Miles Ahead (2015)

Miles Ahead (Yhdysvallat)
Ohjaus: Don Cheadle
Pääosissa: Don Cheadle, Emayatzy Corinealdi, Ewan McGregor
Kesto: 96 min.
Ikäraja: K16

Musiikki ja erityisesti musiikin kuuntelu ovat tärkeä osa elämääni. Musiikin eri olomuodoista jazz on yksi rakkaimpia. Tarinan mukaan olen jo odotusaikana ryhtynyt liikkumaan äitini mahassa, kun kotona on kuunneltu jazzia.

Miles Ahead (2016) -elokuvan mainosjuliste

Yksi jazz-musiikin merkkihenkilöistä on yhdysvaltalainen Miles Davis (1926-1991), jonka taiteilijaelämästä kertoo Don Cheadlen ohjaama Miles Ahead -elokuva. Miles Ahead on myös Davisin vuonna 1957 julkaistun albumin nimi, mutta se sopii hyvin elokuvankin otsikoksi. Monimerkityksinen nimi viittaa siihen, että artistina Miles Davis on ollut useasti monia maileja muita edellä.

Miles Ahead ei ole perinteinen elämäkertaelokuva, vaikka itsekin ennakolta näin luulin. Se on episodielokuva, joka tavoittelee Miles Davisin luovan prosessin kuvaamista. Samalla se piirtää tietynlaista kaarta taitelilijan elämästä, mutta ei missään nimessä ole aikajärjestyksessä etenevä elämäkerta. Cheadle, joka tunnetaan mm. rooleistaan elokuvissa Hotelli Ruanda ja Mieletön juttu, esittää myös pääosaa.

Jatka lukemista ”Miles Ahead (2015)”

Loistavat Bakerin pojat (1989)

The Fabulous Baker Boys (Yhdysvallat)
Ohjaus: Steve Kloves
Pääosissa: Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer, Beau Bridges
Kesto: 114 min.
Ikäraja: S

Jos pidät aikuiseen makuun tehdystä laadukkaasta ihmissuhdedraamasta ja jazz-musiikista, niin Steve Klovesin ohjaama ja käsikirjoittama Loistavat Bakerin pojat on erittäin hyvä valinta.

The Fabulous Baker Boys (1989)

Jazzin lisäksi tässä teoksessa on moni muukin asia kohdallaan, esimerkiksi näyttelijät. Pääosia esittävä kolmikko Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer ja Beau Bridges onnistuvat rooleissaan oivallisesti. Oikean elämän veljekset Jeff ja Beau näyttelevät elokuvassa Bakerin veljeksiä, jotka päättävät palkata suosiossa hiipuvan pianoduonsa vahvistukseksi uuden solistin. Tehtävään löytyy Susie Diamond, jota esittää Pfeiffer.

Näyttelijätyön ja käsikirjoituksen yhteisvaikutuksesta henkilöhahmot ovat uskottavia ja tarina etenee sujuvasti ilman teennäisiä vastakkaisasetteluja. Pääkolmikon kohtaamat ongelmat tuntuvat samaistuttavilta.

Yksi mielenkiintoinen teema elokuvassa on omien unelmien tavoittelu ja elämän realiteetteihin sopeutuminen. Kumpi on lopulta tärkeämpää – tehdä työtä, jolla elättää itsensä ja perheensä vai tavoitella unelmia, joihin liittyy riski toimeentulo-ongelmista?

Elokuva oli ehdolla neljän Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1990, mutta yhtään pystiä ei tullut. Myös Michelle Pfeiffer oli ehdolla, mutta Oscar meni ohi suun. Sen sijaan hän sai roolistaan mm. Golden Globe -palkinnon.

Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa vielä 31.5.2023 saakka. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi (Suomi)
Ohjaus: Einari Paakkanen
Käsikirjoitus: Einari Paakkanen
Kesto: 75 min.
Ikäraja: S

Einari Paakkasen ohjaama Karaokeparatiisi palkittiin eilen ansaitusti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. Pääsin näkemään elokuvan Järvenpään opiston elokuvakerhossa tammikuun lopussa. Ohjaaja oli tuolloin myös itse paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi on kaunis kuvaus Suomesta ja suomalaisista karaoken harrastajista. Maailmalla karaokea lauletaan monesti ystävien kesken erillisissä vuokrattavissa karaokehuoneissa, mutta Suomessa on yleistynyt versio, jossa lauletaan baareissa ventovieraiden edessä.

