Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi (Suomi)
Ohjaus: Einari Paakkanen
Käsikirjoitus: Einari Paakkanen
Kesto: 75 min.
Ikäraja: S

Einari Paakkasen ohjaama Karaokeparatiisi palkittiin eilen ansaitusti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. Pääsin näkemään elokuvan Järvenpään opiston elokuvakerhossa tammikuun lopussa. Ohjaaja oli tuolloin myös itse paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi on kaunis kuvaus Suomesta ja suomalaisista karaoken harrastajista. Maailmalla karaokea lauletaan monesti ystävien kesken erillisissä vuokrattavissa karaokehuoneissa, mutta Suomessa on yleistynyt versio, jossa lauletaan baareissa ventovieraiden edessä.

Elokuva ei varsinaisesti pohdiskele syitä tähän suomalaiseen mieltymykseen, mutta esittelee ansiokkaasti joukon ihmisiä, jotka karaoke on vienyt mennessään.

Jatka lukemista ”Karaokeparatiisi (2022)”

Ford Fairlane

(The Adventures of Ford Fairlane, USA 1990)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Andrew Dice Clay, Lauren Holly, Wayne Newton

The Adventures of Ford Fairlane (1990)

Ford Fairlane – tai kuten videolevityksessä käytetty suomenkielinen rinnakaisnimi kuuluu – Ford Fairlane – rokkidekkari oli Renny Harlinin seuraava ohjaustyö Painajainen Elm Streetillä 4 -elokuvan (1988) jälkeen. Harlin oli Elm Streetin menestyksen jälkeen ollut vuoden ajan kiinnitettynä ohjaajaksi Alien 3 -sci-fi-elokuvan tuotantoon 20th Century Fox -studioilla. Näkemyserojen takia hän päätti kuitenkin lähteä projektista.

Näin Harlin muisteli tapahtumia Red Carpet -elokuvafestivaaleilla Hyvinkäällä 31.8.2019:

”Lähdin pois siitä (Alien 3) ja ajattelin, että mua ei varmaan palkkaa kukaan, koska olen ollut näin uppiniskainen. Ainakaan Foxin studiot ei koskaan edes puhu mulle. Seuraavana päivänä ne tarjosivat mulle täysin erilaista elokuvaa, jonka nimi oli Ford Fairlane, joka oli tällainen rock’n’roll action comedy.”

– Renny Harlin

Erilainen elokuva Ford Fairlane tosiaan on. Kyseessä on toiminnallinen dekkarikomedia, jossa etsivä Ford Fairlane (Andrew Dice Clay) selvittelee Los Angelesin musiikkibisneksen varjopuolia. Jos elokuvan sisältöä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin tuo sana olisi törkeä tai hävytön. Leffan päähenkilö viljelee solvauksia ja törkeyksiä liki pitäen jokaisella hengenvedolla.

Jatka lukemista ”Ford Fairlane”

Sign O’ The Times

(Prince: Sign O’ The Times, USA 1987)

Ohjaus: Prince
Esiintyjät: Prince, Sheila E., Sheena Easton, Dr. Fink

Sign O’ The Times (1987)

Princen yhdeksäs albumi – Sign O’ The Times (1987) – saattaa olla artistin hienoin levy. Dirty Mind (1980) oli jotain uutta, mitä kukaan ei ollut aiemmin kuullut, 1999 (1983) oli uran mullistava albumi ja Purple Rain (1984) suunnaton menestys. Tultaessa Sign O’ The Times -albumiin Princen luomisvoima oli kasvanut koko potentiaaliinsa. Tässä vaiheessa hän oli täysin lyömätön.

Albumia tukeva konserttielokuva on melko suoraviivainen kuvaus Sign O’ The Times -kiertueen konsertista. Äänitys on tehty kiertueen loppupuolen konserteissa Hollannissa kesäkuussa 1987, mutta suuri osa kuvamateriaalista on kuvattu itse asiassa kuukautta myöhemmin Paisley Parkissa, Minneapolisissa. Tämä ei poista aitoa tunnelmaa, joka elokuvasta välittyy. 

