The Mercy

(Britannia 2018)

Ohjaus: James Marsh
Pääosissa: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis

The Mercy (2018)

Kuinka monta kertaa olet todennut, ettei jokin elokuva vastannut odotuksiasi? Tai olet lukenut leffa-arvion, jossa kirjoittajan ennakko-odotukset eivät ole täyttyneet? Veikkaan, että aika monta kertaa.

Entä jos pystyisit katsomaan elokuvan ilman mitään ennakko-odotuksia? Tietämättä etukäteen edes mistä elokuva kertoo.

Onnistuin tässä, kun katsoin James Marshin (mm. Kaiken teoria) ohjaaman The Mercy -elokuvan vailla mitään tietoa sisällöstä tai tekijöistä. Asetelman mahdollisti C More -elokuvakanava, jonka ohjelmavirran armoille asetuin eräänä iltana kello kymmenen maissa. Tiesin, että kohta alkaa leffa, mutten tiennyt mikä. En muutoinkaan tiennyt The Mercy -elokuvasta ennalta mitään.

Asetelma on sama kuin Finnkinon mysteerinäytöksissä – paitsi ettei kotona tarvitse erikseen maksaa pääsylippua ja kokeilun voi halutessaan lopettaa kesken.

Jatka lukemista ”The Mercy”

Manchester by the Sea

(USA 2016)

Ohjaus: Kenneth Lonergan
Pääosissa: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Manchester by the Sea (2016)

Sepitetyt tarinat paljastavat kuvitteellisuutensa yleensä sillä, että niistä on jätetty pois elämään kuuluvat kököt ja kiusalliset hetket. Kenneth Lonerganin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Manchester by the Sea nämä piinalliset hetket ovat mukana. On kohtaamisia hautajaisissa, jolloin ei löydy sanoja. On tavallista small talkia, joka ei vain luonnistu. Ja on ensihoitajia, jotka eivät saa paareja ja vainajaa sisään ambulanssiin, kun omaiset seuraavat vieressä. 

Manchester by the Sea on pieni kaupunki Yhdysvaltain itärannikolla, noin 50 kilometriä Bostonista koilliseen. Se on myös veljesten Lee (Casey Affleck) ja Joe Chandlerin (Kyle Chandler) kotikaupunki. Tosin Lee on muuttanut muutamia vuosia aiemmin Bostoniin, jossa hän työskentelee talonmiehenä. Kun Joe kuolee, Lee palaa kotiseudulle järjestelemään asioita ja huolehtimaan Joen alaikäisestä pojasta.

Manchester by the Sea -elokuva on koskettava draama ihmisten ja perheiden kohtaamista vastoinkäymisistä ja selviytymisistä. Casey Affleck tekee leffassa hienon roolisuorituksen sosiaalisesti varautuneena miehenä, jonka pitäisi jaksaa vaikka tuntuu, ettei pysty.

Paremmin verkkokauppajättinä tunnetun Amazonin tuottama elokuva palkittiin kahdella Oscarilla: Affleck miespääosasta ja Kenneth Lonergan käsikirjoituksesta. Vaikuttava elementti elokuvassa on myös Lesley Barberin säveltämä musiikki. Suosittelen.  

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Pitääkö mun kaikki hoitaa?

(Suomi 2011)

Ohjaus: Selma Vilhunen
Pääosissa: Joanna Haartti, Santtu Karvonen, Ranja Omaheimo, Ella Toivoniemi

Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2011)
Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2011)

Torstaina selvisi, että Selma Vilhusen ohjaama elokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? on tänä vuonna viiden ehdokkaan joukossa taistelemassa Oscar-palkinnosta lyhytelokuvien sarjassa (IMDb). Hienoa!

Elokuva on mainio kuusiminuuttinen komedia lapsiperheen kiireisestä lähdöstä hääjuhliin. Herätyksestä lähtien kaikki tuntuu menevän pieleen.

Pitääkö mun kaikki hoitaa? sopii aiheensa ja kestonsa vuoksi myös omaan lapsiperheellisen arkeeni erittäin hyvin. Toivottavasti huumori on valttia tänä vuonna Oscareissa.

Elokuvan voi katsoa Yle Areenassa.

IMDb / Elonet

The Tree of Life

(USA 2011)

Ohjaus: Terrence Malick
Pääosissa: Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn

The Tree of Life (2011)

Elokuvablogini on ollut kesä-heinäkuun ajan kesannolla, eikä uusia kirjoituksia ole ilmestynyt. En saanut aikaiseksi edes lomailmoitusta, mikä lienee merkki jonkinlaisesta irtautumisesta. Aika on kulunut vauhdikkaasti 10-kuisen tyttären kanssa.

Kirjoitustauon päättäköön amerikkalaisen Terrence Malickin uusi ohjaus The Tree of Life, joka tulee Suomen ensi-iltaan 26.8.2011. Malick jos kuka on verkas julkaisija – 40 vuotta kestäneellä urallaan hän on ohjannut vain viisi elokuvaa.

Jatka lukemista ”The Tree of Life”

Faija

(Farsan, Ruotsi 2010)

Ohjaus: Josef Fares
Pääosissa: Jan Fares, Hamadi Khemiri, Nina Zanjani

Farsan (2010)

Josef Faresin (Jalla! Jalla!, Kopps) ohjaama Faija on lempeä ja ihmisenkokoinen ruotsalaiskomedia, jonka seurassa arki-ilta sujuu varsin mainiosti. Kerronnan tempo on verkkainen, mutta kiireen vastapainona se toimii. Jos elokuvavalinnaltaan haluaa enemmän energiaa, ei Faija välttämättä ole oikea valinta. Leffan parasta antia on polkupyöräkauppias Jörgenin (Torkel Petersson) parisuhdeongelmat ja erityisesti niiden liennytysyritykset. Faresin ja Peterssonin käsikirjoittama keittiökomedia iskee suhteellisen hyvin. Muutoin elokuva kelluu elokuvan päähenkilön, Aziz-faijan eli Jan Faresin (ohjaajan isä) varassa ja kelluu ihan kivasti loppuun saakka. Tänään 23.4.2010 Suomen ensi-illassa oleva Faija ei ole mikään mullistava kokemus, mutta silti ihan verraton farssi. Ruotsissa elokuva on jonkinmoinen menestys. IMDb-linkki

Little Miss Sunshine

(USA 2006)

Ohjaus: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Pääosissa: Greg Kinnear, Steve Carell, Paul Dano 

Vuoden 2007 yllätyshitti Oscar-gaalassa oli pienehkö elokuva keltaisella kleinbussilla matkaavasta perheestä. Palkinnot napsahtivat kahdesta kategoriasta: paras miespääosa (Alan Arkin) ja paras käsikirjoitus (Michael Arndt). Parhaan elokuvan palkintoa ei tullut. Hyvä niin, sillä ei tämä niin hyvä elokuva ole.

Jatka lukemista ”Little Miss Sunshine”