Elokuva ei varsinaisesti pohdiskele syitä tähän suomalaiseen mieltymykseen, mutta esittelee ansiokkaasti joukon ihmisiä, jotka karaoke on vienyt mennessään.

Jatka lukemista ”Karaokeparatiisi (2022)”

Ford Fairlane

(The Adventures of Ford Fairlane, USA 1990)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Andrew Dice Clay, Lauren Holly, Wayne Newton

The Adventures of Ford Fairlane (1990)

Ford Fairlane – tai kuten videolevityksessä käytetty suomenkielinen rinnakaisnimi kuuluu – Ford Fairlane – rokkidekkari oli Renny Harlinin seuraava ohjaustyö Painajainen Elm Streetillä 4 -elokuvan (1988) jälkeen. Harlin oli Elm Streetin menestyksen jälkeen ollut vuoden ajan kiinnitettynä ohjaajaksi Alien 3 -sci-fi-elokuvan tuotantoon 20th Century Fox -studioilla. Näkemyserojen takia hän päätti kuitenkin lähteä projektista.

Näin Harlin muisteli tapahtumia Red Carpet -elokuvafestivaaleilla Hyvinkäällä 31.8.2019:

”Lähdin pois siitä (Alien 3) ja ajattelin, että mua ei varmaan palkkaa kukaan, koska olen ollut näin uppiniskainen. Ainakaan Foxin studiot ei koskaan edes puhu mulle. Seuraavana päivänä ne tarjosivat mulle täysin erilaista elokuvaa, jonka nimi oli Ford Fairlane, joka oli tällainen rock’n’roll action comedy.”

– Renny Harlin

Erilainen elokuva Ford Fairlane tosiaan on. Kyseessä on toiminnallinen dekkarikomedia, jossa etsivä Ford Fairlane (Andrew Dice Clay) selvittelee Los Angelesin musiikkibisneksen varjopuolia. Jos elokuvan sisältöä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin tuo sana olisi törkeä tai hävytön. Leffan päähenkilö viljelee solvauksia ja törkeyksiä liki pitäen jokaisella hengenvedolla.

Jatka lukemista ”Ford Fairlane”

Sign O’ The Times

(Prince: Sign O’ The Times, USA 1987)

Ohjaus: Prince
Esiintyjät: Prince, Sheila E., Sheena Easton, Dr. Fink

Sign O’ The Times (1987)

Princen yhdeksäs albumi – Sign O’ The Times (1987) – saattaa olla artistin hienoin levy. Dirty Mind (1980) oli jotain uutta, mitä kukaan ei ollut aiemmin kuullut, 1999 (1983) oli uran mullistava albumi ja Purple Rain (1984) suunnaton menestys. Tultaessa Sign O’ The Times -albumiin Princen luomisvoima oli kasvanut koko potentiaaliinsa. Tässä vaiheessa hän oli täysin lyömätön.

Albumia tukeva konserttielokuva on melko suoraviivainen kuvaus Sign O’ The Times -kiertueen konsertista. Äänitys on tehty kiertueen loppupuolen konserteissa Hollannissa kesäkuussa 1987, mutta suuri osa kuvamateriaalista on kuvattu itse asiassa kuukautta myöhemmin Paisley Parkissa, Minneapolisissa. Tämä ei poista aitoa tunnelmaa, joka elokuvasta välittyy. 

Jatka lukemista ”Sign O’ The Times”

3 Chains o’ Gold

(USA 1994)

Ohjaus: Paris Patton, Randee St. Nicholas, Prince
Pääosissa: Prince, Mayte, Kristie Alley

3 Chains o’ Gold (1994)

On kesäyö vuonna 1992. Olen serkkuni kanssa isovanhempiemme luona ja katsomme musiikkikanava MTV:tä. Odotan Princen uutta videota, jota ei saa rohkean sisältönsä takia esittää päiväsaikaan. Tämä on maailma ennen YouTubea ja erilaisia suoratoistopalveluja. Tietyn musiikkivideon nähdäkseen on katsottava tunteja tv-ohjelmaa ja toivottava, että kyseinen video esitetään. 

Lopulta, ehkä klo 1.30 tienoilla ruutuun ilmestyy salakapakka/parkkihalli, keltainen BMW-urheiluauto ja Prince mikrofoniaan heiluttaen. Sexy M.F. -videon pitkä versio kestää alle kymmenen minuuttia, mutta jättää teini-iän kynnyksellä olevan pojan pitkäksi aikaa ihmettelemään, mitä juuri tapahtui.

Jatka lukemista ”3 Chains o’ Gold”