Väkivallan vihollinen

(Death Wish, USA 1974)

Ohjaus: Michael Winner
Pääosissa: Charles Bronson, Hope Lang, Vincent Gardenia

Death Wish (1974)

Luin vastikään Brian Garfieldin (1939-2018) romaanin Death Wish (1972), joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Väkivallan vihollinen (1975). Teoksen päähenkilönä on tilintarkastaja Paul Benjamin, jonka vaimo kuolee ja tytär ajautuu vegetatiiviseen tilaan perheen kotiin tehdyn väkivaltaisen ryöstön seurauksena.

Kirja kuvaa, kuinka liberaalista miehestä sukeutuu oman käden oikeuteen turvautuva kostaja 1970-luvun alun New Yorkissa. Keskeisiä teemoja romaanissa ovat rikollisuuden yleistyminen ja raaistuminen sekä poliisin ja oikeuslaitoksen voimattomuus ongelmien edessä. Päähenkilö Paul Benjamin päätyy epätoivon, pelon ja voimattomuuden tunteen kautta hakemaan itse oikeutta kaupungin kaduilla.

Garfieldin kirjan pohjalta tehtiin elokuva tuoreeltaan vuonna 1974. Dino De Laurentiisin tuottaman ja britti Michael Winnerin ohjaaman Väkivallan vihollinen -elokuvan päähenkilönä on Paul Kersey -niminen arkkitehti, jota esittää Charles Bronson. Elokuva on päähenkilön nimeä ja ammattia lukuun ottamatta melko uskollinen kirjan tarinalle.

Jatka lukemista ”Väkivallan vihollinen”

Blue Jasmine

(USA 2013)

Ohjaus: Woody Allen
Pääosissa: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard

Blue Jasmine (20013)
Blue Jasmine (20013)

Tänään elokuvateattereissa ensi-iltansa saava Woody Allenin ohjaus Blue Jasmine alkaa tutulla tavalla: musta ruutu, jazz-musiikki alkaa soida ja alkutekstit lähtevät pyörimään samalla kirjasintyylillä kuin niin monesti aiemminkin.

Elokuva kertoo äveriääseen elämään tottuneesta newyorkilaisrouva Jasminesta (Cate Blanchett), joka on matkalla San Franciscoon sisarensa luokse. Jasmine on vararikon ja hermoromahduksen partaalla. Elämä siskon luona ei kuitenkaan aivan vastaa Jasminen aiempia standardeja.

Jatka lukemista ”Blue Jasmine”

New York, I Love You

(USA 2009)

Ohjaus: Fatih Akin, Joshua Marston, Natalie Portman, Brett Ratner ym.
Pääosissa: Natalie Portman, Shia LaBeouf, Bradley Cooper

New York, I Love You (2009)

New York, I Love You on kirjava kudelma lyhyitä tarinoita mahdollisuuksien pääkaupungista, New Yorkista. Elokuva toistaa saman idean kuin Pariisi, rakkaudella (2006), jossa useat eri ohjaajat kertoivat lyhyillä tarinoilla oman versionsa kaupungista. New York, I Love You -elokuvassa on vahva taiteellisuuden henki ja välillä se puskee hieman liikaa läpi.

Hyvä tarina ei ole paikkaan sidottu, mutta tällaisessa projektissa tarinan kehittely lähtee helposti paikkavetoiseksi. Suurimmaksi osaksi lyhyet elokuvanovellit ovat kuitenkin persoonallisia ja ne liittävät ympäröivän kaupungin luontevasti osaksi tapahtumia.

Näyttelijöistä nousevat esiin etenkin Natalie Portman ja ehkä yllättäen Ethan Hawke. Minulla on ollut jokin henkilökohtainen skisma Hawken kanssa, mutta olen ilmeisesti pikku hiljaa toipumassa. Chris Cooper on tietysti myös erinomainen. Hyviä näyttelijöitä on niin paljon, että listaaminen kestäisi liian pitkään.

IMDb / Elonet

Black Swan

(USA 2010)

Ohjaus: Darren Aronofsky
Pääosissa: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis

Black Swan (2010)

Baletti on pelottavaa. Kaukaa katsottuna se on herkän kaunista, mutta jos tarkastellaan läheltä esimerkiksi balleriinojen jalkoja, niin näky onkin pelottava. Darren Aronofskyn (Unelmien sielunmessu, The Wrestler – painija) ohjaama Black Swan on baletin lailla karuuden ja kauneuden ristiriita. Se kuvaa vastakohtia taiturimaisesti ja sulauttaa ne yhdeksi mysteeriksi.

Elokuva seuraa nuoren tanssijan Nina Sayersin (Natalie Portman) nousua Joutsenlammen päärooliin newyorkilaisessa baletissa. Thomas Leroyn (Vincent Cassel) ohjaamassa versiossa Nina näyttelee sekä hyvän Odetten että pahan kaksoisolennon Odilen roolit. Ninan pyrkimys täydelliseen tanssiin alkaa kuitenkin vaikuttaa yksityiselämään ja myös tanssijan minä alkaa jakautua hyvään ja pahaan.

Jatka lukemista ”Black Swan”

Prinssille morsian

(Coming to America, USA 1988)

Ohjaus: John Landis
Pääosissa: Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones

Coming to America (1988)

Blogin viihdeputki jatkuu. Vuorossa on kepeä, mutta merkityksellinen kasarikomedia Prinssille morsian. John Landisin ohjaama vahvasti afroamerikkalainen elokuva on merkittävä teos popkulttuurissa. Vaikkei ohjaaja-Landis olekaan afroamerikkalainen, on elokuva ja sen menestys osoitus siitä, että 1980-luvun lopulla Yhdysvallat ja lähes koko läntinen maailma oli siirtynyt mustavalkoisista elokuvista värilliseen aikaan. Eddie Murphyn kaltaiset viihdyttäjät olivat koko kansan suosikkeja ja Hollywoodissa tehtiin elokuvia lähes täysin afroamerikkalaisella näyttelijäkaartilla.

Jatka lukemista ”Prinssille morsian”

Synecdoche, New York

(USA 2008)

Ohjaus: Charlie Kaufman
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Catherine Keener

Synecdoche, New York (2008)
Synecdoche, New York (2008)

Elokuvataiteesta on moneksi. On Steven Seagalin elokuvia, joissa ajatus voi nukahdella ja on elokuvia, kuten Synecdoche, New York, jotka ovat taidetta sanan parhaassa merkityksessä. Charlie Kaufmanin (Being John Malkovich, Tahraton mieli) ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa teatteriohjaaja Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) saa apurahan, jolla kehittää näytelmäänsä. Projekti kasvaa elämää suuremmaksi eikä tarinan kulkua ole helppo lyhyesti kuvailla – se on koettava. Kaufmanin elokuva ei ole ymmärrettävä, mutta samanaikaisesti se on täysin selvä. Elokuva toimii tunteen tasolla ja heijastelee ajatuksia järjelliselle alueelle. Kiitos Teo, kun suosittelit tätä. IMDb-linkki