintyvät Christopher Plummerin lisäksi muun muassa Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Chris Evans, Ana de Armas, Michael Shannon, LaKeith Stanfield ja Frank Oz.

Muutaman päivän kuluttua katselusta huomaan miettiväni yhä elokuvan juonta. Jälkeenpäin ajateltuna tarinassa on joitakin heikkouksia, mutta muutoin ansiokas toteutus korvaa nämä puutteet. Elokuva kannattaa siis ehdottomasti katsoa – varsinkin marraskuulle siirtynyttä uutta Daniel Craigin luotsaamaa James Bond -elokuvaa odotellessa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Wind River

(Britannia, USA, Kanada 2017)

Ohjaus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene

Wind River (2017)

Taylor Sheridanin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Wind River sisältää elementtejä, joita en tunnu voivan elokuvissa vastustaa – nimittäin lunta ja erämaata. En tarkalleen tiedä, mikä lumisissa otoksissa viehättää, mutta vetovoima on vahva. Ehkä tunne liittyy luonnon voimien arvostamiseen, tilan tuntuun ja oman pienuuden ymmärtämiseen.

Wind River sijoittuu Wyomingin osavaltioon, Wind Riverin intiaanireservaattiin, jossa riistanvartija/erätarkastaja (USFWS) Cory Lambert (Jeremy Renner) löytää erämaasta nuoren naisen ruumiin. Tästä alkaa tapahtumien selvittely, johon osallistuu paikallisen heimopoliisin Ben Shoyon (Graham Greene) lisäksi Las Vegasista lähetetty FBI-agentti Jane Banner (Elizabeth Olsen).

Mysteerin selvittelyn ohella elokuva avaa kurkistusluukkuja elämään Yhdysvaltojen toiseksi harvimpaan asutussa osavaltiossa, jossa monilla ihmisillä ei näytä olevan kummoistakaan tulevaisuutta edessään. Myös maanosan jännitteinen historia on vahvasti läsnä, kun ihmiset eri kulttuuritaustoilla pyrkivät selvittämään, mitä tapahtui nuorelle Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvalle naiselle.

Jatka lukemista ”Wind River”

Hercule Poirot: Kuolema Niilillä

(Agatha Christie’s Poirot: Death On The Nile, Iso-Britannia 2004)

Ohjaus: Andy Wilson
Pääosissa: David Suchet, James Fox, Emily Blunt

Agatha Christie's Poirot: Death On The Nile (2004)

Yle TV1 esitti loppukesän ja syksyn aikana joukon Hercule Poirot -filmatisointeja. Virallisesti ne luokitellaan kaiketi tv-sarjan osiksi, mutta minusta ne ovat lähennelleet hienosti toteutettuja tv-elokuvia.

Yksi Agatha Christien luoman Hercule Poirot’n klassikkotarinoista on ehdottomasti Kuolema Niilillä. Tarinassa belgialaissyntyinen mestarietsivä Poirot (David Suchet) joutuu lomamatkallaan selvittämään mysteeriä, joka kietoutuu kolmiodraaman ympärille: varakkaan perijättären entinen ystävätär häiriköi vastanaineen pariskunnan häämatkaa, koska aviomies on ystävättären entinen miesystävä.

Andy Wilsonin ohjaama versio on minusta hieno. Toteutus on viileän tyylikäs, mikä juontuu luonnikkaasti Christien tarinoiden hengestä. Intohimorikoksiakin voi ilmeisesti tehdä brittiläisellä tyyneydellä. David Suchet on Poirot’na loistava. Minun sukupolvelleni hän on myös useimmiten se ainoa oikea Poirot. Hahmon maneerit ovat kuin syöpyneet Suchetin kehoon ja lopputulos on nautittava. Ainutlaatuinen hetki elokuvassa koetaan, kun Poirot pohtii uravalintaansa ja rakkaudetonta elämäänsä varsin avoimesti – erinomaista brittidraamaa!

IMDb