Jatka lukemista ”Sign O’ The Times”

3 Chains o’ Gold

(USA 1994)

Ohjaus: Paris Patton, Randee St. Nicholas, Prince
Pääosissa: Prince, Mayte, Kristie Alley

3 Chains o’ Gold (1994)

On kesäyö vuonna 1992. Olen serkkuni kanssa isovanhempiemme luona ja katsomme musiikkikanava MTV:tä. Odotan Princen uutta videota, jota ei saa rohkean sisältönsä takia esittää päiväsaikaan. Tämä on maailma ennen YouTubea ja erilaisia suoratoistopalveluja. Tietyn musiikkivideon nähdäkseen on katsottava tunteja tv-ohjelmaa ja toivottava, että kyseinen video esitetään. 

Lopulta, ehkä klo 1.30 tienoilla ruutuun ilmestyy salakapakka/parkkihalli, keltainen BMW-urheiluauto ja Prince mikrofoniaan heiluttaen. Sexy M.F. -videon pitkä versio kestää alle kymmenen minuuttia, mutta jättää teini-iän kynnyksellä olevan pojan pitkäksi aikaa ihmettelemään, mitä juuri tapahtui.

Jatka lukemista ”3 Chains o’ Gold”

Graffiti Bridge

(USA 1990)

Ohjaus: Prince
Pääosissa: Prince, Morris Day, Ingrid Chavez, Jerome Benton

Graffiti Bridge (1990)
Graffiti Bridge (1990)

Sanottakoon heti alkuun, että olen Prince-fani. Olen diggaillut miehen musiikkia melko hartaasti nyt 28 vuotta. Ehkä juuri siksi Graffiti Bridge -elokuvasta on haasteellista kirjoittaa. Elokuvan ja samannimisen albumin musiikki on erinomaista, mutta elokuvana tämä ei toimi niin hyvin. 

Graffiti Bridge on Princen ohjaama ja käsikirjoittama jatko-osa Purple Rain (1984) -elokuvalle. Minneapolisiin sijoittuvassa Purple Rainissa Prince ja The Revolution -bändi taistelivat yleisön suosiosta Morris Dayn luotsaaman The Time -yhtyeen kanssa. Jatko-osa Graffiti Bridge marssittaa valkokankaalle tutut hahmot: Kidin (Prince), Morris Dayn, Jerome Bentonin ja muut The Time -bändin jäsenet sekä tietysti Princen moottoripyörän.

Jatka lukemista ”Graffiti Bridge”

Frozen: huurteinen seikkailu

(Frozen, USA 2013)

Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Ääninäyttelijät: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff (englanti); Saara Aalto, Katja Sirkiä, Axl Smith (suomi)

Frozen (2013)
Frozen (2013)

Istuin jokin aika sitten lounaalla kollegojen kanssa, kun työkaveri kysyi, olinko nähnyt hyviä leffoja viime aikoina. Jäin kakistelemaan, koska olen ehtinyt katsoa niin vähän elokuvia viime kuukausina. 007 Spectren (2015) katsoin äskettäin uudelleen, mutta mitä muuta hyvää olen nähnyt? Jälkeenpäin tajusin, mitä olisi pitänyt vastata: Frozen.

Frozen: huurteinen seikkailu on Disneyn tuottama ja Chris Buckin ja Jennifer Leen ohjaama koko perheen animaatioelokuva, joka pohjautuu H.C. Andersenin satuun Lumikuningatar (1845). Frozenin taustavoimista (executive producer) löytyy myös Pixar-tuotannoista (mm. Toy Story ja Autot) tuttu John Lasseter.

Jatka lukemista ”Frozen: huurteinen seikkailu”